هفته دوم نوزادی

در مقاله هفته اول نوزادی درباره همه اتفاقاتی که در چند روز اول رخ میده بهتون گفتیم. اما بریم سراغ هفته دوم نوزادی که اتفاقاً خیلی پر ماجراست. خیلی زود توجه نوزادتون به حرکات شما جلب میشه و اون از شما یاد میگیره. در هفته دوم، نوزاد رو به صورتتون نزدیک بگیرید تا بتونه شما رو به صورت واضح ببینه. هر روز زمانی رو براش اختصاص بدید که رو به شکم بخوابه. اینجوری ماهیچههای گردنش قوی میشه.
در این هفته همچنین باید راجع به مسائل دیگه ای مثل شکل مدفوع نوزاد، زمان سیر شدن و نشانه های یرقان یاد بگیرید. در نهات اگر به بچه تون شیر میدید، بهتره بدونید که درد ناشی از شیر دادن به نوزاد در سینه طبیعیه و به مرور زمان رفع میشه.
خب به نظر میرسه که کلی چیز برا یاد گرفتن داریم. در ادامه به طور کامل درباره رشد نوزاد در هفته دوم براتون میگیم. با ما همراه باشید.
در هفته دوم، نوزاد چشمش فقط به شماست

بینایی نوزاد در هفته دوم هنوز اونقدر خوب نیست و محیط اطرافش رو به صورت تار میبینه. این موضوع طبیعیه چون به طور کلی نوزادان نزدیک بین هستند. دلیلش هم اینه که قراره بتونن چیزایی که در فاصله 30 سانتی متریاش قرار دارن، به بهترین شکل ممکن ببینند.
اگه فرزندتون تنها به چشمهای شما نگاه میکنه، نگران نباشید. نوزاد شما در هفته دوم بیشتر دوست داره که به ابروها، مو و دهن شما نگاه کنه. میدونید چرا؟ چون در یک ماه اول، فندق کوچولو میخواد شما رو بیشتر بشناسه و بنابراین بیشتر ارتباط چشمی برقرار میکنه. همچنین تحقیقات نشون داده که نوزاد تازه متولد شده چهره رو به تمام چیزهای رنگی دیگه ترجیح میده.
بهتون پیشنهاد میکنیم که در طول روز(زمان بیداری نوزاد) چهره تون رو به فرزندتون نزدیک کنید. زمانی هم که خودتون یا همسرتون نوزاد رو بغل کردید، به آرومی سرتون رو به طرفین برگردونید تا ببینید که آیا صورت شما رو دنبال میکنه یا نه؟ میدونید فایده این کار چیه؟ به رشد ماهیچه های چشم فرزندتون کمک میکنه.
توجه
اگه چشم های فرزندتون انحراف داره، وحشت نکنید. این کاملاً طبیعه که فرزند شما در ماه اول یا بیشتر چشماش انحراف داشته باشه. پس خواهشاً هول نکنید.
فرزند شما از همین الان میتونه حرکات بدن رو تقلید کنه!!!

یه چیز جالب بهتون بگیم؟ بین خودمون بمونه ولی فرزند شما با وجود اینکه خیلی کوچیکه، میتونه چهره ها و حرکات بدن رو تشخیص بده. حتی بعضی مواقع میتونه ادای اون حرکات رو دربیاره. صورتتون رو به فرزندتون نزدیک کنید و زبونتون رو براش دربیارید یا ابروهاتون رو چند بار بالا بیارید. بعدش به فندق کوچولو فرصت بدید که حرکات شما رو تقلید کنه.
اگه کوچولو به این کارهای شما واکنش نشون نداد هم باز ادامه بدید. فکر کنید یه بازیه. به ما اعتماد کنید، نوزادتون این حرکات رو یه جایی تو ذهنش ذخیره میکنه و یادش میگیره. اگه دوست دارید با فرزندتون ارتباط برقرا کنید و اون عکس العمل نشون نمیده، نگران نباشید. احتمال داره خوابش بیاد یا اینکه خیلی خسته باشه.
در هفته دوم نوزادی همچنین باید بدونید که کِی فرزندتون نیاز به استراحت داره.
کمک میخواید؟ جونمون براتون بگه که اگه دیدید کوچولو داره خمیازه میکشه، پشتش رو بلند میکنه، چشماش رو میبنده یا گریه میکنه، وقتشه که بخوابه.
وزن نوزاد؛ به چه مواردی در هفته دوم نوزادی توجه کنیم؟
اولین موردی که احتمالاً دوست دارید در موردش بدونید اینه که چه زمانی نوزاد به اندازه کافی شیر خورده. بخصوص اگه به نظر میرسه که همیشه گرسنه است.
آیا جوابی برا این پرسش شما وجود داره؟ بله، فقط یادتون باشه که نوزاد بعد ازچند ساعت شیر خوردن اون رو هضم میکنه.
مواردی که در ادامه میاد، احتمالا نشون دهنده اینه که نوزاد به اندازه کافی شیر خورده

- سینه های شما از شیر خالی شده و بعد از شیر دادن احساس میکنید سبک تر شدن.
- در حین مک زدن سینه هاتون وقتی متوجه شدید که نوزاد داره شیر رو قورت میده، به احتمال زیاد دیگه براش کافیه.
- رنگ صورتش باز میشه و پوست صورتش سفت میشه. به طوری که وقتی فشارش میدید، برمیگرده.
- ازنظر قد و وزن به صورت همزمان رشد میکنه.
- پی پی کوچولوتون زرد رنگ به صورت خردلی یا تیره هست.
- در طول روز حداق 5 بار پوشکش رو خیس کنه.
از کجا بفهمم نوزادم خوب وزن میگیره؟

یکی از دغدغه های مامانا اینه که آیا فرزندشون خوب وزن گرفته یا نه؟
راستشو بخواید نمیشه جواب قطعی به این سوال داد. فرقی نمیکنه شما از سینه خودتون به نوزاد شیر میدید یا اینکه از شیر خشک استفاده میکنید. در هرصورت بهتره یادتون باشه که مراحل رشد در همه نوزادان باهم یکی نیست و رشد نوزاد ممکنه در زمان های مشخصی کُند بشه. علاوه بر اون اگه نوزاد شما در هنگام تولد بزرگ بوده، به همون اندازه و خیلی سریع رشد نمیکنه. اما در زمان پیشبینی شده به اون میزان رشدی که نیاز داره، میرسه.
اگه کوچولوی شما نقاط عطف رشدش رو به موقع سپری کرده و به نظرچهره شاداب و سالمی داره، به احتمال زیاد شرایط مناسبی داره. اما این به هیچ عنوان دلیل نمیشه که وزن کودک رو بررسی نکنید. مراحل رشد نوزاد باید به صورت مرتب زیر نظر یک پزشک متخصص قرار بگیره.
اولین مدفوع نوزاد
در هفته دوم نوزادی، اولین مدفوع فرزند شما به دلیل وجود مکونیوم در رودهاش رنگی مایل به سبز تیره داره. موکونیوم مادهای هست که نوزاد در رحم مادر از آن تغذیه میکرده. وقتی شروع به شیر خوردن میکنه، اثر مکونیوم از بدنش پاک میشه و مدفوعش متمایل به رنگ زرد میشه.
توجه کنید که مدفوع فرزندتون ممکنه رنگش به صورت روزانه تغییر کنه. یکی از دلایلش به علت رژیم غذایی شماست و همچنین مقدار شیری که از سینه خودتون یا به صورت شیر خشک بهش میدید. اینم بدونید که اگه به نوزاد ازسینه خودتون شیر بدید، مدفوعش نرم هست.
به طور معمول فرزند شما در هفته دوم احتمالاً بین 8 تا 12 بار باید پی پی کنه. اما اگر کمتر از این شد هم اشکالی نداره. در واقع اگه حداق یک بار پی پی کنه، حالش خوبه و مشکلی نداره.
فرزندتون رو بر روی شکم بخوابونید؛ اما چرا؟
همونطور که میدونید، نوزادان وقتی به دنیا میان تقریبا در بیشتر اوقات خوابن؛ و برای اینکه ریسک مرگ فرزندتون رو کاهش بدید، باید به پشت بخوابه. اما وقتی بیداره، اوضاع فرق میکنه. بهتره در این مواقع فرزندتون رو به شکم بخوابونید. این کار به تقویت ماهیچههای شکمش کمک میکنه. بنابراین از همین امروز و بعد از خوندن این مقاله این عادت رو در فرزندتون ایجاد کنید.
شیر دادن به نوزاد در هفته دوم رشد
حدود دو تا چهار روز بعد از اینکه نوزاد متولد میشه، شیر به درون سینه شما سرازیر میشه و سینه تون رو پر میکنه. همین اتفاق باعث میشه نوک سینه هاتون درد بگیره و شیر دادن با درد همراه بشه. (تو پرانتز بهتون بگیم که تا قبل از این اتفاق، نوزاد شیری به نام آغوز میخوره). اگه برای اولین بار باشه که بچه دار میشید، این تغییر مهم باعث میشه که در ابتدای شیر دادن به نوزاد در سینه تون درد داشته باشید.
اما دوست دارید بدونید برای چی این اتفاق می افته؟
بهتون میگیم. واقعیتش اینه که شیر برای اینکه بخواد از سینه بریزه بریزه و همچنین به دلیل اینکه سطح هورمون های شما افت میکنه، این اتفاق می افته. علاوه بر اون شما هنوز با حس مکیدن سینه توسط فرزندتون آشنا نیستید.

در این روزهای اولیه ممکنه سینههاتون سفت بشه و احساس گرما و درد داشته باشید. اما این اتفاق معنیش این نیست که نباید به نوزادتون شیر بدید. این درد زمان زیادی طول نمیکشه و به مرور زمان و وقتی بدنتون به شیر دادن عادت کرد، از بین میره.
یرقان نوزاد
یرقان و زردی حالتیه که صورت و سفیدی چشمای فرزندتون زرد میشه. اگه شما انگشتتون رو به بینی یا سینه نوزاد فشار بدید، رنگ زرد رو میبینید. اگه فرزندتون پوست تیره ای داره، همچنین میتونید رنگ زرد رو در سفیدی چشم کوچولوتون ببینید.
رایج ترین نوع یرقان در روزهای دوم یا سوم زندگی نوزاد رخ میده. در این زمان، شما از بیمارستان مرخص شدهاید و تو خونه هستید. بنابراین خیلی مهمه که بهش توجه کنید. در بیشتر موارد این نوع یرقان که یرقان فیزیولوژیک نامیده میشه، خود به خود بعد از دو هفته ناپدید میشه.

اما احتمالاً بعد از این مدت به شما توصیه میکنه که نوزادتون آزمایش بیروبیلین یا زردی بده که معمولا کمی خون از پاشنه پا فرزندتون میگیره.
در موارد بسیار نادری از یرقان، پزشک متخصص تشخیص میده که باید عکس درمانی یا نور درمانی انجام بشه. نور درمانی فرایندی هست که در اون فرزند شما به صورت برهنه زیر دستگاهی قرار داده میشه و یه نور آبی به بدنش تابیده میشه تا زردی بدنش از بین بره. این کار معمولا در بیمارستان انجام میشه.
جمع بندی
این همه ما از اتفاقاتی که در هفته دوم می افته، گفتیم. حالا نوبت شماست که تجربه هاتون رو با ما به اشتراک بذارید.
دیدگاهتان را بنویسید