رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

هفته چهارم پنج ماهگی نوزاد(هفته بیستم)

هفته چهارم پنج ماهگی

این هفته هم با چند موضوع جذاب و کاربردی در زمینه رشد جسمی و روحی کودک همراهتان هستیم. در هفته چهارم پنج ماهگی باید کم کم مقدمات رشد نوزاد را فراهم کنید. به احتمال زیاد شاهد قان و قون کردن فرزندتان هم خواهید بود.

همچنین به شما خواهیم گفت که چرا روتین خواب نوزاد را حتماً در برنامه‌تان قرار دهید. کمی در مورد خودتان و اینکه چرا باید از خودتان مراقبت کنید، حرف می‌زنیم. در پایان هم به شما توضیح می‌دهیم که سندروم تکان دادن نوزاد چیست و اینکه چرا باید به این موضوع دقت زیادی داشته باشید. پس از این مقدمه کوتاه به سراغ اصل مطلب می‌رویم.

کِی نوزادان شروع به نشستن می‌کنند؟

معمولا بین چهار تا هفت ماهگی، نوزاد یاد می‌گیرد که بدون کمک شما بنشیند. اما اول از همه باید بتواند سرش را کنترل کند و ماهیچه‌های لازم را هم به دست بیاورد.

یادتان می‌آید به شما گفتیم که هر روز فرزندتان را به شکم بخوابانید؟ اگر تا قبل از هفته چهارم پنج ماهگی به حرف ما توجه کرده باشید، خیلی سریعتر شاهد نشستن نوزاد خواهید بود.

در این هفته وقتی میخواهید بغلش کنید، ناگران می‌بینید که سر و شانه اش را بالا می‌آورد. همچنین وقتی روی شکم خوابیده، دیگر خودش میداند باید چکار کند و به حالت شنا(افراد مبتدی) قرار می‌گیرد.

به خاطر می‌آورید چند هفته پیش وقتی نوزاد را به شکم میخواباندید چه حالتی داشت؟ بله درست است، کنترلی روی سرش نداشت و حرکات بازو و شانه‌اش هماهنگ نبودند. اما الان دیگر میفهمد از کدام طرف میخواهید بغلش کنید و سرش را به نرمی تکان می‌دهد.

دیگر چه عضوی از بدن نوزاد قوی می‌شود؟ درست حدس زدید! ستون فقراتش. به همین دلیل است که می‌تواند بدون پشتیبانی شما بنشیند.

همچنان به شما شدیداً توصیه میکنیم که نوزاد را در طول روز به شکم بخوابانید و این کار را ادامه دهید. با این کار، همانطور که قبلاً هم گفتیم، عضلاتش قوی شده و به نشستن بدون هیچ گونه حمایتی کمک می‌کند. شما می‌توانید یک کار دیگر هم انجام دهید. وقتی نوزاد پنج ماهه شما بر روی بالش شیردهی خوابیده، بلندش کنید و اجازه دهید تا بنشیند و بچرخد. با انجام مداوم این کار، در نهایت نوزاد موفق می‌شود که بدون حمایت شما بنشیند و حتی دستش را برای برداشتن اسباب بازی دراز کند. بدون شک تا وقتی که بتواند چهار دست و پا برود، خودش را در حالت ایستاده نگه دارد و راه برود، به زمان نیاز است. اما فعلا برای الان که این کارها را نمی‌تواند انجام بدهد، می‌توانید نوزاد را در بالشت شیردهی به حالت نیمه نشسته قرار دهید.

قان و قون کردن نوزاد

در هفته چهارم پنج ماهگی، نوزادی شما ممکن است صدای های جدیدی را بگوید و یک صدای مشخص را بارها تکرار کند. نگران نباشید این موضوع کاملاً طبیعی است. نوزادان تا زمانی که یک مهارت را به خوبی یاد نگیرند، سراغ بعدی نمی‌روند. یک کار جالب دیگر هم انجام میدهند. وقتی شما صحبت میکنید، به دهانتان نگاه میکنند تا بتوانند صداهایی مثل «م» و «ب»که شما میگویید را تقلید کنند.

قان و قون کردن نوزاد

در هفته چهارم پنج ماهگی، تلاش نوزاد برای صحبت کردن در قان و قون کردن خلاصه می‌شود. کلاً تصویر سازی برای فرزند پنج ماهه شما شبیه بازی می‌ماند. نوزاد مُدام روشهای مختلف را آزمایش می‌کند تا بتواند با استفاده از دَهَنش صدا ایجاد کند.

روتین خواب نوزاد

همیشه یک روتین خاص برای قبل از خواب نوزاد داشته باشید. قبل از اینکه بخوابد، اول حمامش کنید، برایش قصه خواب بگویید تا زمانی که خوابش ببرد. این کار به آرامش و خواب نوزاد کمک زیادی می‌کند.

داشتن ترتیب زمانی برای روتین خواب نوزاد اهمیت زیادی دارد. اول به او غذا دهید، بعد حمام، پس از آن پیژامه پایش میکنید، در نهایت می‌توانید یک بازی انجام دهید یا یک کتاب بخونید یا یک موزیک آرامش بخش پخش کنید و در آخر فرزندتان را در تخت خواب بگذارید.

داشتن روتین خواب برای نوزاد چه مزیتی دارد؟

داشتن روتین خواب برای نوزاد به شما این امکان را می‌دهد که استراحت کنید و زمانی را با همسرتان بگذرانید.

وقتی برای نوزاد روتین خواب تعیین میکنید، وقتش که برسد، خودش میداند که دیگر باید بخوابد و خواب با کیفیت تری را تجربه می‌کند.

یکی دیگر از مزایای داشتن روتین خواب این است که لازم نیست همیشه خودتان این کار را انجام دهید. می‌توانید تصمیم بگیرید که تعدادی از موارد روتین را همسرتان انجام دهد. مثلاً شما نوزاد را حمام کنید و اجازه دهید همسرتان برایش قصه بخواند. اگر هم میخواهید که بیشتر استراحت کنید، نوبتی این کار را انجام دهید. مثلاً یک شب خودتان و شب دیگر همسرتان این کار را انجام دهد.

پنچ راهکار عالی برای خود مراقبتی

اگر مراقبت از نوزاد خسته تان کرده، پیشنهاد میکنیم کمی تنوع به زندگی تان اضافه کنید. در این جا پنج راه به شما پیشنهاد میکنیم. حتماً این ها را امتحان کنید. یادتان باشد اگر شما سالم و شاد باشید، می‌توانید فرزندتان را بهتر و با انرژی بیشتری تربیت کنید.

روتین خود مراقبتی

1- به گروه مامان ها بپیوندید

گروه هایی را پیدا کنید که مثل خودتان فرزند دارند و با هم علایق مشترکی دارید. می‌توانید این کار را از طریق شبکه های اجتماعی مختلف از جمله اینستاگرام انجام دهید. فقط یادتان باشد که این گروه در حد گفتگوی مجازی باقی نماند.

با یکدیگر قرار بگذارید و به کافه‌ای که دوستش دارید، بروید. خرید کنید و هر کاری که به آن علاقه دارید را انجام دهید. خودتان را محدود نکنید. دنبال آدم‌هایی بگردید که روحیاتی شبیه شما داشته باشند.

2- همچنان با دوستان و اعضای خانواده ارتباط داشته باشید

انسان با ارتباط برقرار کردن است که زندگی اش معنا پیدا می‌کند. شک نکنید ارتباط همه چیز است. احتمالاً قبل از بچه‌دار شدن دوستانی داشتید که کنارشان میتوانستید خودتان باشید. ارتباطتان را با این آدم ها حفظ کنید.

همچین از اعضای خانوداده نیز به هیچ عنوان غافل نشوید. البته مراقب باشید که حرفشان در تربیت فرزندتان تاثیر نداشته باشد. به این ارتباطات به عنوان وقت گذراندن نگاه کنید.

3- کمی وقت با خودتون بگذورنید

مراقبت از خود

هیچ کسی مهم تر از خودتان نیست. شما اول باید خودتان قوی، سالم و شاد باشید تا بتوانید از فرزندتان مراقبت کنید.

توصیه میکنیم در طول هفته حداقل هفته ای یک بار فقط روی سلامت جسمی و روح و روان خودتان تمرکز کنید. حالت ایده آلش این است که در طول روز نیم ساعت (زمانی که نوزاد چُرت میزند) برای خودتان وقت بذارید.

4- کتاب بخوانید

حتی اگر قرار است فقط روزی چند صفحه کتاب بخوانید، این کار را انجام دهید. ممکن است زمانی باشد که نوزاد چُرت میزند. با کتاب خواندن، به دنیای دیگری وارد میشوید و چیزهای زیادی یاد می‌گیرید.

4- با افراد بزرگسال صحبت کنید

مهم نیست قرار است با چه کسی و از چه طریقی(حضوری یا تلفنی ) صحبت میکنید، حتماً این کار را انجام دهید. صحبت کردن با یک دوست، آشنا یا همسرتان می‌تواند انرژی تحلیل رفته شما را بازیابی کند.

سندروم تکان دادن نوزاد

سندروم تکان دادن نوزاد نوعی آسب مغزی جدی است که در اثر تکان دادن شدید سر نوزاد ایجاد می‌شود. به موجبِ این سندورم، مغز نوزاد در جمجمه اش جابجا می‌شود.

سندروم تکان دادن سر نوزاد

در این سن یعنی تا هفته چهارم پنج ماهگی ، عضلات گردن نوزاد هنوز قوی نشده است. بنابراین خیلی آسیب پذیر نشان می‌دهد.

پس به هیچ عنوان سر نوزاد را تکان ندهید. چون ممکن است باعث کوری، تاخیر در رشد، آسیب مغزی دائمی و فلج شدن و حتی مرگ شود.

چه حرکاتی باعث سندروم تکان دادن نوزاد میشه؟

شاید الان بپرسید که آیا تکان دادن عادی نوزاد برای آرام کردن و خوابیدن و قلقلک دادن هم این سندروم را به وجود می‌آورد؟ جواب منفی است. این حرکات اتفاقاً اسباب آرامش نوزاد را فراهم می‌کند. شما هیچ وقت دلتان نمی‌آید که پاره تن و یک تیکه از وجودتان را شدید تکان دهید.

ولی افرادی که نزدیکی کمتری با فرزند پنج ماهه شما دارند، از این نرمی و لطافت برخوردار نیستند و عمداً و با خشم نوزاد را تکان میدهند. بنابراین تا حد امکان از سپردن فرزندتان به افرادی که از آن ها مطمئن نیستید، بپرهیزید.

از کجا بفهمیم که نوزاد دچار سندروم شده؟ علائمش چیه؟

  • خواب بیش از حد
  • کولیک
  • مشکلات تغذیه و استفراغ
  • بد خلقی

اگر شک داشتید که ممکن است نوزاد پنج ماهه شما سندروم تکان دادن داشته باشد، فوراً با پزشک نوزاد یا اورژانس تماس بگیرید. هر چقدر دیرتر این کار را انجام دهید، احتمال اینکه آسیب مغزی نوزاد دائمی شود وجود دارد.

وقتی دکتر از شما سوالاتی درباره نوزاد پرسید، به شکلی شفاف و صادقانه جوابش را دهید. با این کار، پزشک می‌تواند بهترین تشخیص و درمان را برای فرزندتان تجویز کند.

من نگرانم که ممکنه فرزندم رو شدید تکون داده باشم. چکار کنم؟

تکان دادن نوزاد و نگرانی مادر

زمانی مثل هفته چهارم پنج ماهگی می‌رسد که از مراقبت از فرزندتان خسته می‌شوید. در این مواقع بهترین کار این است که خشم‌تان را به شکل سالم با استفاده از راه های مختلف کنترل کنید.

مثلاً می‌توانید نفس عمیق بکشید، به تنهایی بیرون بروید و از یک دوست نزدیک کمک بگیرید.

اگر احساس ناامیدی کردید و عصبی شدید، فرزندتان را در گهواره اش گذاشته و به یکی از افراد نزدیکتان زنگ بزنید.

نگران گریه کردن نوزاد نباشید و اجازه دهید در حالی که شما تماس می‌گیرید، به تنهایی گریه کند. این کار اشکالی ندارد. سعی کنید تا زمانی که کمک از راه برسد، بر اعصاب خودتان مسلط باشید.

همه بچه‌ها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود می‌رسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد می‌نویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما می‌گوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق می‌افتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه می‌کنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید