هفته دهم نوزاد (هفته دوم سه ماهگی)

هفته دهم نوزاد یکی از حساس ترین هفته های رشد نوزاد برای بسیاری از شماهاست. تو این هفته با مسائل مختلفی روبرو میشید که شاید لازم باشه در برخی مواقع به پزشک مراجعه کنید. مثلاً ممکنه فرزند شما به شیر مادر حساسیت داشته باشه و دچار رفلاکس بشه. اما این تنها اتفاقی نیست که تو این هفته رخ میده. فندق کوچولو الان که در هفته دوم سه ماهگی اش قرار داره، شب ها بیشتر میخوابه، یاد میگیره که دور بخوره و آب از دهنش میاد پایین. خلاصه اینکه مطمئن باشید از خوندن این مقاله اصلاً پشیمون نمیشید. خُب، دیگه بریم سراغ مطالب این هفته و ببینیم که تو نوزاد ناقلا و نه هفته ای شما چه رفتاری داره.
بیرون آمدن آب از دهن نوزاد
دهنِ ما به طور طبیعی آب تولید میکنه که ما همیشه اونو قورت میدیم. شاید براتون جالب باشه که بدونید این آب از زمانی که جنین در شکم مادر قرار داره، تولید میشه. اما تا حدوداً دو ماهگی شما متوجه این موضوع نمیشید. در هفته دوم سه ماهگیه که نوزاد از دهنش آب میاد. دلیلش هم اینه که این آب بیشتر از حدی هست که بتونه قورتش بده. بنابراین از دهنش بیرون میریزه. خیلی ها به اشتباه فکر میکنن که نوزادشون میخواد دندون در بیاره. این یه تصور اشتباه ست. میدونید چرا؟ چون احتمالاً تا دو سه هفته دیگه این اتفاق نمیافته. معمولاً عرفش اینه که نوزادان بین 4 تا هفت ماهگی دندون در میارن. البته همیشه استثنا هم وجود داره و اگه نوزاد شما زودتر از موعد رشد میکنه، ممکنه دو تا دندون میانی در پایین داشته باشه و این اتفاق در سه ماهگی براشون میافته.
علت آب از دهن نوزاد اومدن چیه و چرا نباید نگران این موضوع باشید؟

اما واقعا علت اینکه آب از دهن نوزاد میاد پایین چیه؟ یکی از مهم ترین دلایلش اینه که فندق کوچولو هر چیزی رو میبینه، میخواد بذاره تو دهنش. یادتونه در هفته نهم رشد نوزاد چی گفتیم؟ آفرین! گفتیم که تمایل دارن محیط اطرافشون رو بیشتر کشف کنن. خب حالا اگه اون چیزی که میذارن دهنشون کثیف باشه چی؟ قبول داریم. حق دارید نگران باشید. اما این دقیقاً همون جایی هست که آب اضافی دهان کار خودشو به نحو احسن انجام میده و از ورود میکروب به بدن نوزاد جلوگیری میکنه. یعنی تقریباً مثل یک پوشش عمل میکنه. بنابراین نوزاد میتونه اینجوری هم به کشف محیط پیرامونش بپردازه که واسه رشدش عالیه(بچه ها به این صورت با شکل ها آشنا میشن. ) و هم در مقابل میکروب ها ایمن میشه. تنها یه نکته وجود داره. مراقب باشید که این اشیا اونقدری کوچیک نباشن که فرزندتون قورتش بده.
توجه
برخی از پدر و مادران برا اینکه این آب رو لباسش نریزه از پیشبند استفاده میکنن. این کار خوبه فقط حواستون باشه که موقع خواب این پیشبند رو در بیارید تا از خطر خفگی فرزندتون جلوگیری کنید.
خواب نوزاد در هفته دهم

اگه در هفته دهم نوزادی فرزند شما در طول بیدار نمیشه و شش ساعت به صورت متوالی میخوابه، یکی از معدود پدر و مادرهای خوش شانس تو دنیا هستید. بیشتر نوزادان نه هفته ای هنوز در طول شب چند باری بیدار میشن. اما حتی این دسته از نوزادان هم تو این هفته دیگه خواب شبشون بیشتر میشه و کمتر بیدار میشن. احتمالا فرزند نُه هفته ای شما در طول روز در طول شب دو یا چهار نوبت طولانی میخوابه و در طول روز ده ساعت بیداره.
فرزندتون شب ها بیشتر میخوابه
هفته دوم سه ماهگی یه اتفاق دیگه هم با خوش به همراه میاره. فندق کوچولو میتونه از یه طرف به طرف دیگه دور بخوره که یه پیشرفت قابل توجهه. البته کاملاً دور نمیخوره و این اتفاق دست کم تا یک ماه دیگه رخ نمیده چون هنوز باید ماهیچه های گردنش قوی تر بشه. هر روز به مدت طولانی فرزندتون رو به شکم بخوابونید تا عضلات گردنش قوی و قوی تر بشه. یه نکته دیگه: تکون خوردن بیشتر نوزاد به این معنیه که باید رمان عوض کردن پوشک نوزاد رو با دست بگیرید تا تکون نخوره.
هشدار : حالا که فرزندتون میتونه تکون بخوره، هیچ وقت اون رو در تخت خواب یا هر سطحی که ارتفاع داشته باشه، تنها نذارید.
رفلاکس نوزاد چیست و به چه دلیل به وجود میاد؟

یکی از اتفاقات ناخوشایندی که در این هفته می افته، رفلاکس نوزاده. رفلاکس چیه؟ رفلاکس نوزاد وقتی اتفاق میفته که غذا و اسید معده از شکم به سمت مِری برمیگرده و به اصطلاح فرزند شما هر چی که می خوره رو بالا میاره. از اول از همه بهتره بدونید که تقریبا همه نوزادان در اوایل سه ماهگی مقدار کمی از شیر که می خورن رو بالا میارن که بهش شیر پنیری و یا پنیرک نوزاد هم گفته میشه. یه آمار از بچه های آمریکایی گرفتن و نتیجه اش این بود که تا حدود 50 درصد از نوزادان روزانه شیر پنیری بالا میارن که البته به دلیل محدود بودن تعداد دفعاتش به عنوان بیماری محسوب نمیشه. با این وجود برخی از بچه ها دیگه بیش از حد معمول، شیری که میخورن رو بالا میارن. این دسته از نوزادان دچار نوعی بیماری به اسم رفلاکس معده میشن. شایع ترین دلیل رفلاکس نوزاد اینه که فرزند شما به شیری که میخوره حساسیت داره. حتی دیده شده که در بعضی از موارد شدید و حاد این بیماری باعث وزن نگرفتن نوزاد میشه. بنابراین وقتی این علائم رو در فرزندتون مشاهده کردید، سریعاً به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
در هنگام مراجعه به پزشک متخصص چه اتفاقاتی رخ میده؟
اگه تا الان به فرزندتون شیر خشک میدادید، احتمالا دکتر شیرش رو عوض میکنه و به شما پیشنهاد میکنه که از شیر سویا و یا شیرهایی که برا معده فندق کوچولو حساسیت زا نیست، استفاده کنید. یه چیز دیگه هم که شاید دکتر بهتون بگه ممکنه این باشه که تعداد دفعات شیر خوردنش رو زیاد کنید تا هر بار مقدار کمتری شیر بخوره و اونو بالا نیاره. در نهایت ممکنه موارد دیگه ای رو هم به شما بگه. در هر صورت این مهم نیست. مهم اینه که شما به محض دیدن این علائم پیش دکتر برید و این موضوع رو جدی بگیرید.
درمان رفلکس نوزاد
در پایین ما برا اینکه شما بتونید از رفلاکس جلوگیری کنید، یه راه رو پیشنهاد(البته میدونید که پیشنهاد ما به هیچ عنوان جایگزین پزشک نیست دیگه (: ) میدیم و بعدش بهتون میگیم احتمالا وقتی پیش پزشک میرید، چه اتفاقاتی رخ میده.
اول به سراغ پیشنهاد خودمون میریم. بهتون توصیه میکنیم که در حین و بعد از شیر دادن، فرزندتون رو در حالت نیمه عمود و مایل قرار بدید به طوری که سرش با یه زاویه حدودا سی درجه به سمت بالا باشه(سرش کمی به سمت بالا باشه. سی درجه هم نشد مهم نیست! فقط جوری باشه که از بالا آوردن و شیر پنیری جلوگیری کنید). با این کار احتمالا از بالا آوردن شیر توسط نوزاد جلوگیری میشه.
اما وقتی پیش پزشک میرید، احتمالا بهتون داروی آنتی اسید معده میده و تا هر روز به فرزندتون بدید. این همون دارویی هست که افراد بزرگسال برای جلوگیری از سوزش معده مصرف میکنن.
هشدار
به هیچ عنوان بدون نسخه پزشک این دارو رو به فندق کوچولو ندید.
احتمالش هم هست که بهتون بگه که آزمایش اسید معده بدید تا میزان اسیدی بودن معده مشخص بشه.
الان میخوایم خیالتون رو راحت کنیم. ببینید در بیشتر موارد این مشکل با قوی شدن ماهیچه اسفنکتر تا یک سالگی نوزاد حل میشه. اسفنکتر چیه؟ اسفنکتر یه ماهیچه است که باعث میشه غذا از مری به معده انتقال پیدا کنه. اینو فقط برا آگاهی بیشتر شما گفتیم و اصراری به دانستن اون نداریم.
همه بچهها منحصر به فرد هستن و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشدشون میرسن. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد میگیم، جزئیاتی درباره این مراحل بهتون میگه و اینکه ممکنه چه اتفاقی رخ بده. اگر الان رخ نداده باشه، در آینده این اتفاق میافته. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد زمان بیشتری نیاز دارند. بهتون توصیه میکنیم که هر گونه و نگرانی و سوال خود رو با پزشکان اطفال در میان بذارید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.