گریه زاری و حسودی
اگر کودک شما در هفته چهارم 23 ماهگی شروع به گریه زاری کرده، احتمالا میداند هر زمان احساس ناامیدی میکند، باید آنقدر جیغ تا بتواند توجه شما را جلب کند. بدون شک او قصد ندارد شما را آزار بدهد. تنها هدفش جلب توجه شما است و اینکه دوست دارد حرفش را به کرسی بنشاند. میپرسید چرا؟ جون تجربه به او ثابت کرده که گریه زاری کردن جواب میدهد؛ بنابراین همواره آن را در پیش میگیرد.
اجازه دهید درباره خصلت دیگر کودک یعنی حسودی حرف بزنیم. هفته چهارم از ماه 23 تولد زمانی است که کودک نسبت به پدر و مادر خود حس مالکیت داشته و نمیخواهد آن را با کسی تقسیم کند. حتی اگر فرزند دومی نیز وجود نداشته باشد.
اگر فرزند دومی در راه دارید و یا آن را به دنیا آورده اید، کودک خود را به دلیل حسودی سرزنش نکنید. به او حق دهید. فرزند دوم قرار است بخشی از توجه شما را به خود اختصاص دهد. در صورتی که کودک 23 ماهه شما تمام توجه شما را میخواهد. در کنار اینها ممکن است رفتارهای عجیب غریبی را از خود بروز داده و همانند دوران کودکی رفتار کند. مثلا انگشتش را میمکد و پستانک میخورد. کودکان نوپا همچنین به دلیل رشد سریع مهارت تخیل کردنشان دوست دارند شبیه نوزادان رفتار کنند و از آن لذت میبرند.
چگونه با این موضوع مواجه شویم؟
اگر میخواهید فرزندتان کمتر ناله و حسودی کند، راهکارهای زیر را در پیش بگیرید.
با آرامش برخورد کنید: وقتی کودک زار زار گریه میکند، به جای اینکه صدایتان را بالا ببرید، به آرامی صحبت کنید. یادمان هست که بچه از تقلید کردن یاد میگیرند. بنابراین اگر شما رفتارتان را کنترل کنید، آنها نیز به مرور زمان احساساتشان را با آرامش بیان میکنند.
کودک را زیاد منتظر نگه ندارید: گریه و ناله کردن اغلب به دلیل توجه طلبی کودک است. زمانی در روز روبروی فرزندتان بشنید، در چشمانش نگاه کنید و به او بگویید که کی میتوانید درخواستش را انجام دهید. زمانی که کودک را منتظر میگذارید نیز کم کنید. چند دقیقه صحبت با تلفن و انجام کارهای ضروری با گوشی کافی است.
کودک را به گریه کردن تحریک نکنید: از انجام کارهایی که کودک را به گریه کردن تحریک میکند، خودداری کنید. مثلا اگر کودک در سوپر مارکتی برای خرید شکلات به شما اصرار میکند، قبل از رفتن به او اسنک بدهید.
به فرزندتان احساس خاص بودن بدهید: اگر فرزند دیگری دارید، وقت جداگانه ای را به کودک نوپای خود اختصاص داده تا احساس خاص بودن داشته باشد.
کودک را در مراقبت از فرزند دوم شریک کنید: کودک 23 ماهه تان را در مراقبت از فرزند دوم دخالت دهید. وقتی نوزاد را حمام میکنید اجازه دهید کودک حوله را بگیرد و با صابون شکمش را بشوید. احتمالا از اینکه او چقدر به کمک کردن تمایل دارد، شگفت زده میشوید.
اسباب بازی برای کودک نوپا
احتمالا به این فکر میکنید که برای تولد دوسالگی فرزندتان به او چه هدیه ای بدهید؟ هر چیزی که خریداری میکنید، حتما به برجسب بر روی جلد اسباب بازی نگاه کنید که مبادا برای کودکان زیر سه سال خطرناک باشد. زیرا اسباب بازیهایی که برای 3 سال به بالا مناسب است در آن قطعاتی وجود دارد که امکان خفگی کودک را بالا میبرد.
در لیست زیر اسباب بازیهایی که ممکن است برای کودک شما در هفته چهارم 23 ماهگی و هفتههای بعد از آن مناسب باشد را آورده ایم:
اسباب بازیهایی که به وسیله آن کودک میتواند نقشی واقعی را وانمود کند:
- صندوقدار، جارو و خاک انداز، تلفن، ظروف پلاستیکی، غذای پلاستیکی، کامیون، قطار و ماشینهای اسباب بازی، عروسک
- اسباب بازیهایی که کودک میتواند با آنها کار کند: عروسکهای دکمه دار و زیپ، لگو و آجرهای رنگی
- اسباب بازیهای حرکتی : ماشینهای اسباب بازی، توپ، قطار دارای واگن، سرسره، تخته صخره نوردی و کارت بازی
- اسباب بازی موزیکال: درام، دایره زنگی، زیلوفون و سنج
- کتابها: هر چقدر کتاب بخرید کم است.
شستن دست ها
شستن دستها بهترین کاری است که خانواده شما را از خطر ویروسهای سرماخوردگی و آنفولانزا حفظ میکند. همچنین من و شما میدانیم که ویروس کرونای (کووید 19) جدید از راه تنفس منتقل میشود. با این وجود توصیه میشود که همچنان برای جلوگیری از این ویروس نیز دستها را بشویید.
با آموزش شستن دست به شکل صحیح میتوانید میتوانید از ورود میکروب در خانه تان جلوگیری کنید. زندگی نیز به این شکل آسان تر میشود.
کودک را برروی میز کوچکی قرار دهید تا دستش به سینک دستشویی برسد. به او یاد دهید چگونه شیر آب را باز و بسته کند. با وجود آنکه موتورهای حرکتی ظریف کودک در حال رشد هستند، او حداقل تا چند وقت دیگر به نظارت و کمک شما نیاز دارد.
به او نشان دهید چگونه مایع دستشویی را بر دستش بگذارد و جوری آن را بمالد که تمام سطح دستش را بپوشاند. 20 ثانیه لازم است تا تمام میکروبها از بین بروند.
راهکاری که ثابت میکند کودک به اندازه کافی یعنی به مدت 20 ثانیه این کار را انجام میدهد.
وقتی به کمک شما دستهایش را به هم میمالد، آهنگ الفبا را برایش بخوانید تا به انتهای آن برسد. مراقب باشید دمای آبگرمکن بیشتر از 120 درجه فارنهایت (48 درجه سانتی گراد) نباشد تا مبادا دستش بسوزد. همچنین این سن بهترین زمان است که به کودک یاد دهید وقتی عطسه و سرفه میکند، آرنجش را جلوی دهانش بگیرد. به جای اینکه بخواهد در هوا یا در کف دستش عطسه و سرفه کند. البته انتظار نداشته باشید که فورا آن را یاد بگیرد.
پاسخ