در هفته اول ده ماهگی نوزاد ارتباط فرزندتان با شما قوی تر از همیشه است. دلیل آن هم اضطراب جدایی است. فرزند ۱۰ ماهه تان طاقت دوری از شما را ندارد. این مهمترین موضوعی است که در هفته اول ۱۰ ماهگی به آن می پردازیم. همچنین به شما خواهیم گفت چه نوع اسنک هایی برایتان خوب است و وقتی نوزاد سرما خوردگی داشت باید چه کار کنید. فکر کنم اگر همراه ما باشید اصلا ضرر نمی کنید.
هفته اول ده ماهگی کودک و اضطراب جدایی از مادر
اضطراب جدایی کودک از الان تا چند ماه آینده در اوج خودش قرار دارد. کودک در این سن ارتباط بسیار عمیقی با شما حس میکند و از دیگران میترسد. بنابراین جداییاش امری طبیعی است. اما اگر همین الان فکری به حالش نکنید در آینده مشکل ساز میشود و او پدربزرگ و مادربزرگش را نمی شناسد. بهتر است خودتان به کودک در این کار کمک کنید. در ادامه به شما خواهیم گفت که چگونه این کار را انجام دهید.
چگونه به اضطراب جدایی کودکم کمک کنم؟
- از عزیزانتان بخواهید به آرامی نزدیک فرزندتان شود هیچ کاری را نمی توان با اعمال فشار به خوبی انجام داد.
- ترتیبی اتخاذ کنید که فرزندتان پدربزرگ و مادربزرگش را بیشتر ببینید. (البته اگر برایتان مقدور است).
- اگر برای آرام کردن خودش انگشت شست یا پستانک می خورد، اجازه دهید این کار را بکند. این یکی از راه هایی است که می تواند خودش را آرام کند و خودش آرامش دهد.
سفر کردن با نوزاد ده ماهه
شاید به دلیل آن که نوزاد با محیط اطراف و چهرههای آشنا خو گرفته، سفر کردن برایش سخت باشد. برای او که قابل پیشبینی بودن را دوست دارد، بودن در محیط جدید و دیدن شهرهای غریبه اصلا تجربه خوشایندی نبوده و امنیت و راحتی اش را به هم میزند.
کودک در هفته اول ده ماهگی هنوز به این درک نرسیده که سفر کردن چیست اما میداند که وارد مکان جدیدی میشود. با این اوصاف اگر قصد سفر کردن دارید خودتان را برای بد خلقی و بد عنق بودن نوزاد آماده کنید.
پیشنهاد تربیت گرام
- تعداد زیادی کتاب مصور، اسباب بازی های صدادار و اسباب بازی مورد علاقه اش را همراهتان داشته باشید. همچنین برای این کار برنامه ریزی کنید که مدت زیادی را دور از افراد غریبه بگذرانید تا اینگونه کمی شرایط به تعادل برسد.
- اگر هنوز از پستانک استفاده می کند، یک یدکی همراهتان داشته باشید چون پستانک چیزی است که درست وقتی به آن نیاز دارید، غیب میشود.
آیا اسنک سالم میخورید؟
برای خیلی از ما پدر و مادرها که سَرِ کار می رویم اسنکها مثل یک موهبت هستند. البته نه هر اسنکی! اسنکی که سلامتی مان را به خطر نیندازد. در ادامه چند راه برای تغذیه سالم گفته ایم.
- همیشه در خانه اسنک داشته باشید
- وقتی برای خرید پوشک میروید، همراه آن بسته های اسنک سالم خریداری کنید.
- آشپزخانه تان را از غذاهای سالم و نیمه آماده پر کنید تا درمان مواقع لزوم کاسه چه کنم چه کنم در دستتان نگیرید و بدتر از آن دست به دامن فست فودها نشوید.
این موارد را فراموش نکنید
برخی از مواد که برای وضعیت الان شما مناسب است و البته برای کودکان توصیه نمی شوند عبارتند از:
- شکلات انرژی زا
- سبزیجات
- میوه تازه
- ماست و چیپس خانگی
- اسموتی هایی که از ترکیب میوه های یخ زده شیر و ماست تهیه می شود
آب مایه حیات
وقتی از سینه به فرزندتان شیر می دهید، بسیار مهم است که بدنتان دچار کم آبی نشود. اما از کجا بفهمیم بدن دچار کم آبی نیست؟ سوال خوبی است. وقتی رنگ ادرار زرد کمرنگ مایل به سفید است، یعنی به اندازه کافی مایعات می نوشید. اما مراقب باشید که چه نوع مایعاتی را مصرف می کنید. متخصصان تغذیه پیشنهاد میکنند که مادران شیرده میزان کافئین مصرفی خود مثل قهوه، نوشابه و نوشیدنی های انرژی زا را محدود کنند. میزان مجاز این نوشیدنی ها ۳۰ گرم در روز است. بیشتر از این مقدار ممکن است فرزند شما را بدعنق کرده و در خوابش نیز مشکلاتی به وجود آورد.
سرماخوردگی
سرماخوردگی در بین نوزادان رایج است و بیشتر بچه ها تا قبل از یک سالگی بین ۸ تا ۱۰ بار سرما می خورند. سرماخوردگی برای بچه های بزرگتر دردسر بیشتری ایجاد میکند. وظیفه اصلی شما فراهم نمودن شرایط مناسبی است که بدن نوزاد بتواند در مقابل ویروس ها مبارزه کند و خودش را بازیابی نماید. برای اینکه فرزندتان احساس بهتری داشته باشد، کارهای زیر را به شما پیشنهاد می کنیم:
- نوزادتان حتما استراحت کافی داشته باشد.
- ممکن است نیاز باشد که چرت های طولانی تری داشته باشد و همچنین تعداد چرت هایش را نیز بیشتر کنید.
- به او یک حمام آب گرم بدهید
- بدن او را با شیر خودتان، شیرخشک و یا آب هیدراته نگه دارید.
- از سوآپ بینی و قطره برای خالی کردن مخاط بینی استفاده کنید.
- به فرزندتان استامینوفن یا ایبوپروفن بدهید. مراقب باشید که دوز مناسبی را به کار بگیرید. اگر در این مورد مطمئن نیستید، با پزشک تماس بگیرید یا به جدول مصرف استامینوفن ما مراجعه نمایید.
هشدار
به فرزند ده ماهه داروی سرماخوردگی یا گلودرد ندهید. مطالعات نشان دادهاند که این داروها علائم بیماری در نوزادان را کاهش نداده و ممکن است اثرات جانبی هم داشته باشد. اگر علائم بعد از پنج روز بدتر شد و بیش از ۱۰ تا ۱۴ روز طول کشید، به پزشک مراجعه کنید.
در چنین مواردی نیز حتما به پزشک مراجعه کنید:
- حبس نفس
- درد گریه کردن هنگام شیر خوردن و خوابیدن
- دمای بدن بیش از صد ۲۱ درجه فارنهایت
در پایان باید بگویم اگر چه سرما خوردگی بسیار رایج و اجتناب ناپذیر است، با شستن دست خود و فرزندتان به صورت مداوم میتوانید از بروز این بیماری جلوگیری کنید. اگر میخواهید احتمال سرماخوردگی در فرزندتان از این هم کمتر شود، از دیگران بخواهید قبل از دست دادن به نوزاد دست های خود را بشویند. از افراد بیمار و سیگاری دوری کنید. اگر به او از سینه شیر می دهید این کار میتواند به از بین رفتن سرماخوردگی کمک کنید.
همه بچهها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود میرسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد مینویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما میگوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق میافتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه میکنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.
پاسخ