در هفته چهارم نوزادی نیز کماکان با سندروم مرگ ناگهانی نوزاد و افسردگی پس از زایمان درگیر هستید (اگر یادتان باشد در هفته سوم از دوره نوزادی گفتیم که تا قبل از شش ماهگی احتمال مرگ ناگهانی نوزاد وجود دارد و باید مراقب باشید). اما برویم سراغ موضوعات دیگری که احتمالا در هفته چهازم نوزادی با آن روبرو میشوید.
در این هفته وقتش رسیده که در طول روز برای مدتی کوتاه فرزندتان را به شکم بگذارید تا یواش یواش سرش را بالا بیاورد. اگر کولیک دارد، برای آرام کردنش از پستانک استفاده کنید و این کار اشکالی ندارد. امان از این کولیک نوزاد که در برخی مواقع واقعاً خسته کننده میشود. نگران نباشید.
ما در این مقاله از گروه تربیتگرام راههایی برای آرام کردن کولیک نوزاد هم گفتیم. یک چیز دیگر : اگر هنوز نتوانستید با نوزادتان پیوند عمیقی ایجاد کنید، خودتان را سرزنش نکنید. به جای آن اگر علائمی که در ادامه میگوییم را دارید، به فکر درمان افسردگی پس از زایمانتان باشید. خُب، کاغذ و قلم ها را آماده کنید که میخواهیم مطالب مهمی به شما بگوییم.
چگونه نوزاد خودش را آرام میکند؟
در هفته چهارم نوزادی، نوزادان عاشق مکیدن هستند و به آن نیاز دارند. بنابراین مانع این کارشان نشوید. به احتمال زیاد از اطرافیان شنیدید که پستانک در آرام کردن نوزاد موثر است. البته اگر از سینه به فرزندتان شیر میدهید، بهتر است تا هفته چهارم پس از تولد صبر کنید. وقتی نوک سینه شما، انگشتان و یا پستانک در دسترس نوزاد نباشد، انگشتانش رو مِک میزند تا خودش را آرام کند.
اجازه دهید درباره دادن پستانک به نوزاد به یک آمار موثق اشاره کنیم. انجمن پزشکان آمریکا توصیه میکنند که به فرزندتان در زمان خواب و چرت زدن پستانک بدهید. اما چرا این حرف را زدند؟ تحقیقی انجام شد که میگفت استفاده از پستانک ریسک مرگ ناگهانی نوزاد را کم میکند.
این تحقیق همچنین اشاره میکرد: اگر زمانی که فرزندتان خواب است، پستانک از دهنش بیفتد، دیگر لازم نیست آن را دوباره در دهانش بگذارید. همچنین اگر از پستانک خوشش نمیآید، مجبورش نکنید که به زور از آن استفاده کند.
توجه
مراقب باشید که از پستانک های متناسب با سن نوزادتان استفاده کنید. همچنین برای مدت زیادی از آن استفاده نکنید تا زمانی که فرزندتان شروع به دندان در آوردن کرد، اثر منفی نداشته باشد.
از مزایای قرار دادن نوزاد به شکم غافل نشوید
با وجود اینکه نوزاد در این هفته ها نوزاد در بیشتر مواقع خواب است، پیشنهاد میکنیم در زمان بیداری نهایت استفاده از زمان را ببرید و فرزندتان را به شکم بخوابانید. شاید بپرسید چرا؟ قبلاً گفتیم که در زمان خواب، نوزاد باید به پشت بخوابد. اما در زمان بیداری اوضاع متفاوت بوده و برای تقویت عضلات گردن فرزندتان باید رو به شکم قرار بگیرد.
این کار به او کمک میکند که در آینده بتواند چهار دست و پا برود، بنشیند و دور بخورد. قرار دادن نوزاد رو به شکم مزیت فوق العاده دیگری نیز دارد. در واقع انجام این کار باعث میشود از صافی پشت سر نوزاد جلوگیری کند.

در هفته چهارم نوزادی، احتمال اینکه فرزندتان وقتی رو به شکم قرار دارد، آرام آرام سرش را بلند کند. خدا را چه دیدید! شاید هم بتواند سرش را به طرفین بچرخاند.
پیشنهاد تربیتگرام
برای اینکه نوزاد در هفته چهارم تشویق شود سرش را بالا نگه دارد، صورتتان را روبروی نوزاد بگیرید. میتوانید یک کار قشنگ دیگر هم انجام دهید. به ما اعتماد کنید. این کار به نوزاد سه هفته ای شما کمک زیادی میکند. یک حوله یا پتو را رول کرده و آن را زیر سینه نوزاد بگذارید. این کار به نوزاد کمک میکند که راحت تر بتواند شکمش را از زمین بلند کرده و بعدا بنشیند. شاید در اوایل این کارها را به سختی انجام دهد، اما به زودی به دلیل رشد سیستم عصبی و ماهیچههایش، مهارت بیشتری در این کار پیدا میکند.
هشدار برای پدر و مادر سیگاری
اگر خودتان یا همسرتان سیگار میکشد، بهتر است سعی کنید راهی پیدا کنید که این کار را ترک کنید. میدانید چرا؟ چون ممکن است برای نوزاد خیلی خطرناک باشد. از جمله اثرات منفی سیگار کشیدن بر نوزاد میتوان به ضعف ریه اشاره کرد. همچنین او را در معرض عفونت گوش قرار میدهد، اختلالات خوابش را بیشتر کرده(علت اصلی مشکلات یادگیری، سلامتی و رفتاری ) و همچنین احتمال مرگ ناگهانی نوزاد را دو برابر میکند. حتی اگر در غیاب فرزندتان سیگار نکشید، مواد شیمیایی مضر در عرض یک دقیقه سراسر خانه را فرا میگیرد.
پیوند نوزاد با مادر
خیلی از پدر مادرها میگویند وقتی برای اولین بار بچه شان را میبینند، پیوند عجیبی با او احساس میکنند. اما این حرف بیشتر در حد یک افسانه است. واقعیتش این است که پیوند بین نوزاد و مادر یک شبه ایجاد نمیشود و زمان میبرد. حداقل این اتفاق در بیش از نیمی از مادر اولی ها میافتد. دلیل خوبی نیز پشتش وجود دارد. این یکی از موضوعات مهم در هفته چهارم نوزادی است.
ممکن است حتی در این هفته نیز آن پیوند عجیب و غریب و ماورایی را حس نکنید. حقیقتش آن است که بارداری، بچه دار شدن و ریکاوری بعد از به دنیا آوردن فرزند مادر را از نظر جسمی ضعیف میکند. اگر در زمان بچه دار شدن با مشکل مواجه شده باشید که دیگر وضعیت بدتر میشود. همچنین اگر تا قبل از بچه دار شدن زمان زیادی را با نوزادان سپری نکردید، احساس مسولیت شدیدی به شما دست میدهد و مضطرب میشوید.
بهتر است بدانید که رابطه با نوزاد مثل هر آدم دیگری به زمان نیاز دارد. باید اینقدر با او ارتباط داشته باشید و بر روی این رابطه سرمایه گذاری کنید که رشد کرده و بین شما و فرزندتون پیوندی عمیق ایجاد شود. بنابراین اگر زمانی که به فرزندتان نگاه میکنید، احساس میکنید به یک موجود کوچک عجیب و غریب خیره شدید، لازم نیست احساس گناه کنید.
اگر این احساس ادامه داشت چکار کنم؟
اما اگر این احساس بعد از چند هفته ادامه پیدا کرد، احتمال دارد به افسردگی پس از زایمان مبتلا شده باشید. حدود 20 درصد از مادر اولی ها از این نوع افسردگی که در نتیجه تغییرات هورمونی پس از بچه دار شدن به وجود میآید، رنج میبرند.

علاوه بر احساس دوگانگی درباره مادر بودن، علائمی مثل بی خوابی، اضطراب، تغییر در اشتها و اقدام به خود زنی یا اذیت نوزاد، شما را کاندیدای افسردگی پس از زایمان میکند.
افسردگی پس از زایمان هیچ ربطی به فرم بدنی شما به عنوان مادر نداشته و بیشتر آن به خاطر تغییرات هورمونی است که هیچ کنترلی بر آن ندارید. اگر احساس میکنید که دچار افسردگی پس از زایمان شدید، فوراً با پزشک متخصص خود تماس بگیرید. این کار را به چکاب کلی پس از زایمان موکول نکنید. هر چه زودتر وضعیتتان چک شود، خطر کمتری شما و فرزندتان را تهدید کرده و احساس بهتری دارید.
کولیک نوزاد
یکی از مواردی که ممکن است در هفته چهارم نوزادی با آن روبرو شوید، گریه بیش از حد فرزندتان است. اگر فرزند شما برای حداقل سه روز در هفته به مدت سه ساعت یا بیشتر گریه میکند و هیچ دلیل پزشکی برای این کارش وجود ندارد، احتمالاً کولیک دارد. کولیک حالتی است که نوزاد به شکلی غیر قابل کنترل گریه میکند.
نوزادی که کولیک دارد، واقعاً به شکل ناخوشایندی رفتار میکند. ممکن است ناگهان پاهایش را باز کرده و از خودش باد شکم بیرون بدهد. گریه کردنش هم ممکن است در هر ساعتی از شبانه روز رخ دهد. اما معمولاً مواردی که شدیدتر است، معمولا در بین ساعت 6 بعد از ظهر و نیمه شب رخ میدهد.
خوشبختانه کولیک نوزاد تا ابد طول نمیکشد. آماری وجود دارد که میگوید: 60 درصد نوزادان تا 3 ماهگی در بدترین حالت کولیک خود قرار دارند و 90 درصد آن ها تا چهار ماهگی وضعیت بهتری را تجربه میکنند.
اگر نوزادم کولیک داشت، چکار کنم؟

اگر فکر میکنید نوزادتان در هفته چهارم کولیک دارد، بهتر است با یک پزشک کودک تماس بگیرید. پزشک کودک چون تجربه مواجه شدن با این موارد را داشته، ممکن است دلایل احتمالی دیگر گریه نوزاد مثل مشکلات روده یا عفونت مجرای ادرار را تشخیص بدهد.
او همچنین تغذیه مناسب و رشد طبیعی فرزندتان را چک میکند. در نهایت اگر کولیک هم داشته باشد، بهترین راه برای مقابله با آن را به شما میگوید. بنابراین تاکید ما در مراجعه به پزشک را جدی بگیرید.
نوزادان متفاوت هستند و هرکسی با روش خاصی آرام میشود. بنابراین شاید لازم باشد که چند تا از بهترین راههایی که نوزادتان را آرام میکند پیدا کرده و با همان روند پیش بروید.
بهترین راههای آرام کردن نوزاد سه هفته ای
- فرزندتان رو خیلی محکم قنداق کنید و یا از آغوشی استفاده کنید.
- نوزاد را در آغوشتان و یا گهواره تکان داده تا آرام شود.
- نوزاد را در وضعیت ایستاده قرار دهید تا بتواند باد شکمش را خالی کند.
- یکی از وسایل خانه مثل جارو برقی، ماشین ظرفشویی که صدای زیادی دارد را روشن کنید.
- نوزاد را به ماشین سواری ببرید. پیاده روی هم به او کمک میکند.
بدون شک شنیدن صدای گریه عزیز دردانه تان نا امید کننده و ملال آور است. اگر کسی را در کنار خود دارید که میتواند او را آرام کند، شانس بزرگی آوردید. اگر میخواهید برای چند دقیقه هم که شده او را در گهوراه بگذارید و استراحت کنید، این کار را انجام دهید. با وجود اینکه فرزندتان هنوز گریه میکند اما رها کردنش برای چند دقیقه به او آسیب نمیرساند.
همه بچهها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود میرسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد مینویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما میگوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق میافتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه میکنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.
پاسخ