هفته دهم نوزاد یکی از حساس ترین هفتههای رشد نوزاد برای بسیاری از شماست. در این هفته با مسائل مختلفی روبرو میشوید که شاید لازم باشد در برخی مواقع به پزشک مراجعه کنید. مثلاً ممکن است فرزند شما به شیر مادر حساسیت داشته و دچار رفلاکس شود. اما این تنها اتفاقی نیست که در هفته دهم رخ میدهد. نوزاد الان که در هفته دوم سه ماهگی اش قرار دارد، شب ها بیشتر میخوابد، یاد میگیرد که بچرخد و آب از دهنش پایین میآید. خلاصه اینکه مطمئن باشید از خواندن این مقاله اصلاً پشیمان نمیشوید. خُب، دیگر بریم سراغ مطالب این هفته و ببینیم که نوزاد ناقلا و نه هفته ای شما چه رفتاری دارد.
بیرون آمدن آب از دهن نوزاد
دهنِ ما به طور طبیعی آب تولید میکند که ما همیشه آن را قورت میدهیم. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این آب از زمانی که جنین در شکم مادر قرار دارد، تولید میشود. اما تا حدوداً دو ماهگی شما متوجه این موضوع نمیشوید. در هفته دوم سه ماهگی است که نوزاد از دهنش آب بیرون میآید. دلیلش هم این است که این آب بیشتر از حدی است که بتواند قورتش دهد.
بنابراین از دهنش بیرون میریزد. خیلی ها به اشتباه فکر میکنند که نوزادشان میخواهد دندان در بیاورد. این یک تصور اشتباه است. میدانید چرا؟ چون احتمالاً تا دو سه هفته دیگر این اتفاق نمیافتد. معمولاً عرفش این است که نوزادان بین 4 تا هفت ماهگی دندان در میآورند.
البته همیشه استثنا هم وجود دارد و اگر نوزاد شما زودتر از موعد رشد میکند، ممکن است دو دندان میانی در پایین داشته باشد و این اتفاق در سه ماهگی برایش رخ دهد. برخی حتی وقتی به دنیا میآیند نیز دندان دارند.
علت آب از دهن نوزاد اومدن چیست و چرا نباید نگران این موضوع باشید؟
اما واقعا علت اینکه آب از دهن نوزاد بیرون میریزد، چیست؟ یکی از مهم ترین دلایلش این است که نوزاد هر چیزی را میبیند، میخواهد در دهانش بگذارد. یادتان میآید در هفته نهم رشد نوزاد چه گفتیم؟ آفرین! گفتیم که تمایل دارند محیط اطرافشان را بیشتر کشف کنند.
خب حالا اگر آن چیزی که در دهانشان میگذارند، کثیف باشد چه؟ قبول داریم. حق دارید نگران باشید. اما این دقیقاً همان جایی است که آب اضافی دهان کار خودش را به نحو احسنت انجام میدهد و از ورود میکروب به بدن نوزاد جلوگیری میکند.
یعنی تقریباً مثل یک پوشش عمل میکند. بنابراین نوزاد میتواند علاوه بر کشف محیط پیرامونش، در مقابل میکروب ها نیز ایمن شود. تنها یک نکته دیگر باقی میماند. مراقب باشید که این اشیا آنقدر کوچک نباشند که فرزندتان قورتش دهد.
توجه
برخی از پدر و مادران برای اینکه آب دهانش بر روی لباسش نریزد، از پیشبند استفاده میکنند. این کار خیلی خوب است. فقط مراقب باشید که موقع خواب این پیشبند را در آورده تا از خطر خفگی فرزندتان جلوگیری کنید.
خواب نوزاد در هفته دهم
اگر در هفته دهم نوزادی فرزند شما در طول شب بیدار نمیشود و شش ساعت به صورت متوالی میخوابد، یکی از معدود پدر و مادرهای خوش شانس در این دنیا هستید. بیشتر نوزادان نه هفته ای هنوز در طول شب چند بار بیدار میشوند.
اما حتی این دسته از نوزادان هم در این هفته خواب شب شان بیشتر شده و کمتر بیدار میشوند. احتمالا فرزند شما در طول شب دو یا چهار نوبت طولانی میخوابد و در طول روز ده ساعت بیدار است.
چرخیدن نوزاد
هفته دوم سه ماهگی یه اتفاق دیگر نیز با خوش به همراه دارد. فرزند شما میتواند از یک طرف به طرف دیگر بچرخد که پیشرفت قابل توجهی خواهد بود. البته در حال حاضر کاملاً نمیچرخد و این اتفاق دست کم تا یک ماه دیگر نیز رخ نمیدهد چون هنوز باید ماهیچههای گردنش قویتر شوند. هر روز به مدت طولانی فرزندتان را به شکم بخوابانید تا عضلات گردنش قوی و قویتر شود.
هشدار : حالا که فرزندتان میتواند تکان بخورد، هیچ وقت او را در تخت خواب یا هر سطحی که ارتفاع داشته باشد، تنها نگذارید.
رفلاکس نوزاد چیست و به چه دلیل به وجود میآید؟
یکی از اتفاقات ناخوشایندی که در این هفته میافتد، رفلاکس نوزاد است. اما شاید بپرسید رفلاکس چیست؟ رفلاکس نوزاد وقتی اتفاق میافتد که غذا و اسید معده از شکم به سمت مِری برمیگردد و به اصطلاح فرزند شما هر چیزی که میخورد را بالا میآورند. اول از همه بهتر است بدانید که تقریبا همه نوزادان در اوایل سه ماهگی مقدار کمی از شیری که میخورند را بالا میآورند که به آن شیر پنیری و یا پنیرک نوزاد هم گفته میشود.
در این زمینه آماری از بچههای آمریکایی گرفتند و نتیجهاش این بود که تا حدود 50 درصد از نوزادان روزانه شیر پنیری بالا میآورند که البته به دلیل محدود بودن تعداد دفعاتش به عنوان بیماری محسوب نمیشود. با این وجود برخی از بچه ها بیش از حد معمول، شیری که میخورند را بالا میآورند.
این دسته از نوزادان دچار نوعی بیماری به اسم رفلاکس معده میشوند. شایع ترین دلیل رفلاکس نوزاد این است که فرزند شما به شیری که میخورد حساسیت دارد. حتی دیده شده که در بعضی از موارد شدید و حاد، این بیماری باعث وزن نگرفتن نوزاد میشود. بنابراین وقتی این علائم را در فرزندتان مشاهده کردید، سریعاً به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
در هنگام مراجعه به پزشک متخصص چه اتفاقاتی رخ میدهد؟
اگر تا الان به فرزندتان شیر خشک میدادید، احتمالا دکتر شیرش را عوض میکند و به شما پیشنهاد میکند که از شیر سویا و یا شیرهایی که برای معده نوزاد حساسیت زا نیست، استفاده کنید. همچنین ممکن است تعداد دفعات شیر خوردنش را زیاد کند تا هر بار مقدار کمتری شیر بخورد و آن را بالا نیاورد.
در نهایت ممکن است موارد دیگری را به شما بگوید. در هر صورت این مهم نیست. مهم این است که شما به محض دیدن این علائم پیش دکتر بروید و این موضوع را جدی بگیرید.
درمان رفلکس نوزاد
برای اینکه بتوانید از رفلاکس جلوگیری کنید، راهی را پیشنهاد میدهیم و پس از آن به شما میگوییم احتمالا وقتی پیش پزشک میروید، چه اتفاقاتی رخ میدهد.
نکته: پیشنهاد ما به هیچ عنوان جایگزین پزشک نیست.
اول به سراغ پیشنهاد خودمان میرویم. به شما توصیه میکنیم در حین و بعد از شیر دادن، فرزندتان را در حالت نیمه عمود و مایل قرار دهید به طوری که سرش با یک زاویه حدودا سی درجه به سمت بالا باشد(سرش کمی به سمت بالا باشد. سی درجه هم نشد مهم نیست! فقط جوری باشد که از بالا آوردن و شیر پنیری جلوگیری کنید). با این کار احتمالا از بالا آوردن شیر توسط نوزاد جلوگیری میشود.
اما وقتی پیش پزشک میروید، احتمالا به شما داروی آنتی اسید معده میدهد و تا هر روز به فرزندتان دهید. این همان دارویی است که افراد بزرگسال برای جلوگیری از سوزش معده مصرف میکنند.
هشدار
به هیچ عنوان بدون نسخه پزشک این دارو را به فندق کوچولو ندهید.
همچنین احتمالش وجود دارد که به شما بگوید آزمایش اسید معده دهید تا میزان اسیدی بودن معده مشخص شود.
حال میخواهیم خیالتان را راحت کنیم. ببینید در بیشتر موارد این مشکل تا یک سالگی با قوی شدن ماهیچه اسفنکتر حل میشود. اسفنکتر چیست؟ اسفنکتر ماهیچهای است که باعث میشود غذا از مری به معده انتقال پیدا کند. این موضوع را فقط برای آگاهی بیشتر شما گفتیم و اصراری به دانستن آن نداریم.
همه بچهها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود میرسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد مینویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما میگوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق میافتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه میکنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.