رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

هفته چهارم هشت ماهگی

هفته چهارم هشت ماهگی نوزاد : رشد احساسات کودک

هفته چهارم هشت ماهگی را با یک خبر فوق العاده شروع میکنیم. فرزند هشت ماهه تان به احتمال زیاد دست هایش را تکان میدهد و حتی دست می‌زند. او همچنین به احساسات آدم های اطرافش نیز واکنش نشان می‌دهد. یعنی ممکن است وقتی کسی گریه میکند، فرزنداتان نیز گریه کند. درباره این موضوع بیشتر صحبت میکنیم ولی تا اینجای کار از ما داشته باشید که احساسات دیگران را میفهمد. به سراغ رشد فیزیکی می‌رویم جایی که شما برای آرامش نوزاد و خودتان هم که شده بهتر است روتین خواب نوزاد را ادامه دهید. در ادامه این مقاله از تربیتگرام سَری به وضعیت روحی و روانی شما خواهیم زد و درباره این میگوییم که چگونه این روزهای سخت را برای خوتان آسان‌تر کنید.

چه زمانی نوزاد دست هایش را تکان می‌دهد؟

همه ما خاطرات خوشی از نوزادانی که دست می زنند داریم. همه ما عاشق لحظه ای هستیم که بچه ها دست هایشان را به نشانه خداحافظی تکان می‌دهند. در این زمینه خبر خوبی داریم زیرا فرزندتان از هفته چهارم هشت ماهگی نوزاد برای این کار تلاش میکند. در این هفته او بر روی حرکت دادن دست برای سلام و خداحافظی تمرکز میکند. حتی ممکن است دست های کوچکش را به شکلی سخت ولی بسیار ناز تکان دهد.

دست زدن نوزاد در هفته چهارم هشت ماهگی

بیشتر نوزادان برای دست زدن به زمان بیشتری نیاز دارند چون به ارتباط دقیقی بین دست و چشم نیاز دارد. بنابراین به نظر می‌رسد که تا قبل از نه یا ده ماهگی نباید انتظار این کار داشته باشید. اگر هم فرزندتان این کار را انجام داد که از شانس خوبتان بوده است. اگر هم نمیتوانید صبر کنید و خیلی دوست دارید که فرزندتان هر چه زودتر دست زدن را شروع کند، برایش آواز بخوانید.

چرا بر روی انجام این حرکات اصرار داریم؟ چون برای رشد زبانی و اجتماعی کودک تاثیر زیادی دارد. تازه، چون در دست زدن هر دو طرف بدن درگیر است، به ارتباط بهتر اعضای بدن در طرفین کمک شایانی میکند. دلیل سوم هم اینکه رشد نوزاد در هفته ها و شاید سالهای آینده و انجام کارهایی از قبیل لباس پوشیدن، خواندن و نوشتن اثر بسزایی دارد.

ورود به دنیای احساسات

در هفته چهارم هشت ماهگی نوزاد احساسات فرزندتان بیشتر پدیدار می‌شود و از مرحله ناآگاهی احساسی بیرون می آید. در چند ماه آینده فرزندتان ممکن است یاد بگیرد که احساسات دیگران را تقلید کند و همچنین اولین نشانه های همدردی را از خود نشان می‌دهد. مثلا اگر گریه کردن کسی را دید، او شروع به گریه کردن میکند.

می‌توان گفت چون فرزند هشت ماهه شما تازه یاد گرفته احساسات چه هستند، همه چیز را از رفتار شما یاد میگیرد. در طول ماه و شاید سالها بعد نیز این روند ادامه داشته و فرزندتان نحوه رفتار شما با دیگران را عیناً کپی میکند.

پیشنهاد تربیتگرام

عادت کنید که احساسات خود و نوزادتان را با صدای بلند بر زبانتان بیاورید. مثلا وقتی ناراحت هستید، بگویید: مامان الان ناراحته. بابا الان خوشحاله و بردیا الان خوشحاله. فکر کنم دیگر منظورمان را متوجه شده باشید. در طول زمان او یاد میگیرد که چه احساساتی دارد و شاید به مرحله لجبازی کردن نرسد.

روتین خواب؛ ضروری برای رشد نوزاد و مادر

روتین خواب نوزاد هشت ماهه

اگر فرزندتان در اتاقی جدا میخوابد، ممکن است به خاطر جدایی از شما مضطرب شود. داشتن روتین خواب راهی است که به نوزاد آرامش و اطمیمنان لازم را به او می‌دهد. قبل از خواب کمی بیشتر او را در بغل بگیرید. برایش کتاب بخوانید و آهنگی آرامش بخش و ملایم پخش کنید.

فرزند هشت ماهه تان قابل پیشبینی بودن و داشتن ثبات را دوست دارد. روتین خواب برای نوزاد حتی باعث می‌شود که او آرامش بیشتری داشته و راحت تر به رختخواب برود. فقط دقت کنید روتینی داشته باشید که به آرامش نوزاد کمک کند نه اینکه بدتر او را نگران و مضطرب نماید.

روتین خواب باید مکان مشخصی هم داشته باشد. در حالی که ممکن است این روتین از اتاق نشیمن یا اتاق خواب شروع شود، حتما باید به اتاق خواب یعنی جایی که نوزاد میخوابد، ختم شود. بهتر است فرزندتان اتاق را جایی بداند که روتین در آن انجام می‌شود نه صرفا مکانی که باید آنجا بخوابد.

اگر زمانی که از اتاق خارج شدید، فرزندتان بی قراری کرد، به او بگویید که تا چند لحظه دیگر برمی‌گردید. معمولا تا قبل از اینکه شما برگردید، خوابش میبرد و میخوابد.

نکته مهم

حتی زمانی که بیرون از خانه هستید نیز روتین خواب نوزاد را رعایت کنید. با این کار فرزندتان راحتی بیشتری برای خوابیدن در محیطی نا آشنا دارد.

و اینگونه زندگی آسان تر می‌شود…

همه میان بُر زدن را دوست داریم. در ادامه چند نکته درباره مراقبت از نوزاد به شما میگوییم که کارتان را آسان تر میکند.

  • غذای نوزاد را آماده کنید. برخی از پدر و مادران مقداری شیر خشک، غذای نوزاد، اسنک و وعده های غذایی نوزاد را آماده میکنند. در صورتی که نیاز بود، آن را به نوزاد می‌دهند. اینگونه دیگر عجله ای برای این کار نخواهند داشت.
  • مواد غذایی را مرتب بچینید. مواد غذایی مورد نیاز نوزاد را در جاهای مشخصی قرار دهید تا هنگام نیاز بتوانید سریعتر از آن استفاده کنید.
  • همیشه یک بسته پوشک اضافه داشته باشید. بعضی وقت ها دو بسته داشته باشید. یکی برای خانه و یکی دیگر در ماشین برای زمانی که به بیرون از شهر می‌روید.
  • نوزاد را در کارهای خود شریک کنید. حمام با نوزاد علاوه بر صرفه جویی زمان، سرگرم کننده است. با کارهای خانه مثل تا زدن لباس و یا مرتب کردن اتاق برای خودتان بازی ایجاد کنید.

اسهال نوزاد

اسهال به وضعیتی گفته می‌شود که مدفوع نوزاد آبکی است. فرزندتان وقتی اسهال دارد، بیش از حد نرمال و به صورت آبکی مدفوع میکند و ممکن است در مدفوعش خلط یا خون وجود داشته باشد. در مورد مشخصات دیگر مدفوع میتوان گفت که ممکن است رنگ آن زرد، سبز و یا تیره باشد و بد بو تر از حالت عادی باشد.

مهم ترین دلیل اسهال در نوزادان را میتوان به عفونت روده، ویروس سرماخوردگی، حساسیت غذایی و خوردن میوه و آب میوه زیاد نسبت داد.

اگر نوزاد اسهال دارد، چکار کنیم؟

  • اگر موارد زیر را مشاهده کردید، با پزشک کودک تماس بگیرید: کم آبی بدن، نخوردن غذا و بالا آودرن آن، وجود خون در مدفوع نوزاد، باد کردن شکم، داشتن تب به مدت 24 ساعت‌. اگر هر هشت ساعت یک پوشک خیس می‌کند، ادرار تیره دارد و دچار خشکی دهان شده است. وقتی گریه میکند، اشک نمی‌ریزد و دیگر علائم اسهال را داشته باشد.
  • به نوزاد مقدار زیادی مایعات بدهید تا از کم آبی بدنش جلوگیری کنید. اما مراقب باشید که به او آب میوه و نوشیدنی های حاوی شکر ندهید. آب، شیر مادر و شیر خشک بهترین گزینه هستند. میتوانید به او محلول جذب آب کودکان هم بدهید.
  • تا آنجایی که امکان دارد، راحتی بیشتری برای نوزاد فراهم کنید. نشیمن گاه نوزاد را خشک نگه داشته و از کرم پوشک برای جلوگیری از حساسیت پوست نوزاد استفاده کنید.
  • سعی کنید علت اسهال نوزاد را پیدا کنید. تازگی ها به او غذای تازه ای داده اید؟ آیا علائم دیگری دارد؟ آیا اخیرا به او آنتی بیوتیک خاصی داده اید؟ این سوال ها تا حد زیادی به شما در پیدا کردن علت اسهال کمک میکند.
  • به طور مداوم دست های نوزاد و خودتان را بشویید. میوه و سبزی را نیز قبل از خوردن بشویید. با انجام این کارها میتوانید از ابتلای مجدد به اسهال جلوگیری کنید.

کلام آخر

همه بچه‌ها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود می‌رسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد می‌نویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما می‌گوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق می‌افتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه می‌کنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید