هفته پنجم نوزادی

در هفته پنجم نوزادی فرزندتون به احتمال زیاد شروع به صدا درآوردن میکنه. یادتون نره که شما هم باهاش همراهی کنید. حرف زدن با نوزاد درباره کارهای روزمره یه کار فوق العاده است. این کار تاثیر زیادی در رشد زبانی اون داره. تو این هفته دیگه وقتشه که برا فندق کوچولو اسباب بازی بخرید. خُب، اصلاً بذارید بهتون بگیم که در ادامه قراره چی بخونید. با خوندن این مقاله اطلاعات مفیدی درباره رشد زبانی و روش بازی کردن با نوزاد و همچنین زدن واکسن یاد میگیرید. در نهایت اینم بهتون بگیم که اگه دیگه اون شور و شوق روزهای اول رو ندارید، کاملاً طبیعیه. در ادامه بهتون میگیم که دلیلش چیه. با ما همراه باشید.
صدا در آوردن نوزاد
بعد از هفته چهارم نوزادی، فرزند شما شروع به درآوردن صداهایی از خودش میکنه. شاید باورتون نشه! ولی این صداها فقط برا این نیست که شما رو ذوق زده کنه. کار اصلیاش اینه که به رشد زبانی نوزاد کمک میکنه. علاوه بر این صداها، یه تعداد محدودی از نوزادان شروع به خندیدن و یا جیغ زدن میکنند. با کوچولو به صورت رخ به رخ صحبت کنید. باور کنید فرزندتون از زُل زدن تو چشمان شما لذت میبرن.
اگه کارهای زیادی برا انجام دادن دارید، فرزندتون رو هم تو این کارها شریک کنید. اون عاشقِ اینه که صداتون رو از اتاق های مختلف خونه بشنوه. با کوچولو به زبون خودش صحبت کنید و اصلا هم بابت این کار احساس حماقت نکنید. جالبه بدونید که نوزادان به این نوع حرف زدن واکنش خیلی بهتری نشون میدن و بهشون در ساختاربندی جمله ها کمک خیلی زیادی میکنه. با نوزادتون حرف بزنید. اون به حرفاتون گوش میده و یهو چی دیدید، شاید به روش خودش به حرفاتون جواب هم داد. خلاصه کلام ما اینه که حرف زدن با نوزادتون رو حتماً از هفته پنجم شروع کنید. از ما گفتن 🙂 .
وقتِ بازی کردنِ
بازی کردن با نوزاد یه راهِ عالی برا شناخت دنیای اطرافشه. نیازی نیست خیلی خودتون رو تو خرج بندازید. در هفته پنجم از تولد با روش های خیلی ساده ای میشه کوچولو رو سرگرم کرد. کتاب هایی که حاوی عکس صورت بچهها هست رو بهش نشون بدید. کُلی باهاشون حال میکنه.
یه بازی دیگه که واقعا تو رشد نوزاد موثره، آویختن اسباب بازی به بالای گهواره اش هست. کوچولوتون از دست زدن به این اسباب بازی ها، نگاه کردن بهشون و صدایی که به وجود میاد لذت میبره. تازه ماهیچه های بازو، دست و انگشتاش هم رشد میکنه. این کار همچنین براش خوابیدن و دراز کشیدن رو جذاب تر میکنه و شما میتونید از این فرصت نهایت استفاده روکرده و یه کوچولو استراحت کنید. کنار کوچولوتون دراز بکشید و از بازی کردنش لذت ببرید.

توجه
با وجود اینکه نوزادتون در هفته اول دو ماهگیش دوست داره که چیزها رو تو دستش بگیره ولی هنوز این توانایی رو نداره که خودش مستقیم اونو بگیره. چون نمیتونه ارتباطی بین دست و چشماش برقرار کنه. بنابراین بهتره خودتون اسباب بازی ها رو بذارید تو دستش. عجله نکنید! وقتی فرزندتون به چهار ماهگی رسید، خودش میتونه چیزها رو از دستتون بگیره.
کشف اعضای بدن
میخوایم یه کمی درباره شناخت اعضای بدن توسط نوزاد براتون بگیم. فرزند شما وقتی به دنیا میاد، هیچ ایده ای نداره که دست و پایی داره و به هم متصل هستن. اما این شرایط تو هفته پنجم نوزادی تغییر میکنه. با دست و پاهاش شروع میشه یعنی اول دست و پاهاش رو میشناسه. بازوش رو بالا سرش بیارید و بهش بگید: مامانی دستهاتو نگاه کن که چقدر بزرگن. براش انگشتان دست رو بشمارید. دستش رو بیارید جلو صورتش تا همزمان هم بتونه ببینش و هم لمسش کنه.

یه نکته مهم دیگه درباره بدن نوزاد اینه که دما به صورت منظم تو بدنش پخش نمیشه. یعنی چی؟ یعنی اینکه بعضی از قسمت های بدنش از بقیه سردتر هستن. برا همین هست که اگه هوا سرد باشه و با نوزاد به بیرون از خونه میرید، فراموش نکنید که دست و پاهاشو به صورت کامل بپوشونید.
احساسات متناقض !؟
یادتون میاد وقتی بچه دار شدید، احساس میکردید خوشبخت ترین فرد روی زمین هستید؟ با این وجود اگه در هفته پنجم از تولد نوزاد احساس ناامیدی میکنید، کاملاً طبیعیه. دلیلش میتونه این باشه که شما قبل از تولد فرزندتون ماه ها داشتید رویا پردازی میکردید که ممکنه چه شکلی باشه. حالا که به دنیا اومده، احتمال داره واقعیت تا اون چیزی که انتظار داشتید یکی نباشه. معمولاً پدر و مادرهایی که فرزندشون مشکل سلامتی داره، این احساس رو بیشتر لمس میکنن. شاید براتون عجیب باشه ولی در برخی موارد اونایی که فرزند سالم دارن هم احساس ناامیدی میکنن.

گفتیم که این احساس کاملاً طبیعیه. ببینید شما از قبل رویای یه کوچولوی دیگه رو تو ذهنتون داشتید. حالا که تصورتون به واقعیت تبدیل نشده، یه خورده میخوره تو ذوقتون. چارش چیه؟ چاره اش زمانه. یعنی زمان میبره که شما با اون فرزند خیالی خداحافظی کنید و این یکی که واقعیه رو قبول کنید. شاید به نظرتون احمقانه بیاد ولی وجود داره و نیازی نیست احساس گناه کنید.
دست از غصه خوردن بردارید و با نزدیک ترین افراد زندگی تون درباره اش صحبت کنید. مثلاً میتونید با یه دوست صمیمی، همسر و یا دکترتون این موضوع رو بگید. یه کم به خودتون زمان بدید. وقتش که برسه، کوچولوتون به دنیای شما تبدیل میشه و عاشقش میشید.
تراژدی واکسن زدن
هیچ پدر و مادری دوست نداره که بچه اش مریض بشه. اما مگه با وجود این همه بیماری که تو دنیا وجود داره، این کار امکان پذیره؟ قطعاً نه! بخصوص با وجود بیماری هایی که صدها سال پیش جونِ میلیون ها نفر رو گرفته. واکسن رو برا همین اختراع کردن. درک میکنیم. نمیتونید ببینید که به فرزندتون آمپول تزریق میکنن. اون هنوز خیلی کوچیکه. ولی براش لازمه. با وجود این واکسن ها هست که سیستم ایمنی بدنشون قوی میشه. تو هفته پنجم نوزادی واکسن هایی که باید بزنید شامل آبله و دیفتری میشه. این بیماری ها یه زمان تو دنیا خیلی زیاد بودن. اما با واکسن کنترل شدن. به طوری که الان مواردش رو خیلی کم تو کشورمون میبینیم.
اما واکسن چیه؟ واکسن یه ویروس یا باکتریه که ضعیفش میکنن. وقتی اینو تزریق میکنن، تو بدن یه چیزهایی ایجاد میشه که بهش میگن آنتی بادی. خوبی آنتی بادی ها اینه که بدن رو در مقابل ویروس محافظت میکنه. بنابراین حتما یادتون باشه که واکسن بزنید.
جمع بندی
خیلی از چیزهایی که تو این مقاله گفتیم عمومیت دارن. یعنی برا همه تقریباً یکسانه. مثل واکسن زدن. اما یه سری از موارد هم مثل بازی کردن و صدا در آوردن هست که این قضیه براشون صدق نمیکنه. یعنی ممکنه کوچولوی شما دیرتر به این مسائل واکنش بده. توصیه ما اینه که این کارها رو انجام بدید، حتی اگه نتیجه نگرفتید و ناامید نشید. قدر این هدیه و موهبت رو بدونید و بهش عشق بدید.
اگه پیشنهاد یا نظری دارید، خوشحال میشیم که اونا رو با ما به اشتراک بذارید. امیدواریم حالتون عالی باشه و با کمک هم بتونیم جامعه سالمی تشکیل بدیم.
مقاله بعدی: در هفته ششم تولد چی میگذره؟
دیدگاهتان را بنویسید