بچهام کم خوراک شده. تمام روز دوست داره بازی کنه. دوست دارم کمی استراحت کنم. احساس میکنم خسته شدم. احتمالاً شما هم مثل خیلی از مادران دیگر در هفته دوم پنج ماهگی نوزاد با چنین وضعیتی مواجه میشوید. در این هفته دقیقاً میخواهیم درباره همین موضوعات حرف بزنیم.
بعد از خواندن این مقاله متوجه میشوید که چرا نیازی نیست نگران کم خوراک شدن فرزندتان باشید. همچنین درباره نحوه شریک کردن پدر خانواده در مراقبت از نوزاد صحبت میکنیم. در پایان راجع به موضوع بسیار مهمِ قرمزی چشم نوزاد و نحوه مقابله با آن مواردی را خواهیم گفت. تا آخر این مقاله را به دقت بخوانید.
فرزندِ من به چه میزان خوراک نیاز دارد؟
به احتمال زیاد یکی از تغییرات هفته دوم پنج ماهگی این است که شکم نوزاد بزرگتر میشود. بنابراین دیگر نیازی نیست مثلِ قبل شکمش را پر کنید و زیاد از حد به او غذا دهید. اجازه دهید با اعداد صحبت کنیم تا موضوع روشن تر شود. میدانیم نوزاد شما با چهار یا پنج شیشه در روز یا شش تا هشت نوبت شیر مادر سیر میشود.

از طرفِ دیگر با وجود اینکه الان برنامه غذایی منظم تری دارد، ممکن است به اندازه دو برابر زمان تولدش وزن داشته باشد و هنوز هم رشد کند. همچنین میزان و نوع مواد مغذی که در سینه شما وجود دارد نیز تغییر کرده و الان دیگر شیرِ شما چربی و مواد معدنی بیشتری دارد که بر اساس نیاز فرزندتان تنظیم شده است. واقعاً چقدر این موضوع شگفت آور است. بنابراین به طور طبیعی غذای کمتری میخورد.
با وجود تمام مواردی که گفتیم، انتظار نداشته باشید که عادت های غذایی نوزاد هم به بلوغ برسد. فرزندتان الان بیشتر از هر زمان دیگر ای حواسش پرت میشود و شیر دادن به او سخت تر است. چون با کوچکترین صدایی واکنش نشان میدهد و توجه اش به افراد دیگر جلب میشود. اگر برایتان امکان پذیر است، در اتاقی که ساکت و تاریک است به نوزاد پنج ماههتان شیر دهید تا حواسش پرت نشود.
به وقتِ بازی و کشف کردن
دیگر زمانی که نوزاد فقط شیر میخورد و میخوابید به سَر رسید. او حالا دوست دارد بازی کند. حتی میتواند با دست و پاهایش برای چند دقیقه باز کند. وقتی به کاری مشغول میشود، تا نتیجه نگیرد، به سراغ کار بعدی نمیرود.
بععد روشش را تغییر میدهد تا نتیجه متفاوتی بگیرد. در واقع میتوان گفت که فرزنداتان مثل یک دانشمند مدام آزمون و خطا میکند تا ببیند نتیجه آن چه میشود. همانطور که میبینید این موضوع را میتوان نقطهای عطف در هفته دوم از ماه پنجم تولد تلقی نمود.

روزی ناگهان متوجه میشوید که نوزاد در گهوراهاش با وسایل گهواره بازی میکند. یعنی دیگر خبری از آن نوزادی که به توجه و مراقبت دائمی شما نیاز داشت، نیست. حالا شما حداقل برای یک ثانیه هم که شده میتوانید با خیال راحت یک فنجان چای یا قهوه بنوشید.
همچنین الان که دیگر نوزاد شما مثل قبل آرام نیست، میتوانید با اسباب بازیهای مختلفی سرگرمش کنید. نوزاد پنج ماههتان دوست دارد با دست و پاهایش اسباب بازی های بالای گهواره را لمس کند. پس یکی از کارهایی که باید انجام دهید (البته اگر تا الان انجام نداده باشید) این است که اسباب بازیهای چراغ دار را به گهواره اش آویزان کنید.
بابای خانواده وارد میشود!
تا قبل از هفته دوم پنج ماهگی ، شاید شما تنها کسی بودید که بیشتر از نوزاد مراقبت میکردید و معمولا عادت داشتید که با گریه کردن نوزاد، به دورن اتاق بروید. اما دست نگه دارید. ما یک ایده بهتر داریم. اجازه دهید پدر خانواده هم شانس این را داشته باشد که در آرام کردن نوزاد کمک کند.

انجام این کار دو فایده مهم دارد. اول اینکه شما میتوانید مقداری استراحت کنید. دوماً اعتماد به نفس پارتنر شما هم زیاد میشود و فرصت پیدا میکند که با نوزاد پیوند عمیقی ایجاد کند. تازه، برای نوزاد هم خیلی خوب است چون یاد میگیرد خودش را وضعیتهای مختلف سازگار کند.
به شما پیشنهاد میکنیم در اوایل کار که همسرتان ناشی است، به او یاد دهید که چکار بکند. اما یادتان باشد که اجازه دهید این کار را خودش به تنهایی انجام دهد و موقع عملیاتِ حساسِ آرام کردن نوزاد اتاق را ترک کنید.
به همسرتان یاد دهید که اول مواردی مثل گرفتن آروغ، پوشک کردن و شیر دادن را انجام دهد تا نوزاد آرام شود. اگر گریهاش ادامه پیدا کرد، همسرتان میتواند با در آغوش گرفتن، به پُشتِ نوزاد زدن و ماساژ آرامش کند.
قرمزی چشم نوزاد چیست؟
قرمزی چشم نوزاد در واقع نوعی تورم چشمی بوده که در اثر ویروس، باکتری و آلرژن (نوعی ماده حساسیت زا) ایجاد میشود. به موجب این بیماری، بخشی که سفیدی و داخل چشم را میپوشاند، آسیب میبیند و ملتهب میشود. در نتیجه، چشمان شما ممکن است آبکی، قرمز، زرد یا سبز به نظر برسد. چشمان نوزاد حتی ممکن است در اوایل صبح بسته مانده و باز نشود. متاسفانه هر دو چشم نوزاد را درگیر میکند.

فکر کنم فرزندم دچار قرمزی چشم شده! چکار کنم؟
با دیدن این صحنه حتما با یک پزشک متخصص تماس بگیرید. او با توجه به شرایط خاص فرزند شما، چشمش را بررسی میکند و درمان ویژهای را تجویز میکند. حتما قبل و بعد از چکاب چشم نوزاد، دست هایتان را بشویید تا از انتشار عفونت جلوگیری شود.
قرمزی چشم تا حد زیادی قابل سرایت است. بنابراین مراقب باشید که خودتان به این بیماری مبتلا نشوید. همچنین تا مدتی فرزندتان را به مراکز آموزشی و جاهای شلوغ پلوغ نبرید. مرتب ملحفه و حوله و لباس خوابش را بشویید. اما شاید شما این سوال برایتان پیش آمده باشد که این بیماری درمانی هم دارد؟ این موضوع را در ادامه برایتان توضیح میدهیم.
درمان قرمزی چشم نوزاد!

درمان قرمزی چشم نوزاد به علت پیدایش آن بستگی دارد. در بالا به شما گفتیم که این بیماری ممکن است در اثر ویروس، باکتری و مواد آلرژی زا یا آلرژن ایجاد شود. بنابراین هر کدام درمان خاص خودش را دارد.
- اگر علت بیماری باکتری باشد، پزشک برای نوزاد آنتی بیوتیک تجویز میکند که معمولا به شکل قطره یا پماد وجود دارد.
- اگر دلیل بیماری ویروس باشد (که معمولاً در این مواقع نوزاد علائم سرماخوردگی هم دارد)، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که ناحیه آلوده را با استفاده از یک پارچه نخی گرم به طور کامل تمیز کنید تا شاید بعد از یک هفته اثر آن از بین برود.
- اگر بیماری به علت مواد حساسیت زا ایجاد شده باشد، پزشک از شما درباره مواد حساسیت زا میپرسد. بعد از اینکه آن ماده را تشخیص دادید، در اولین فرصت ممکن محیط خونه را از آن ماده پاکسازی کنید. البته ممکن است برایتان قطره چشم هم تجویز کند.
گاهی اوقات مجاری اشک مسدود تحت شرایطی خاص مسدود میشود و نوزاد را نسبت به عفونت آسیب پذیر میکند. در این موارد، بسته به شرایط فرزند شما پزشک ماساژ مجاری چشم یا کمپرس آب ولرم پیشنهاد میکند تا بلکه مجاری چشم باز شود. اگر با وجود این کار هم مجاری چشم باز نشد، باید نوزاد پنج ماهه تان را نزد یک پزشک متخصص چشم اطفال ببرید. در موارد بسیار نادر هم که مجاری چشم برای مدت طولانی بسته باقی میماند، به جراحی نیاز دارید.
همه بچهها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود میرسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد مینویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما میگوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق میافتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه میکنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.
پاسخ