Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/home/tarbiatg/domains/tarbiatgram.com/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/) is not within the allowed path(s): (/home/h205593/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php81/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php81/lib/php/) in /home/h205593/domains/tarbiatgram.com/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 17
آموزش گام به و گام و اصولی شیر دادن به نوزاد (به صورت تصویری و بسیار کاربردی)- تربیتگرام
رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

شیر دادن به نوزاد ؛ پاسخ به تمامی سوالات مادران!

آموزش شیر دادن به نوزاد

آموزش کامل و گام به گام شیر دادن به نوزاد! ممکنه برا نوزادتون که تازه به دنیا اومده و از همه جا بی خبره، خوردن شیر مادر بسیار طبیعی باشه؛ اما من و شما میدونیم که مامانای جوون نیاز دارن که این مهارت رو در خودشون پرورش بدن. همین اول به شما میگیم که یادگیری این مهارت کارِ یک شب نیست و به تمرین و صبر نیاز داره. اما همین که تو این کار مهارت پیدا کنید، نوزاد شما از اون بیشترین لذت رو می بره.

وقتی به نوزاد خودتون شیر میدید، هر دو ازش سود میبرید. گرمای بدن، آغوش و بوی شما برا کودک شور و هیجان خاصی رو به همراه میاره. خودِ شما هم از اینکه بتونید اون رو خوشحال کنید، احساس رضایت میکنید. مگه چیزی در دنیا بهتر از این هم هست؟

شاید حالا که این مطلب رو میخونید، باردار باشید و یا اینکه فرزند خودتون رو تازه به دنیا آوردید. در هر صورت فرقی نمی کنه چون شما باید خودتون رو برا شیر دادن به نوزادتون آماده کنید. در این نوشته از تربیتگرام به سراغ موضوع حساس شیر دادن به نوزاد و سوالاتی که ممکنه براتون پیش بیاد، پرداختیم. با ما همراه باشید.

مزیت‌های شیر دادن به نوزاد از سینه مادر

شیر دادن به نوزاد از طرف مادر تاثیر بسیار مثبتی بر سلامتی اون داره. تحقیقات نشون دادن نوزادانی که حداقل شش ماه از شیر مامانای خودشون تغذیه میکنن، سیستم ایمنی قوی‌تری دارن و کمتر در معرض بیماری قرار میگیرن.

تغذیه کودک از شیر مادر بسیار به صرفه است و نیازی نیست مبالغ زیادی رو برا خرید شیر خشک بپردازید.

شیر دادن به نوزاد از سینه مادر ارتباط بین مادر و فرزند را بسیار عمیق تر میکند.

برا مامانا شیر دادن باعث به تاخیر افتادن پریود میشه و همچنین به دلیل تنظیم شدن مجرای رحم، خونریزی کمتری داره.

ریسک ابتلا به سرطان سینه که متاسفانه در بین زنان بسیار شایع هست رو خیلی کم میکنه.

در هفته اول تولد چگونه به نوزاد خود شیر بدیم؟

همونطور که همه میدونید، مادر در روز اولِ تولد شیری داره که به اون آغوز میگن. مقدار شیر اولیه مادر یا آغوز معمولا کمه و فرزند در هر بار مکیدن به اندازه یه قاشق چای خوری شیر میخوره. این موضوع چند دلیل دارده:

  • اول اینکه دهن و شکم نوزاد کوچیکه و هنوز یاد نگرفته که چطور از سینه مادر شیر بخوره.
  • دومین دلیل رو میتونیم به این نسبت بدیم که نوزاد در طول روز بیشتر خوابه تا بیدار!
  • سوم اینکه چون مثلِ مامانِش استرس زیادی رو در فرایند تولد تجربه کرده.

در روزهای دوم تا ششم تولد، شیر مادر از شکل زرد رنگ اولیه خودش به آبی مایل به سفید تبدیل میشه و نوزاد نیز طبیعتا بیشتر شیر میخوره. بهتره بدونید در این روزها باید هر دو ساعت یا ساعتی یه بار به نوزاد شیر بدید. همه چیز به نوزاد شما بستگی داره که چه موقع سیر میشید.

آیا کاهش وزن نوزاد در روزهای اولیه شیر دهی خطر داره؟

معمولاً یکی از نگرانی های مامانا اینه که نوزادشون در روزهای اولیه تولد کمی وزن از دست میده. این موضوع بسیار طبیعیه چون در روزهای بعدی با تغذیه بیشتر از شیر مادر به وزن روزهای تولد خودش برمیگرده. بنابراین نیازی نیست که درباره کاهش وزن نوزاد در روزهای اولیه تولد نگران باشید.

اگر نوک سینه مادر درد گرفت، باید چکار کرد؟

در روزهای اولیه تولد تغییرات دیگه ای هم در سینه مادر رخ میده. معمولا سینه بزرگتر میشه و گاهی وقتا ممکنه از نوک سینه مادر به بیرون شیر بریزه و لباساش رو خیس کنه و اونو پیش دیگران خجالت زده کنه. اما این موارد جزو روند طبیعی شیر دادن به نوزاد هست و نباید درباره‌اش نگرانی داشته باشید. البته گاهی هم دادن شیر به نوزاد ممکنه دردناک باشه. در این حالت بهتره برا آروم شدن دردِش از چند تیکه یخ کمک بگیرید یا اینکه از دستگاه شیر دوش برا جلوگیری از تجمع شیر در سینه مادر استفاده کنید.

تغییرات دوران شیر دادن به نوزاد ؛ هفته چهارم تا ششم

از هفته چهارم به بعد دیگه تغذیه از شیر مادر به راحتی انجام میشه و مادر و فرزند خودشون رو باهاش وفق میدن. رنگِ شیر مادر هم دیگه کاملا سفید شده و نوزاد به دلیل بزرگتر شدن شکمش، شیر بیشتری میخوره تا زمانی که وَرَمِ سینه مادر کم بشه. نوزاد هم به دلیل بزرگتر شدن حجم معده اش تعداد دفعات کمتری از سینه مادر شیر میخوره.

چهار روش متداول برای شیر دهی نوزاد؟

هنگامی که به نوزاد شیر میدید، اون رو در حالتی قرار بدید که بدنش کاملا به سمت شما باشه. بعدش سینه تون رو با انگشت‌های دست بگیرید. به طوری که انگشت شست در قسمت بالا و چهار انگشت دیگه در پایین سینه قرار بگیره. همچنین دقت داشته باشین که در این حالت از لمس هاله اطرافِ نوک سینه جلوگیری کنید.

وقتی میخواید برا اولین بار به نوزاد شیر بدید، به آرومی نوک سینه خودتون رو به لب بالای نوزاد بزنید تا نوزاد دهنش رو باز کنه. وقتی دهنش رو باز کرد، نوک سینه رو طوری در دهنش بذارید که هاله سینه رو هم در بربگیره. شاید الان متوجه شده باشید که چرا گفتیم نباید هاله سینه رو لمس کنید.

اجازه بدید در این قسمت به چند وضعیت متداول برا شیر دادن به نوزاد اشاره کنیم.

1- شیر دادن به نوزاد به روش بغل گرفتن

روش بغل گرفتن

این وضعیت در بین مامانای دوست داشتنی بسیار رایجه و میتونیم بگیم که بهترین روش برا شیر دادن به نوزاد همین بغل گرفتنه. در این وضعیت شونه نوزاد روی خم آرنجِ و سرش بر روی بازوی مامانش قرار میگیره. بقیه بدنش هم در در یک امتداد قرار گرفته و باسن نوزاد در اختیار مادر قرار میگیره.

2- روش توپ فوتبال آمریکایی

شیر دادن به نوزاد به روش توپ فوتبال آمریکایی

این وضعیت شیر دهی به نوزاد برای مامانایی مناسبه که نوک سینه فرو رفته و یا سینه بزرگی دارند. در این روش که معمولا بر روی بالشت انجام میشه، مادر کل بدن کودک را در زیر بازوی خودش قرار میده مثل وقتی که قراره توپ فوتبال آمریکایی رو تو دستتون بگیرید.

3- روش گهواره ضربدی

این روش تا حدودی به وضعیت توپ فوتبال آمریکایی نزدیکه، با این تفاوت که در روش گهواره ضربدری هر دو دست مادر دخالت داره. در این حالت مادر با دست مخالفِ سینه‌ای که به نوزاد شیر میده، بدن کودک رو در اختیار گرفته و با کف دست دیگه اش هم سَرِ کودک رو محکم میگیره. این وضعیت برای بچه‌هایی که کوچولو هستن، خیلی کاربرد داره.

4- شیر دادن به نوزاد در حالت خوابیده به پهلو

روش خوابیده به پهلو

تو مواقعی که نمیتونید در وضعیت نشسته به نوزاد شیر بدید یا حالِش رو ندارید، میتونید از این وضعیت استفاده کنید. در این روش مادر به سمتِ راست یا چپ میخوابه و نوک سینه‌اش رو به طرف دهن نوزاد نزدیک میکنه. دقت کنید که تنها در موارد محدودی از این وضعیت استفاده کنید چون بهترین حالت شیر دادن اینه که نوزاد با بدن مادر تماس داشته باشه.

از کجا بفهمیم نوزاد به اندازه کافی شیر خورده یا نه؟

با در نظر گرفتن دفعات تعویض پوشک به صورت روزانه میتونید بفهمید که آیا نوزاد به اندازه کافی شیر خورده یا نه! مثلا در طول هفته اول، شاید تنها نیاز باشه که یکی یا دو بار پوشک رو عوض کنید. همچنان که در هفته‌های بعدی، به دلیل اینکه مادر شیر بیشتری تولید میکنه و نوزاد به خوردن شیر مادر عادت میکنه، ممکنه به طور متوسط بین 4تا 6 بار خودش رو خیس کنه. در صورتی که با قضیه شیر دادن به نوزاد مشکل داشتید، بهتره با پزشک اطفال مشورت کنید.

دادن شیر به نوزاد در مکان عمومی

شیر دادن به نوزاد در مکان های عمومی موضوعی هست که انجام اون برا مادرا اصلا آسون نیست. البته به مرور زمان بهش عادت میکنن. با این وجود ممکنه وسوسه بشید که در مکان‌های عمومی به نوزاد با استفاده از شیشه، شیر بدید. اما بهتون توصیه میکنیم تا اونجایی که امکان داره، از انجام این کار صرفه نظر کنید. نوزاد شیر خوار باید به مکیدنِ نوکِ سینه مادر عادت کنه.

فرض را بر این میگیریم که شما توصیه ما را قبول کرده و در مکان عمومی هم به فرزندتون از سینه شیر میدید. در اینجا نکاتی رو براتون میگیم که در انجام این کار بتونه کمکتون کنه.

نکات شیر دادن به نوزاد در مکان های عمومی

  • قرار نیست که مدت زیادی رو تو اون مکان سپری کنید. بنابراین قبل از بیرون رفتن بهش شیر بدین و زود برگردید.
  • وقتی در پاساژ هستین، میتونید از سالن بانوان استفاده کنید. حتی می توانید این کار رو تو ماشین انجام بدید بدون اینکه جلب توجه کنید.
  • زمانی که برا مهمونی به خونه دوست یا فامیلاتون میرید، خیلی محترمانه از اونا بخواید تا شما رو به اتاقی خالی تو اون خونه راهنمایی کنن.

آیا استفاده از پستانک در اوایل شیرخوارگی درسته؟

روانشناسا باور دارن که بهتره حداقل در اولین ماه تولد از پستانک استفاده نکنید تا نوزاد بتونه یاد بگیره که چطور باید شیر بخوره. این گروه معتقدن که انجام این کار فرایند یادگیری کودک رو مختل میکنه.

آیا استفاده از مواد غذایی در شش ماه اول ضرر دارد؟

پاسخ به این سوال مثبته. بعضاً دیدیم که بعضی از پدر مادرا به فرزندشون در اوایل شیرخوارگی آب، آب میوه و … میدن. بهتره که اصلاً این کار رو نکنید. حتی مخصصان هم این موضوع را تایید کردن. در واقع بیشتر متخصصان توصیه میکنن که تا قبل از شش ماهگی نوزاد نباید هیچ چیزی بجز شیر بخوره چون سیستم هاضمه اش هنوز بسیار حساسه.

نگران رسیدن مواد مغذی به نوزاد نباشید چون شیر مادر به تنهایی هر چیزی که یه نوزاد برا رشد بهش نیاز داره رو براش به ارمغان میاره. در صورت دادن مواد غذایی بجز شیر در این دوران ممکنه یه سری بیماری‌هایی براش ایجاد کنید و همچنین نوزاد نسبت به مواد غذایی حساسیت پیدا کنه.

برا جلوگیری از ترشح شیر مادر وخیس شدن لباس چه کار کنیم؟

مامانا اینو خوب میدونن که تو دوران شیر دهی ممکنه شیر از سینه شون بیرون بریزه. البته که مشکل عجیب و غریبی نیست و همه اش به دلیل تغییرات هورمونیه که در مامانا بوجود میاد. تو دوران شیر دهی حتی زمانی که نوزاد گریه میکنه هم شیر از سینه مادر جاری میشه. این موضوع هم به دلیل ترشح هورمون آکسی تسین هست. متخصصان میگن که این کار اتفاقاً به ارتباط بهترِ مادر با نوزاد کمک می کنه. اما گاهی اوقات این ترشح میتونه شما رو در بین جمع شرمنده کنه. صحنه ای رو تصور کنید که این شیر بدون اراده شما جاری میشه و لباس زیباتون رو خیس میکنه. به شما پیشنهاد میکنیم که برا جلوگیری از چنین وضعیتی از سوتین های مخصوص شیر دهی استفاده کنید.

استفاده از دارو در دوران شیر دهی ؛ آره یا نه؟

خیلی مهمه که قبل از مصرف هر گونه دارو با پزشک خودتون در این خصوص مشورت کنید. ازش بپرسید که آیا این کار سلامت نوزاد رو تحت تاثیر قرار میده یا نه؟

گرفتن شیر از کودک را کِی شروع کنیم؟

همونطور که گفتیم بهتره به نوزاد تا شیش ماهگی فقط شیر بدید. بعد از اون هم بهتره تا 12 ماهگی این کار رو ادامه بدین تا زمانی که قصد داشته باشین او شیر رو از نوزاد بگیرید.

اگه زمانی قصد داشتید که شیر رو از کودک خودتون بگیرید، می تونید مقاله گرفتن شیر از کودک رو نگاه کنید.

نکات عمومی و بدرد بخور برای شیر دادن به نوزاد

از همون لحظه اولی که کودک پای خودش رو به دنیا میذاره، بهش شیر بدید. چون در این شرایط، کودک در حالت اوج تمایل ذاتی اش برا مکیدن نوک سینه مادر هست.

در روزهای اولیه تولد نوعی از شیر مادر به نام آغوز تولید میشه که رنگش متمایل به زرد هست. آغوز یا شیر اولیه مادر آنتی بادی‌هایی داره که از کودک در برابر ابتلا به بیماریهای مختلف محافظت میکنه.

شیری که از سینه مادر بیرون میاد، ممکنه بعد از چند روز زیاد بشه که یه چیزِ طبیعیه.

اگه نوک سینه تون به سمت داخل باشه، لازمه که روزی 10 بار به نوزاد شیر بدید. البته قبلش بهتره که برا جلوگیری از بروز هر گونه مشکلی با پزشک خودتون مشورت کنید.

اگه موقع دادن شیر به نوزاد احساس درد می کنید، بهتره با پزشک خودتون مشورت کنید.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم به سوالات متداولی که برا شیر دادن به نوزاد ممکنه براتون پیش بیاد پاسخ بدیم. قطعاً هنوز موارد بسیار زیاد دیگری در این باره وجود داره که ممکنه از قلم افتاده باشه. برا همین از شما دعوت میکنیم تا با ارائه نظرات خودتون ما را در تکمیل این مقاله همراهی کنید. پیشاپیش از حمایت شما ممنونیم.

ما در گروه تربیتگرام میدونیم که مسائل مربوط به رشد و تربیت کودک چقدر حساسه. بنابراین در تمام نوشته هامون سعی می کنیم مطالبی که توسط بهترین پزشکان دنیا به تایید رسیدن رو براتون به اشتراک بذاریم.

منبع

takecarebaby

برچسب ها

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید