در هفته نهم نوزاد، بیشتر درباره موضوعات مهمی مثل حرف زدن کودک و رابطه شما با هم صحبت میکنیم. در هفته هشتم در مورد شنوایی نوزاد، بینایی و حس کنجکاوی گفتیم. همچنان به شما توصیه میکنیم که با فندق کوچولو صحبت کنید. فرزند شما که حالا دیگر وارد سه ماهگی شده، عاشق این است که محیط اطرافش را بیشتر کشف کند و دوست دارد با او صحبت کنید. پس از آن خودش حرفهایتان را به زبان خودش به شما برمیگرداند. با وجود اینکه شما هیچ کدام از این حرفها را متوجه نمیشوید، اما همین کار به ظاهر کوچک تاثیر فوق العادهای در رشد زبانی کودک دارد.
از طرف دیگر همانطور که میدانید، از چند هفته اخیر درباره زمان مناسب برای شروع رابطه جنسی گفته بودیم. اگر آمادگیاش را پیدا کردید که هیچ اما اگر هنوز آمادگیاش را ندارید، میتوانید با روشهای دیگری عشق خود را به همسرتان ابراز کنید. در ادامه درباره این روشها بیشتر صحبت میکنیم. تا آخر با ما همراه باشید.
تشخیص صداهای اطراف
نوزاد شما کم کم رشد کرده و با دنیای آدم بزرگها بیشتر آشنا میشود. اتفاق بسیار جالب که در هفته نهم این است که فرزندتان میتواند صدای شما و همسرتان را از هم دیگر تشخیص بدهد. علاوه بر آن، شنوایی و مهارت گوش دادن نوزاد بهتر شده و ارتباط بهتری با محیط برقرار میکند. شاید بپرسید آخر چنین چیزی چطور ممکن است؟ به شما پیشنهاد میکنیم بعد از خواندن این مقاله به نحوه نگاه کردن نوزاد به صداهای محیط اطراف دقت کنید. خودتان همه چیز را متوجه میشوید.
حالا بهترین فرصت برای آن است که با فرزندتان حرف بزنید (بدون اغراق…). شاید این مکالمه یکطرفه به نظر برسد و فکر کنید تاثیر چندانی ندارد. اما بر خلاف تصور شما، اتفاقاً به نوزاد شما کمک میکند که حسش نسبت به جایی که در آن قرار دارد را بهتر درک کند.
او حتی ممکن است وقتی صحبت میکنید، به حرکت لب و دهن شما هم نگاه کند تا فرایند حرف زدن را بهتر متوجه شوید. هر چقدر زمان میگذرد، از تنوع درخواست فرزندتان برای چیزهای مختلف شگفت زده میشوید. فرزندتان به شکلهای گوناگون از جمله آغو آغو کردن، خندیدن و گریه کردن درخواست خودش را بیان میکند.
گرایش به سمت اشیا پیچیده
وقتی فرزندتان به هفته اول سه ماهگی میرسد، توجهش از سمت اشیا روشن و دو رنگی به طرف وسایل پیچیده (با طرح و شکلهای پیچیده) جلب میشود. به فرزندتان این وسایل را نشان داده و اجازه دهید که آن ها را با دستانش لمس کند. اجازه دهید شما را کمی راهنمایی کنیم. منظورمان وسایلی مثل چاقوی پلاستیکی، توپ نرم پلاستیکی و عروسکهای حیوانی هستند.
از همسرتان بخواهید به شما کمک کند
خبر خوب ?
وضعیت آشفته دو ماه اول به پایان رسیده و الان دیگر میتوان گفت برنامه نوزاد شما در هفته نهم کمی قابل پیشبینی است. اگر با همسرتان زندگی میکنید، ضروری است شرایطی ایجاد کنید که فرزندتان بتواند با او پیوند عمیقی ایجاد کند. از همسرتان بخواهید که در نگهداری از نوزاد به شما کمک کند.
هر کدام از شما یا همسرتان که وقت کمتری با نوزاد میگذراند، بهتر است زمانی را با فرزندش تنها بگذراند. مثلا او را به حمام برده، با او بازی کرده، برایش لالایی بگوید و از این جور کارها. خلاصه اینکه اینگونه میتواند پیوند عمیقی با فرزندتان ایجاد کند و شما هم میتوانید به خودتان کمی استراحت داده و به خودتان برسید. منظورمان رفتن به خرید با دوستان، کتاب خواندن و دیگر کارهایی است که میتوانید به عنوان خود مراقبتی انجام دهید.
اما ممکن است شما کسی باشید که به تنهایی از فرزندش مراقبت میکند. در این شرایط هم توصیه میکنیم که از کمک یک نفر دیگر بهره ببرید. ممکن است مادر یا خواهرتان باشد. فرزند شما نیاز دارد که با یک نفر دیگر بجز شما پیوند عاطفی برقرار کند. همانطور که گفتیم این به شما فرصت میدهد که کمی به خودتان برسید و با دوستانتان وقت بگذرانید.
چگونه در این دوران به همدیگر عشق ورزی کنیم؟
خانواده های بسیار کمی وجود دارند که در هفته های اولیه تولد از جمله هفته نهم نوزاد تمایل به عشق ورزی و روابط عاشقانه داشته باشند. دلایلی هم که دارند کاملاً قابل درک است. با این وجود دوست داریم این فکر را از ذهنتان بیرون کنید که با به دنیا آمدن بچه، دیگر نیازی به رابطه عاشقانه ندارید.
درست است که فرزندتان الان دنیای شماست ولی شما هنوز یک زوج هستید و یک رابطه عاطفی به عشق نیاز دارد. حرفمان چیست؟ حرفمان این است که به هیچ عنوان خودتان را فراموش نکنید. حتی اگر وقت ندارید، خسته هستید و یا تمایلی به داشتن رابطه جنسی ندارید، راههای دیگری وجود دارد که عشقتان را به همدیگر ابراز کنید.
1- عشق از طریق بیان احساسات
اولین کاری که باید انجام دهید این است که عشقتان را از طریق بیان احساسات نشان بدهید. با یکدیگر و درباره احساسی که دارید و اینکه چقدر استرس وجودتان را فرا گرفته، حرف بزنید. به همدیگر فرصت بدهید. یادتان باشد که تغییر بسیار بزرگی در زندگی شما ایجاد شده و زندگی و وجود یک نفر دیگر به شما وابسته است. حرف زدن درباره این موارد به شما کمک میکند که ارتباط نزدیک تری داشته باشید. اگر هم شکایتی دارید، آن را جوری بیان نکنید که همسرتان ناراحت شود. اجازه دهید برایتان یک مثال بزنیم.
نادرست : تو نباید این کار را انجام میدادی.
درست: وقتی این کار را انجام میدهی، احساس ناامیدی میکنم. ازت میخوام دفعه بعد بیشتر حواست رو جمع کنی.
2- عشق از راهِ خنده
زندگی مثل یک نمودار سینوسی است و بالا و پایین دارد. وقتی زندگی روی خوشش را به شما نشان نداد و از شدت خستگی مثل زامبیها به نظر میرسید، بخندید. اشتباهات همدیگر را با خنده بگویید. میدانیم شاید خیلی سخت به نظر برسد ولی ممکن است به بهبود رابطه بین شما و همسرتان بسیار کمک کند. پس به جای گریه کردن، بخندید.
3- عشق از طریق قرار عاشقانه
مثل دوران قبل از بچه دار شدن با همدیگر قرار بگذارید. فرزندتان را پیش مادربزرگ و یا هر کسی که به او اعتماد دارید، گذاشته و با همسرتان به سر قرار بروید. قرار شام یا رفتن به سینما میتواند استرس مراقبت از نوزاد را کاهش داده و عشق بین شما و همسرتان را بیشتر کند. خودتان را به این چیزها محدود نکنید. هر فعالیتی که دوست دارید و از آن لذت میبرید را انجام دهید.
4- عشق از طریق لمس کردن
رابطه جنسی فقط شامل دخول نمیشود. بوسیدن، در آغوش گرفتن و نوازش کردن هم میتواند باعث ایجاد نزدیکی و لذت شود. بنابراین بدون اینکه انرژی زیادی مصرف کنید، میتوانید به هم آرامش دهید. در پایان از شما میخواهیم به یکدیگر فرصت دهید. یادتان باشد که این روزها میگذرند و موقتی هستند.
چکاب نوزاد دو ماهه
حالا که فرزندتان وارد هفته اول سه ماهگی شده، وقتش رسیده ببینید در این دو ماهی که گذشته، چقدر رشد کرده است. در چکاب نوزاد در دو ماهگی، دکتر قد، وزن و اندازه سر فرزندتان را چک میکند تا مطمئن شود که رشد نوزاد روند طبیعی خودش را طی میکند.
پزشک اطفال همچنین بینایی، شنوایی، قلب و ریه نوزاد را بررسی میکند. خلاصه اینکه از سر تا پا و تقریباً همه جای بدن را چک میکند تا از سلامتی نوزاد اطمینان پیدا کند. بعد از همه اینا به سراغ بیماری های رایج دوران نوزادی مثل آکنه، کلاه گهوارهای، عرق سوختگی و قرمزی بدن نوزاد به خاطر پوشک میرود.
اما فرزندتان در هفته نهم باید نوبت اول واکسنهای سه گانه مثل دیفتری، کزاز و سیاه سرفه را بزنید. همچنین نوبت دوم واکسنهای فلج اطفال و هپاتیت بی هم فرا رسیده و باید نسبت به زدن آن اقدام کنید. از جمله واکسنهای دیگر میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- واکسن هیب (HIB) که در کشور ما در قالب واکسن های پنج گانه تزریق میشود : این واکسن از عفونت باکتریایی شدید مننژیت جلوگیری میکند.
- واکسن کونژوگه پنوموکوک(سینه پهلو) برای ایمن ساختن کودک درباره عفونت باکتریایی، عفونت گوش و مننژیت
- واکسن راتا ویروس(که موجب اسهال کودکان میشود) برای جلوگیری از اسهال شدید
دکتر از شما چه سوالاتی میپرسد؟
دکتر از شما سوالاتی درباره موارد زیر میپرسد:
- تغذیه نوزاد: اینکه فرزندتان شیر مادر یا شیر خشک میخورد. از شما میپرسد فرزندتان چند بار خودش را خیس میکند و چند بار پوشکش را عوض میکند. مدفوع نوزاد چه رنگی است و اینکه باید نرم باشد.
- خواب نوزاد: نوزاد باید در طول شب چند ساعت بخوابد. کجا و در چه شرایطی میخوابد؟
- رفتار و خلق و خوی نوزاد: آیا به صدا و خنده شما واکنشی نشان میدهد؟ آیا به چهره افراد نگاه میکند و اشیا را با چشمانش دنبال میکند؟ در زمان خوابیدن به روی شکم چیکار میکند؟
همه بچهها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود میرسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد مینویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما میگوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق میافتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه میکنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.