رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

رشد نوزاد ؛ رعایت ده نکته فوق العاده مهم!

رشد نوزاد

در مقاله رشد کودک از تولد تا سه سالگی گفتیم که در رشد نوزاد برخی از ویژگی‌های شخصیتی در سه سال اول تولد شکل میگیره. این مقاله را می توان به نوعی ادامه اون تلقی کرد. در اینجا به شما میگیم که برای تثبیت ویژگی‌های شخصیتی کودک چیکار باید بکنید تا بنا به گفته دکتر هلاکویی به جای گلستان گرفتار خارستان نشید.

مطالبی که در مقاله پیش رو میخونید رو از کتاب تولد تا سه سالگی دکتر فرهنگ هلاکویی آوردیم. ما در سایت تربیتگرام امیدواریم که شما بتونید با خوندن این مطالب، تجربه خوبی از فرزند پروری داشته باشید. در ادامه با ما همراه باشید.

1- رشد نوزاد از تولدِ راحت آغاز میشه!

نقش مادر در رشد نوزاد

یکی از اولین نکاتی که برای رشد نوزاد لازمه، اینه که چجوری به دنیا میاد که البته از کنترل پدر و مادر خارجه. متاسفانه برخی از نوزادان به دلیل داشتن تولدِ ناخوشایند دردهایی رو تجربه میکنن که شاید تا آخر عمر باهاشون باشه. تولدِ سخت علاوه بر اینکه برا نوزاد خطرناکه، برای مامانای عزیز هم خطراتی به همراه داره. اگر به آمار مرگ و میر کودکان و مادران یه نگاه بندازید، متوجه حرفِ ما میشید. اما چه عواملی باعث میشه که کودک تولد سختی رو تجربه کنه:

  • اول: عاملی که همه با اون آشناییم رو میشه به طولانی شدن زمان تولد نسبت داد. در این شرایط اکسیژن به قلب کودک نمی رسه. نرسیدن اکثیژن به قلب کودک هم که باعث از بین رفتن سلول های مغزی میشه و اختلالاتی مانند افسردگی، کمبود تمرکز و توجه(ADD) و بیش فعالی را با خودش به همراه میاره. در این شرایط احتمالا باید با تجویز پزشک خودتون سزارین انجام بدید.
  • دومین عامل: احتمال در رفتگی دست و پا برای کودک وجود داره.
  • سوم اینکه مصرف برخی از داروها در زمان بارداری ممکنه به کودک آسیب بزنه.
  • چهارم و آخرین عامل: بیماری عفونی هِرپِس و ریختن مدفوع به ریه نوزاد که موجب کوری اون میشه. البته خودِ مادر نیز از هیچ کدوم از این قضایا خبر نداره متاسفانه!

2- در 14 ماه اول رشد نوزاد نذارید آب تو دلِش تکون بخوره!

سالهاست باور اشتباهی وجود داره که نوزاد درد و رنج نمی فهمه. خوب دقت کنید نوزاد وقتی به دنیا میاد، دو حسِ درد و درجه سرما و گرما را درک می کنه. نوزادی که تا دیروز در دمای 38 درجه رحمِ مادر زندگی کرده، موقع به دنیا اومدن احساس سرما می کنه. بنابراین به محض اینکه متولد شد باید گَرمِش کنید.

اما نوزاد درد رو هم تجربه میکنه. برخی از نوزادا به دلایل ناشناخته دچار درد معده می شن که میتونه تا سه ماهگی نیز ادامه داشته باشه. البته پدر و مادر برای این موضوع نمیتونن کاری بکنن و معمولا با در آغوش گرفتن نوزاد این سه ماه رو میگذرونن.

درد دیگه ای که هست متوجه گوش نوزاد میشه. حتی در برخی مواقع زدن واکسن میتونه برا نوزاد بسیار گران تمام بشه.

بسیاری از نوزادان حتی از اینکه مادرشان به راحتی او را در اختیار افراد غریبه قرار میدن، حس خوبی ندارن. این مورد در نوزادان 6 ماهه زیاد دیده میشه.

3- رشد نوزاد در 14 ماه اول؛ او را نوازش کنید!

نوزاد در اوایل تولد به نوازش شما نیاز شدیدی داره. اون که در هنگام تولد پوست حساسی داره، احساس نوازش رو از لمس پوست دریافت میکنه. اما شما همچنین باید این نوازش رو از راه‌های مختلف مانند نگاه محبت آمیز، صدایی آروم و شفاف و در هنگام شیر خوردن بهش منتقل کنید.

در صورتی که احساس نوازش به نوزاد منتقل نشه، چه اتفاقی رخ میده؟

دو اتفاق ناگوار میتونه در آینده براش رخ بده:

  1. در هر رابطه ای به دنبال نزدیکی بیش از حد هستش که میتونه اون رو از دیگران دور کنه.
  2. دوست نداره هیچ کس به بدنش نزدیک بشه که همه‌اش ناشی از محرومیت نوازش مادر هست.

اما جای نگرانی نیست. زیرا خوشبختانه آغوش مادر، بوی بدن و گرمای وجود او آرامش و امنیت رو برا نوزاد فراهم میکنه.

4- نوزاد رو به تحرک وا دارید!

نوازش کردن کودک

بله تعجب نکنید! نوزاد شما میتونه یه گوشه‌ای بی حرکت وایسه و شما بهش هیچ توجهی نکنید. تنها به این دلیل که نمیتونه حرف بزنه، به اَمونِ خدا رهاش نکنید! اون رو قلقلک بدید، بغلش کنید و به گردش ببرید. زمانی که کودک در کالسکه یا گردن پدر هست هم میتونه به نوعی اسباب آشنایی نوزاد با چیزهای جدید رو فراهم بکنه. البته باید این کار رو به آهستگی انجام بدید تا فرزندتون بتونه این اطلاعات رو در ذهن خودش ثبت کنه.

5- در نوزاد خود ثبات ایجاد کنید

اول از همه بهتره بدونید که باید تنها یک نفر که همون مادر هست، کودک رو تربیت کنه. پدر خانواده نیز اگر میخواد کمکی کنه، اون رو به شیوه مادر انجام بده. به دنبال تنوع رفتار تو نوزاد نباشید. رشد نوزاد وقتی اصولیه که در اون ثبات باشه. بهتون توصیه می کنیم که این موضوع رو بخصوص در خواب، تغذیه، نظافت و بازی اون رعایت کنید.

همیشه در یک مکان خاص به کوچولوتون غذا بدید. ظرفاش باید همیشه یکسان باشه. برای شیر دادن به نوزاد خودتون یه روتین مشخص داشته باشید و همیشه همون رو اجرا کنید. در زمان حمام کردن، آب باید همیشه دمایی یکسان داشته باشه. حتی اگه باهاش بازی می کنید، تا کامل یادش نگرفته، به سراغ بازی بعدی نرید. صحنه ای بسیار آشنا برای ما بزرگسالان وجود داره که از این شاخه به اون شاخه می‌پریم. این نداشتنِ ثبات میتونه ریشه در کودکیِ ما داشته باشه. بنابراین از کودکی جلوی عدم ثباتِ کودک رو بگیرید.

گرفتن مهمونی و رفتن به سفر میتونه نظم و ترتیب و ثبات موجود در دوران رشد نوزاد رو به هم بریزه.

6- نیازهاش برآورده کنید!

به فرزندتون نشون بدید که دنیا جای خوبی برا زندگی نیست و اینکه موردِ حمایتِ شماست. در دوران شیردهی حتی نباید یه ثانیه نوزاد رو منتظر نگه دارید. اگر بغل میخواد، بغلش کنید. اگر میخواد از آغوشِ شما پایین بیاید، بلافاصله اون رو پایین بذارید. اجازه بدید به این درک برسه که میتونه مستقل باشه و میتونه کاراشو خودش انجام بده. همیشه یادتون باشه که دنیای کودک متعلق به خودشه و شما باید تمام نیازهاش رو بر آورده کنید. اگر این مرحله از رشد نوزاد رو به خوبی انجام بدید، انگار که گلستان رو براش فراهم کردید.

7- محیطی شاد و سالم برای رشد نوزاد ایجاد کنید

بهتره بدونید که کودکِ شما روحیه حساسی داره و اضطراب و نگرانیتون بهش منتقل میشه. هیچ وقت با روی خسته، بی‌حوصله و بی‌انرژی باهاش روبرو نشید. احساساتش رو جریحه دار نکنید. کوچولوتون به پدر و مادری نیاز داره که از نظر روحی سالم باشن. متاسفانه برخی اوقات مادر در دو هفته اول پس از زایمان افسردگی رو تجربه میکنه که نداشتنِ ثباتِ رفتارِش میتونه به کودک ضربه بزنه. وضعیت زمانی از این بدتر میشه که افسردگیِ مادر تا چند ماه طول میکشه که در این شرایط باید با کمک دیگران این دوران رو سپری کنید. بنابراین بدون شک فراهم کردن محیطی سالم و شاد برای رشد نوزاد به صورت اصولی ضروریه.

8- از نوزاد خود حمایتی همه جانبه داشته باشید!

آگاهی مورد نیاز برای تربیت فرزند رو در خودتون ایجاد کنید. به اطلاعات قبلی که دارید و قبلاً شنیدید، اکتفا نکنید. اگه اطلاعات جدید با تجربیات شما تناقض داره، الکی اون رو رَد نکنید. وقتی آگاهی تون رو بالا نبرید، ناتوانی به سراغتون میاد. بنابراین به جای حل مسائل فرزندتون، خودتون یه مشکل ایجاد میکنید. همچنین بهتون توصیه می‌کنیم که از نظر مالی کودکتون رو حمایت کنید. متاسفانه امروزه بچه های زیادی رو میبینیم که به دلیل فقر پدر و مادر از تغذیه و بهداشت صحیح محروم بوده اند.

9- رشد نوزاد باید در محیطی همراه با عشق و صمیمیت باشد

اگه پدر و مادر و اعضای دیگهِ خونواده باهم رابطه صمیمانه ای نداشته باشن، رشد نوزاد به صورت سالم رخ نمیده. شما و همسرتون باید رابطه عاشقانه‌ای با هم داشته باشید. کودک به عنوان اولین الگوی زندگی‌اش به شما نگاه میکنه. البته این به اون معنی نیست که به فرزندتون عشق بیش از حد بدید و رفتارِ نادرستش رو بهش گوشزد نکنید.

نقش محیط شاد و سالم در رشد نوزاد

منظورمون اینه که در محیط خونه جَوِ همفکری و مشورت حکمفرما باشه و هیچ گونه دشمنی بین اعضای خونواده وجود نداشته باشه. فرزندتون به وجود عمه، خاله، دایی و عمو هم نیاز داره و اونا رو جزوی از بدنِ روانیِ خودِش میدونه. یادتون باشه که به هیچ عنوان پشتِ سرِ اعضای خونواده و حتی همسایگانِ خودتون حرف نزنید. چون در این صورت به کوچولوتون آسیب میرسه.

با رعایت این موارد میتونید مطمئن باشید که نوزادتون تو یه محیطِ سالم پرورش پیدا میکنه.

10- نقش آغوش مادر و شیر دادن را در رشد نوزاد

آغوش مادر در رشد نوزاد

یکی از مهم ترین مواردی که به رشد نوزادتون بستگی داره، به آغوش پدر و مادر برمیگرده. شیر دادن به نوزاد هم از اهمیت بسیار بالایی برخورداره. حتی اگر به کوچولوتون شیر خشک می دید هم یادتون باشه که اون باید شیر رو در آغوش مادر یا پدر بخوره. البته در صورت امکان بهتره که تنها یه نفر این کار رو انجام بده. شاید به همین دلیل باشه که میگن “مادر باید از فرزند مراقبت کنه و پدر از مادر!”.

جمع بندی

در این نوشته 10 نکته مهم برای رشد نوزاد رو شرح دادیم. راستش رو بخواید وقتی برای اولین بار این مطالب را در کتاب تولد تا سه سالگی هلاکویی خوندیم، از اینکه رشد نوزادِ سالم تا چه حد میتونه جذاب و لذت بخش باشه، تعجب کردیم. اگه از این مقاله خوشتون اومده، میتونید نظرات خودتون رو در بخش نظرات با ما در میون بذارید. علاوه بر اون، امکان خرید کتاب تولد تا سه سالگی دکتر هلاکویی در وبسایت تربیتگرام هم برای شما فراهم شده. در صورت تمایل میتونید این کتاب رو تهیه کنید. کتابی که میتونه کمک بسیار زیادی به شما در تربیت و رشد فرزند سالم داشته باشه.

ما در گروه تربیتگرام میدونیم که مسائل مربوط به رشد و تربیت کودک چقدر حساسه. بنابراین در تمام نوشته هامون سعی می کنیم مطالبی که توسط بهترین پزشکان دنیا به تایید رسیدن رو براتون به اشتراک بذاریم.

منبع : کتاب تولد تا سه سالگی دکتر هلاکویی

برچسب ها

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید