در هفته چهارم بیست و دو ماهگی مهارتهای زبانی کودک رو به پیشرفت است، به نوعی که احساس میکند بر محیط اطرافش کنترل دارد. اگر اتفاق خاصی رخ نداده باشد و به موقع شیر کودک را گرفته و تخت خوابش را جدا کرده باشید، احتمالا مشکلی با دوری کوتاه مدت از شما نداشته باشد. یعنی دیگر مثل قبل پایش به شما دوخته نیست و حتی تمایل دارد کارها را خودش انجام دهد. و اما بد غذایی کودک که امان را از خیلی خانوادهها بریده نیز احتمالا در هفته چهارم از ماه بیست و دوم نوپایی رخ میدهد و فرزند شما در انتخاب غذا بسیار سخت گیر خواهد بود.
البته نیازی نیست آن را زیاد از حد بزرگ کنید. همان غذاهایی که قبلا سرو میکردید را روبرویش قرار داده و اجازه دهید خودش از بین آنها انتخاب کند. همچنین درباره گاز گرفتن کودک که اتفاقا در این سن بسیار رایج است، خواهیم گفت.به شما نحوه رفتار با کودکی که گاز میگیرد را خواهیم گفت و راه حلهایی نیز ارائه خواهیم داد که بدون شک کمی از حجم بارِ نگرانی شما کم خواهد کرد. در پایان نیز از اهمیت داشتن روتین در خواب، غذا و موارد دیگر میگوییم.
تکیه بر خود
در هفته چهارم 22 ماهگی اتفاق جالبی توجه شما را جلب میکند. اگر آنگونه که در هفتههای قبل گفتیم، عمل کرده باشید کودک نسبت به قبل وابستگی کمتری دارد. ممکن است در کنار افراد آشنا از جمله پدربزرگ و مادربزرگ بشیند و به داستان آنها گوش دهد. همچنین امکان دارد که برای آنها نیز صحبت کند.
همچنین تقاضاهای کودک که نشان از میل او برای دریافت توجه و استقلال است، کمتر آزار دهنده است. بخشی از آن به دلیل رشد مهارتهای زبانی کودک و کنترل بیشتر اوست. او اکنون تمایل بیشتری دارد که وظایف مشخصی را خودش به تنهایی انجام دهد و احتمالا برای سر در آوردن از نحوه کار اسباب بازیها به کمک شما نیازی ندارد. موضوعی دیگر نیز وجود دارد که کودک در راستای استقلال بیشتر انجام میدهد. در هفته چهارم 22 ماهگی بیشتر کودکان خودشان را با اسم و یا ضمیر ملکی من صدا میزنند.
رفتار مناسب با استقلال کودک
در این هفته اگر کودک زمانی که برای مدتی او را ترک میکنید ناراحت شد، یک تایمر آشپزخانه ممکن است کمک کننده باشد. زیرا کودک متوجه میشود که شما خیلی زود برمیگردید. زمان آن را بر روی 5 دقیقه تنظیم کنید و به کودک بگویید: مامانی داره 5 دقیقه میره تو یه اتاق دیگه و زودی برمیگرده. وقتی کودک متوجه شد و پذیرفت که شما برمیگردید، زمان تایمر را بر روی مدتهای طولانی تر تنظیم کنید.
وقتی به طور مداوم کودک را از عشق و محبت خود بهرهمند کنید، او اعتماد بنفس لازم برای تکیه بر خودش را پیدا میکند. بدین صورت که هر زمان قصد داشت کاری را خودش انجام دهد، تشویقش کنید. اما مراقب باشید وقتی برای کمک پیش شما آمد او را پس نزنید. او به این اطمینان و آرامش خاطر برای مدت زیادی نیاز دارد.
کودک بدغذا
بیشتر بچهها عاشق غذا خوردن بوده و کمی نیز در این ماجراجو هستند. یعنی دوست دارند همه چیز را امتحان کنند. اما برخی دیگر کمی سخت گیر بوده و اگر دو نمونه غذا با یکدیگر مخلوط شده باشند، ناراحت میشوند و آن را نمیخورند. ممکن است فقط دو نوع غذا را بخورند، دوست داشته باشند که غذاها فقط به رنگ زرد و سفید باشند و کلی ادا و اصول دیگر که شما بهتر از ما میدانید چون با آن درگیر هستید.
پیشنهاد میکنیم از کاه کوه نسازید و قضیه را بیش از حد بزرگ نکنید. همچنان غذایی که خودتان میخواهید را به او پیشنهاد داده و اجازه دهید از بین آنها خودش غذا را انتخاب کند. نترسید از گشنگی نمیمیرد و بعید است این رفتارش در بزرگسالی نیز ادامه داشته باشد. البته اگر وقتی بزرگتر شد، خودتان به آن دامن نزنید.
گاز گرفتن
آیا کودک شما دیگران را گاز میگیرد؟ کودکان نوپا به دلایل زیادی دیگران را گاز میگیرند. وقتی از این دلایل اگاهی داشته باشید، احتمالا بتوانید از بروز این رفتار جلوگیری کنید. برویم سراغ دلایل این موضوع! برخی از کودکان به دلیل کنجکاوی و دانستن علت و معلول این کار را انجام میدهند. کودک با خودش میگوید: چه میشود اگر آن کودک را گاز بگیرم؟
برخی دیگر زمانی بچههای دیگر را گاز میگیرند که احساس ناامیدی، ناتوانی و عصبانیت میکنند و توجه شما را میخواهند. یا ممکن است بخواهند از هم بازی خود که این رفتار را انجام داده تقلید کنند. یکی دیگر از دلایل گاز گرفتن کودکان، دندان درآوردن است. زمانی که کودکان در حال دندان درآوردن هستند، درد زیادی را تحمل میکنند و گاز گرفتن میتواند کمی این درد را آرام کند.
اگر کودک شما تاکنون سابقه گاز گرفتن دیگران را داشته، احتمالا دیگر میدانید به چه دلیل این کار را انجام میدهد. اگر از روی عصبانیت یا ناامیدی گاز میگیرد، قبل از اینکه به این نقطه برسد، دخالت کنید و به او راه حلی ارایه نمایید. مثلا بگویید: بذار عروسکی که دوسش داری رو بیارم تا بازی کنی. در رفتار خود برای جلوگیری از گاز گرفتن کودک ثبات داشته باشید. گاز گرفتن به دیگران صدمه میزنه. ما دیگران رو گاز نمیگیریم. به او چیزهای دیگری بدهید که گاز بگیرد. هیچ وقت برای اینکه او بداند گاز گرفتن چه احساسی دارد، او را گاز نگیرید زیرا اثر معکوس دارد. فرزندتان با این رفتار شما فکر میکند گاز گرفتن اشکالی ندارد.
روتین چگونه به شما کمک میکند؟
شدیدا توصیه میکنیم زمانی را مخصوص غذا خوردن، چرت زدن و رفتن به رختخواب کودک مشخص کنید. داشتن یک برنامه زمانی منظم به کودک کمک میکند که امنیت بیشتری داشته باشد و کنترل او آسان تر خواهد بود. او هنوز نمیتواند ساعت را بگوید، بنابراین برنامه زمانی به او این احساس را منتقل میکند که : آره، بعدش قراره غذا بخورم و بعدش موقع خوابمه. روتین زندگی شما را نیز راحت تر میکند.
وقتی کودک بداند هر روز قرار است چه اتفاقی بیفتد، در مقابل آن مقاومت کمتری از خود نشان میدهد. البته توجه کنید که قرار نیست برنامه تان خیلی خشک، بی روح و نظامی وار باشد. در درجه اول ترتیب اتفاقات اهمیت دارد. حالا اگر در این بین زمان آن کم و زیاد شد نیز مشکلی وجود ندارد. درصورتی که ساعات خواب شب و صبح در آخر هفتهها نیز همانند بقیه روزهای هفته باشد، به روتین شما کمک زیادی میکند.