همه مون با یه سری خصوصیات اخلاقی به دنیا میایم. هر کسی که کودک دو تا سه ساله داره، میدونه که ممکنه یه روزی با لجبازی فرزندش روبرو بشه. این یعنی شما تنها نیستین و خیلی از خونوادههای دیگه هم با این مساله دست و پنجه نرم میکنن. لجبازی کودکان در 2 تا 3 سالگی یه چیز طبیعیه. اما نباید به سادگی از کنارش گذشت و باید با این مساله درست برخورد کرد. در غیر اینصورت، ممکنه این ویژگی در کودک شما باقی بمونه و در نوجوانی مانع رشد و موفقیتش بشه.
بعضی از کودکان، لجبازی جزو ویژگی های شخصیتی شونه. در حالیکه تعدادی از کودکان به دلیل اینکه میخوان درخواست هاشون رو بیان کنن، از خودشون لجبازی نشون میدن. در این مطلب از تربیتگرام اول از همه به شما میگیم که یک کودک لجباز چه ویژگی های شخصیتی داره. بعدش به سراغ این میریم که شما باید با یک کودک لجباز چجوری برخورد کنید و در پایان هم وضعیت هایی که کودک ممکنه لجباز باشه رو براتون میگیم. ازتون دعوت میکنیم با ما همراه باشید.
1- کودک لجباز چه ویژگی هایی داره؟
اگه فرزندتون میخواد کاری که دوست داره رو انجام بده، به این معنی نیست که داره لجبازی میکنه. در واقع مرز بسیار باریکی بین یه کودک با ارداه و لجباز وجود داره. اما چه موقع میتونیم بگیم که کودکمون لجبازه؟
- کودکان لجباز دوست دارن سوال زیاد بپرسن که گاهی وقت ها این رفتارشون با شورشی بودن اشتباه گرفته میشه.
- اونا میخوان خواسته شون رو بیان کنن و شما تاییدشون کنید. در واقع به دنبال دریافت توجه از شما هستن.
- اونا میخوان که مستقل باشن و نوسانات احساسی در رفتارشون دیده میشه.
- چون میخوان همه چییز با خواست اونا باشه، تعیین یه روتین مشخص براشون سخت میشه.
- مدام بهونه گیری میکنن
- ویژگی های رهبری از خوشون نشون میدن و رئیس بازی در میارن
- همه چیز رو میخوان به روش خودشون انجام بدن
2- روانشناسی کودک لجباز؛ لجبازی از کجا میاد؟
برای اینکه بتونید با کودک لجبازتون درست روبرو بشید، اول باید منشا این لجبازی رو پیدا کنید. یعنی باید براتون مشخص باشه که چرا این رفتار رو از خودش نشون میده و چه چیزی باعث میشه که اینجوری رفتار کنه؟
دو حالت وجود داره: کودک شما یا لجبازه و یا با اراده است. کودکی که با اراده است، هدف مشخصی داره. در صورتی که کودک لجباز در مقابل تغییرفکر، رفتار و انجام عمل تحت هر شرایطی مقاومت میکنه.
لجبازی در کودکان هم به صورت ارثیه و هم با مشاهده رفتار دیگران به صورت رفتار در کودک به وجود میاد. خبر خوب اینه که شما می تونید این رفتار رو در کودکتون کنترل کنید.
3- چجوری لجبازی در کودکان رو کنترل کنیم؟
لجبازی در کودکان ممکنه در هر سنی از 2 سالگی تا 10 سالگی خودش رو نشون بده و تا بزرگسالی ادامه پیدا کنه. وظیفه شما به عنوان پدر و مادرِ کودک اینه که راه های مسالمت آمیز برا کنترل لجبازیاش پیدا کنید. در ادامه تکنیک هایی برای کنترل لجبازی در کودکان رو براتون گفتیم که مطالعه اش میتونه بهتون خیلی کمک کنه.
باهاش بحث نکنید!
کودک لجباز همیشه آماده بحث کردنه. بنابراین شما با بحث کردن بهش این فرصت رو میدید. اما یه کارِ قشنگی که میتونید انجام بدید اینه که به حرفاش گوش بدید. بذارید هر چی دوست داره بگه. اینجوری هم از احساساتش باخبر میشید و هم یه فضایی برا گفتگو ایجاد میشه.
وقتی شما به فرزندتون نشون بدین که آماده گوش دادن به داستان از نگاه اون هستید، بیشتر تمایل پیدا میکنه که به حرفاتون گوش بده.
یه رابطه بسازید
هیچ وقت کودتون رو مجبور نکنید کاری که دوست نداره رو انجام بده. این فقط اونا رو لجبازتر میکنه و باعث میشه دقیقاً کاری رو که نباید انجام بدن؛ مثلا اگر میخواید به کودکتون بگید که دیگه تلویزیون نگاه نکنه و در عوض تکالیفش رو انجام بده، بشینید کنارش و باهم تلویزیون ببینید.
این باعث میشه که کودک احساس کنه که همراهش هستید. بعد از یه مدت کوتاه میتونید بهش بگید که اگر دوست داره، تکالیفش رو انجام و شما کنارش یه کاری انجام بدید. این تکنیک بسیار موثره.
این یا اون؟ راه های دیگه ای مقابلش بذارید!
همونطور که قبلا گفتیم: اگر شما به کودکتون بگید چیکار کنه، باعث میشه برافروخته بشه و در مقابلتون شورش کنه. اما به جای این کار میتونید راه هایی رو پیشِ روی کودتون بذارید که احساس کنه روی زندگی اش کنترل داره و میتونه به صورت مستقل زندگی کنه. نیازی هم نیست که چند انتخاب مختلف براش بذارید چون گیجش میکنه. دو یا سه انتخاب کاملاً ایده آل هستش.
مثلا اگه میخواید براش ناهار بکشید، بهش بگید: ماکارونی میخوری یا برنج؟ اینجوری هم خودش انتخاب کرده که چی بخوره وهم احساس مستقل بودن میکنه. یا یه مثالِ دیگه: اگه قراره اتاقش رو تمیز کنه، به جای اینکه بهش بگید: کی میخوای شروع کنی، ازش بپرسید که اول میخواد تختش رو مرتب کنه یا کمد؟
از دیدِ کودکتون به مساله نگاه کنید
از دید فرزندتون به مساله نگاه کنید و سعی کنید بفهمید که چرا داره این رفتار رو از خودش نشون میده. اگه به فرزندتون قولِ رفتن به پارک دادید و شرایط هوا خیلی بد باشه، بهش توضیح بدید که چرا نمیتونید به قولتون عمل کنید.
در هر صورت کودک شما به این فکر میکنه که شما نتونستید به قولی که بهش دادین، عمل کنید. اما اگه بهش توضیح بدید که چرا نتونستید برید و بهش بگید یه وقتِ دیگه میرید، میتونید از این وضعیتی که توش قرار دارید، خارج بشید.
فضایی پر از صلح و آرامش ایجاد کنید
برا کودکتون فضایی تو خونه ایجاد کنید که بهش احساس خوشبختی، راحتی و امنیت بده. با همه اعضای خانواده بخصوص همسرتون با متانت رفتار کنید. چون کودکان در این سِن همه چیز رو از محیط اطرافشون یاد میگیرن. اونا هر چیزی رو که ببینن، تقلید میکنن.
بعضی وقتا ما به شوخی میگیم که ” کودکان مثلِ ضبطِ صوت هستن.” بنابراین باید تو خونه جوری رفتار کنید که کودک تون شاهدِ جر و بحث، دعوا و دشنام دادن نباشه.
گفتگو کردن با کودک لجبازتون رو یاد بگیرید
کودکان لجباز معمولا در مقابل جواب منفی حالت دفاعی میگیرن. بنابراین نباید به طور مستقیم با اونا مخالفت کنید. چون برای ثابت کردن اینکه حرف خودشون درسته، لجبازی میکنن.
مثلاً وقتی اصرار داره که شما موقع خواب دو داستان براش بگید، فوراً جواب منفی ندید. اگه باهاتون بحث کرد، بهش بگید برا امشب و فردا شب میتونه داستان مورد علاقه اش رو انتخاب کنه. اینجوری بهش حقِ انتخاب دادین و امکان داره دیگه لجبازی نکنه.
به نُدرت از واژه های منفی استفاده کنید
نگرش مثبتی در فرزندتون ایجاد کنید و از بیانِ کلمات منفی به صورت قاطعانه بپرهیزید. این حرفمون چه معنی داره؟ یعنی از کلمات قدرتمندی مثلِ: نه، نمیتونی، نمیشه و امکان نداره زیاد استفاده نکنید؛ چون فرزندتون هم متقابلاً یاد میگیره که از این کلمات استفاده کنه.
به لجبازی فرزندتون از دیدِ مثبت نگاه کنید، نه اینکه نگاهتون نسبت به این موضوع کاملاً منفی باشه. وقتی فرزندتون سَرِ یه موضوع لجبازی میکنه، باهاش بازی سوال و جواب انجام بدید اما دقت داشته باشید که جواب سوالات، “نه” یا “آره” نباشه. جواب هایی مثلِ ” آره، بیشترِ اوقات” نتیجه بسیار بهتری داره. چون به کودک لجبازتون این پیام رو میده که شما حرفش رو شنیدید و تاییدش میکنید.
ایجاد روتین روزانه رو هرگز فراموش نکنید
یه روتین روزانه و هفتگی برا فرزندتون بسازید و اصلاً رهاش نکنید. داشتن روتین باعث بهبود رفتار فرزندتون میشه و عملکردش در مدرسه رو هم بهتر میکنه.
یه نکته خیلی مهم
حتما دقت کنید که فرزندتون خوابِ کافی داشته باشه. کمبود خواب و استراحت کافی در بین بچه های 3 تا 13 ساله میتونه باعث مشکلات رفتاری مثلِ لجبازی بشه.
4- چند نمونه واقعی از لجبازی کودک دو ساله
رفتار با یه کودک لجباز اصلا آسون نیست. هر مساله کوچیکی اگه نتونید سریع حلش کنید، به یه کشمکش بین شما و فرزندتون منجرمیشه. به احتمال زیاد درباره لجبازی خوندید و شنیدید و اطلاعات زیادی دارید. اما هر روز یه چالشِ جدید ایحاد میشه.
در این شرایط، شاید آموزش نظم به کودک لجباز همیشه بهترین راه نباشه و یه راه حلِ جایگزین تاثیر بیشتری داشته باشه. در ادامه چند نمونه واقعی از لجبازی کودک به همراه راه حل پیشنهادی اون آورده شده که از شما میخوایم به این نمونه ها توجه کنید.
لجبازی کودکِ بد غذا
بیشتر کودکان لجباز ممکنه تو این سِن بسیار بد غذا باشن. اگه فرزندتون در مقابل خوردن یه غذا مقاومت کرد، غذاهای مختلف رو به تیکه های کوچیک تقسیم کنید و ازش بپرسید که کدوم رو بیشتر دوست داره. هر کدوم رو انتخاب کرد،براش بپزید. همچنین میتونید غذاهای مختلف و متنوع و خوش رنگ درست کنید تا نظرش بیشتر جلب بشه.
در کارِِتون خلاقیت داشته باشید. امروزه اونقدر دستور غذایی رنگارنگ در اینترنت وجود داره که شما میتونید غذاهای سالم زیادی رو باهاش بپزید. یه تکنیک خوب دیگه که خیلی به کارِ شما میاد اینه که تو فرایند آماده کردن غذا درگیرش کنید. مثلاً ازش بخواید که تو چیدن سفره بهتون کمک کنه.
آخرین راهی که به نظر ما کاربردی هست اینه که بهش بگید اگه این غذا رو بخوری، برات یه دسرِ خوشمزه درست میکنم. باور کنید سیستم پاداش درست و منطقی همیشه جواب میده.
داستان معروف پوشیدنِ لباس نامناسب
قصد دارین به مهمونی برید و به همین دلیل یه لباس خیلی خوشکل برا فرزندتون خریدین. اما اون از پوشیدنش خودداری میکنه و یه لباسی که مناسب نیست رو انتخاب میکنه.
شما تو این موقعیت چه کاری میتونید انجام بدید؟
داستان اینه که کودکتون ممکنه به یک لباس علاقه مند بشه و بخواد فقط همون رو بپوشه. اون که نمیدونه این لباس برا این فصل مناسب نیست. بنابراین این وظیفه شماست که بهش در انتخاب مناسب لباس کمک کنید.
چجوری؟
با محدود کردن انتخاب بین دو یا سه لباس. دو یا سه لباسی که میدونید قشنگه و مناسب این فصل هست رو بذارید تو کمد و بقیه لباس ها رو فعلاً کنار بذارید. هفتۀ بعد سه لباس جدید رو جایگزین لباس های قبلی کنید و از کودکتون درخواست کنید که بین اونا انتخابش رو انجام بده. با این روش اونا از انتخابی که میکنن خوشحالن و شما هم دیگه نیازی نیست موهای سَرِتون رو بکشید.
لجبازی کودک دو ساله در هنگام خواب
وقتِ خواب که میرسه، تازه کودک دو ساله شما میخواد بازی کنه و از شما میخواد که باهاش بازی کنید. یه راه وجود داره که شاید بتونید از این کار جلوگیری کنید:
30 دقیقه قبل از زمان خواب کودک، تلویزیون رو خاموش کنید، یه موزیک آرامش بخش بذارید و محیط رو کمی تاریک کنید. از فرزندتون هم بخواید که بره لباس خوابش رو بپوشه.
اگه کودکتون لباس خوابش رو نمیپوشه، باهاش بحث و دعوا نکنید. در عوض بهش حقِ انتخاب بدید. ازش بپرسید که : میخوای شلوارت رو خودت بپوشی یا من کمکت کنم؟ قبل از اینکه فرزندتون رو به رختخواب ببرید، باهاش یه کم حرف بزنید و ازش بپرسید که روزش رو چطوری سپری کرده. یا به شکل خیلی ساده میتونید ازش بپرسید که آیا روز خوبی رو گذرونده یا نه؟
جمع بندی؛ داشتن یه کودک لجباز اصلا چیز بدی نیست…
داشتن یه کودک لجباز اصلا چیز بدی نیست. در واقع، مواردی وجود داشته که نشون داده کودکان لجباز در مقاطع تحصیلی و شغلی دستاوردهای بزرگی دارن. همچنین نسبت به وسوسه شدن در برابردرخواست های نادرست دوستاشون مقاومت خوبی نشون میدن. برخورد درست و اصولی با کودکان لجباز میتونه در بزرگسالی اونا رو به افرادی مسولیت پذیر و بسیار با اراده تبدیل کنه.
نظر شما درباره راه های پیشنهادی در این مقاله چیه؟ آیا اونا رو مفید میدونید؟ آیا تا به حال هیچ کدوم از این روشها رو آزمایش کردید؟ نظراتتون رو با ما در بخش کامنت ها به اشتراک بذارید تا در کنار هم بتونیم جامعهای سالم تر داشته باشیم.