دخالت دیگران در تربیت فرزند یکی از بزرگترین مشکلات و دغدغه های والدین است که هم در تنهایی و هم در جمع از آن رنج می برند. جملات زیر چقدر برایتان آشنا به نظر می رسند؟
جملات رایجی که نشان دهنده دخالت دیگران در تربیت فرزند شماست!
- چرا به بچه این رو نمی دی؟
- خوب چرا اجازه می دی این کار رو بکنه؟
- خیلی بهش رو می دی!
- یکم بیشتر هواش رو داشته باش!
- خیلی بهش داری سخت میگیری.
- بسه دیگه!!!
- این قدر از این روانشناسا پیروی نکن
- بچه ات رو ببر پیش یه روانشناس یا مشاور!
- و….
شنیدن این جملات نه تنها اضطراب و استرس پدر و مادر رو بیشتر می کند، بلکه این احساس را در پدر و مادر به وجود می آورند که شاید بی کفایت هستند و نقش خود به عنوان پدر یا مادر را بد ایفا می کنند. بنابراین می بینید که دخالت دیگران در تربیت فرزند شما تا چه اندازه می تواند مخرب باشد.
1- از هر کسی پیروی نکنید
اما دوستان عزیز فرض کنید شما متخصص آشپزی هستید. اگر فردی که هیچ اطلاعاتی از آشپزی ندارد، در مورد کار شما نظر خود را بیان کند، چه می گویید؟ بله درسته پیش خودتان می گوید چون او در این زمینه تخصصی ندارد، نظرش چندان اهمیتی ندارد! به کارخود ایمان دارید و کار خودتان را انجام می دهید. بنابراین از شما تقاضا می کنیم که حرف هر کسی اعنماد نکرده و مانع دخالت دیگران در تربیت فرزند خود شوید. در عوض به نظر کسانی اهمیت دهید که در این زمینه تخصص داشته باشند.
پس فهمیدیم که اگر یکی از اقوام دور یا نزدیک یا یکی از دوستان به شما درباره نحوه رفتار با فرزند تذکر داد، نباید فوراً احساس بی کفایتی کنید. اما نکته مهم اینجاست که اگر یک مرجع قابل اطمینان، با مستندات علمی و آکادمیک به شما درباره رفتار درست با فرزند گفت، بهتر است کمی به رفتارتان فکر کرده و در صورت نیاز، آن را با یک رفتار صحیح جایگزین نمایید.
2- نگران دخالت دیگران در تربیت فرزند خود نباشید!
در ابتدا باید بگوییم که اصلاً نگران دخالت دیگران در تربیت فرزند خود نباشید. به هر حال از قدیم گفته اند که : “در دروازه رو میشه بست، اما دهان مردم را نه”. منظورمان این است که دیگران به هر نحوی شده حرف خود را می زنند. اما می دانید مشکل از کجا آب می خورد؟ از آنجایی که ما می خواهیم دیگران را کنترل و مدیریت کنیم. جملاتی مثل ” چرا فلانی به خودش اجازه می ده تو تربیت فرزند من دخالت کنه؟” تنها ذهن شما را مسموم و مضطرب می کند. به این نکته توجه کنید که شما نمی توانید مانع از فکر کردن دیگران شوید!. در واقع همانگونه که نمی توانید جلوی افکار مثبت دیگران و مهرورزی آن ها(که خیلی وقت ها از آن لذت هم می برید) نسبت به خود را بگیرید، نمی توانید از تفکر و افکار منفی دیگران رهایی پیدا کنید.
بنابراین دومین اشتباهی که والدین در مواجه با دخالت دیگران در تربیت فرزند خود انجام می دهند را می توان به اهمیت دادن نسبت به حرف دیگران نسبت داد. زیرا همانطور که نمی تونید برای تصمیم گیری در زندگی آن ها نقشی داشته باشید، جلوی فکر کردنشان را نیز نمی توانید بگیرید.
برای نگرانی درباره دخالت دیگران در تربیت فرزند چکار کنیم؟
اما برای این کار چه راهکاری وجود دارد؟ به این نکته توجه داشته باشید که مهم این نیست که آنها دخالت نکنند ،مهم این است که برداشت شما از موضوع چیست و با آن چه برخوردی خواهید داشت. همچنین توصیه ای که به شما داریم این است که به حرف دیگران فقط و فقط گوش داده و از جنبه های مثبت آن استفاده کنید. در شرایطی که دیدگاه آن ها با سبک تربیتی تفاوت دارد، به جای داشتن احساس بد، با احترام به آن ها پاسخ دهید.
یکی از جوابهای بسیار خوبی که می توانید بدهید :
آره پیشنهاد جالبیه پیشنهاد بدی نیست ،اما من در سبک تربیتی خودم از موارد دیگه استفاده می کنم.
اما کاری که اصلا نباید انجام دهید این است که به اطرافیانتان بی احترامی کرده و با لحن تند صحبت کنید. زیرا در صورتی که واکنش شما تند باشد، اولین کسی که از رفتار شما برداشت بد می کند فرزندتان خواهد بود. حتی ممکن است که بعدها این رفتار را در مقابل خود شما انجام دهد.
3- نقش خودتان در تربیت فرزند را دست کم نگیرید!
پدر یا مادر عزیزی که در حال خواندن این مطلب هستید، به هیچ عنوان نقش خود در تربیت فرزند را دست کم نگیرید. بهتر است بدانید که حدود هفتاد تا هشتاد درصد از تربیت فرزند در دست شماست و فقط بیست تا سی درصد تحت تاثیر محیط هست. بنابراین اگر بتوانید نقش خود را به خوبی ایفا کنید، مطمئن باشید که تاثیر محیط و دخالت دیگران در تربیت فرزند شما بسیار بسیار محدود و ناپایدار خواهد بود
4- اجازه دخالت دیگران در تربیت فرزند خود را ندهید
اجازه دهید به شما مطلبی را بگوییم ! به دیگران اجازه دخالت ندهید. شاید پیش خود بگویید این که کاری ندارد! اما باور نکنید خیلی از والدین در عمل کردن به همین دستور العمل ها ساده کوتاهی می کنند. البته منظور ما این نیست که اصلا به حرف های دیگران گوش ندهید. همیشه استفاده کردن از نظرات افرادی که قبل از ما بچه کوچک داشته اند مفید است. اما باید در این کار سیاست داشته باشید تا دیگران به خود اجازه دخالت ندهند. برای مثال به دو شکل زیر می توانید سوالات خود رابپرسید:
سوالات نوع اول:به شکل مودبانه فقط ازآن ها درباره تجربیاتشان سوال می پرسید.
- چه جالب،شما وقتی بچتون دوسالش بود بهش چه غذایی می دادید؟
- تو یه سالگی چه میوه هایی به فرزندت می دادی؟
- و…
سوال نوع دوم: در جمع های مختلف به شکل عاجزانه درخواست کمک می کنید! مثل جمله زیر:
- نمی دونم الان به بچم چی بدم؟
همانطور که گفتیم با بیان سوالات نوع اول فقط قصد داریم که از تجربیات دیگران در تربیت فرزند استفاده کنیم. درصورتی که پرسیدن سوالات نوع دوم ما را فردی نشان می دهد که هیچ گونه اطلاعتی در این باره نداشته و از کمک پزشک و روانشناس کودک نیز بی بهره بوده است. پس نوع پرسش و درخواست کمک شما از دیگران نقش بزرگی در دخالت آنان دارد. کافی است در پرسیدن سوالات خود کمی سیاست به خرج دهید. باور کنید که نتیجه بسیار خوبی از این کار خواهید گرفت.
5- جلوی دیگران فرزند خود را تنبیه نکنید
وقتی شما جلوی دیگران بچه خودتون رو تنبیه و دعوا می کنید به دیگران اجازه می دهید در خصوص شیوه تربیتی شما اضهار نظر و دخالت کنند. در واقع تنبیه کودک در جلوی دیگران آن ها را به دخالت و اعلام نظر غلط بیشتر ترغیب می کند.
جمع بندی
از اینکه تا به اینجای مقاله با ماهمراه بوده اید، سپاسگزاریم. با کسب آگاهی درباره مسائل تربیت فرزند، گامی بزرگ در جهت آینده آن ها برخواهید داشت. اگر از این مطلب خوشتان آمد، پیشنهاد می کنیم که مقاله دیگر ما در خصوص اختلاف نظر والدین با پدربزرگ و مادربزرگ رو هم مطالعه کنید . در انتها چند منبع بسار مفید در خصوص پرورش تعلیم و تربیت رو به شما عزیزان معرفی می کنیم که میتونید در قسمت سمینار های دکتر فرهنگ هلاکویی تهیه و استفاده کنید.