در هفته اول هجده ماهگی کودک نوپای شما که به تازگی استقلالش را شناخته، دوست دارد هر کاری که شما انجام میدهید را تکرار کند. خب حالا یک کودک مستقل داریم که کنترلی بر روی رفتارش ندارد. فکر میکنید نتیجه آن چیست؟ بله درست است لجبازی! آرام باشید و در مقابل پذیرش تمام تقاضاهای کودک مقاوت کنید. از بروز مسائلی مانند خستگی بیش از حد، گرسنگی و هیجان زیاد کودک جلوگیری کنید. در نهایت لجبازی علاوه بر اینکه برای شما ناخوشایند است، در آینده کودک تاثیر شدیدتری دارد. بنابراین بهتر است بهترین تصمیم را بگیرید. در ادامه درباره رشد فیزیکی و زبانی کودک نیز به طور مفصل صحبت میکنیم.
رشد زبانی کودک؛ آموزش تلفظ به کودک 17 ماهه
کودکان نوپایی که به تازگی حرف زدن را شروع کردهاند، نمیتوانند کلمات را به خوبی تلفظ کنند. در حقیقت شما و همسرتان تنها کسانی هستید که میفهمید او چه میگوید. اما دیگران از چنین توانایی برخوردار نیستند. یکی از دلایل این موضوع را میتوان به عدم رشد ماهیچههای دهان و زبان نسبت داد.
قان و قون کردن کودک را نیز اضافه کنید تا قابل فهم نبودن حرف زدنش به طور کامل مشخص شود. بهترین کمک شما به کودک 18ماهه تان، تکرار کلمات به شکل درست است. اینگونه مادربزرگ، پدربزرگ و دیگر اعضای خانواده نیز از سردرگمی خارج میشوند. به مرور زمان این قضیه حل میشود. کافی است صبر داشته باشید و تلاش هدفمندی در جهت صحبت کردن کودک انجام دهید.
رشد رفتاری: لجبازی کودک
تصور کنید دنیایی داشتیم که هیچ کس کنترلی بر روی خودش نداشت و رفتارهایمان تنها از روی غریزه بود. میدانیم تصورش نیز دشوار است. اما وقتی به چند کودک نوپای هجده ماهه نگاه میکنید، نتیجه آن را میتوانید به وضوح لمس کنید و آن نتیجه آشوب است.
کودکان نوپا با خودکنترلی به دنیا نمیآیند بنابراین کنترلی بر رفتار خودشان ندارند. مثلا اگر گرسنه باشد، همین الان میخواهد غذا بخورد. یا وقتی اسباب بازی را در دست کودک دیگری میبیند، همین الان میخواهد آن را داشته باشد. برایش مهم نیست چگونه! آن را فوراً میخواهد.
متوجه این موضوع نیست که جیغ زدن و ناله کردن باعث نمیشود خواسته اش زودتر از موعد معمول برآورده شود. البته شاید چون این روش در دوران نوزادی برایش موثر بوده، فکر میکند هنوز موثر است. یا اینکه نمیداند به زور گرفتن اسباب بازی از کودک و گاز گرفتنش او را به خواسته اش نمیرساند. چون تمایل دارد چیزی که الان میخواهد را همین حالا به هر نحوی که شده، به دست آورد. در صورتی که من و شما میدانیم این تصور اشتباه ست.
با لجبازی کودک 18 ماهه چکار کنم؟
با وجو این که توضیح عواقب کارش شما را به نتیجهای فوری نمیرساند، هنوز میتوان بر روی آن حداقل برای آینده نزدیک حساب کرد. بنابراین تلاشتان را برای این کار (توضیح دادن) انجام دهید. توضیح دادن به صورت واضح و با کلامی آرامش بخش تمرینی عالی برای آینده کودک است. در صورتی که محبت و تماس فیزیکی چاشنی کارتان باشد، به آرام شدن کودک در مواقع همکاری کردن کمک شایانی میکند.
در مواقعی که کودک شما در اوج لجبازی خود قرار دارد اگر با او با آرامش برخورد کنید، میبینید که خود او نیز تمایل دارد که آرام شود. البته به شما حق میدهیم، در برخی مواقع این کار تقریبا غیر ممکن به نظر میرسد. این نکته را از ما داشته باشید: وقتی کودک با شما همکاری میکند، به او نشان دهید که خوشحال و راضی هستید. در صورتی که همکاری نکرد، آماده باشید که موقعیت را ترک کنید. همچنین آماده لجبازی شدید کودک باشید.
بهترین راه برای جلوگیری از لجبازی کودک
سریعترین راه برای جلوگیری از لجبازی کودک چیست؟ احتمالا اولین جوابی که به ذهنتان میرسد، برآورده کردن تقاضایش است. آیا برآوردن کردن خواستههایش باعث میشود که او لجبازیاش را ادامه ندهد؟ بدون شک جواب منفی است. شما با این کار به او یاد میدهید که با لجبازی کردن میتواند به خواستهاش برسد و مطمئنا در آینده نیز همین کار را تکرار میکند.پ
خیلی ساده است. او از شما درخواستی دارد که میخواهد فورا آن را برآورده کنید. اگر شما نتوانید این کار را انجام دهید شروع به لجبازی و فریاد کشیدن میکند. بعد شما به هر نحوی که شده خواستهاش را برآورده میکنید. این کار یک پیام مشخص برای کودک دارد: تو با لجبازی کردن میتوانی به تمام خواستههایت در آنِ واحد برسی. فکر میکنید او این روش را رها میکند؟ زهی خیال باطل. تا زمانی که برایش کار میکند، آن را ادامه میدهد. این ها را برای چه گفتیم؟ چون خیلی از پدر و مادران برآورده کردن فوری تقاضاهای غیر معقول کودک را به اشتباه نوعی محبت کردن میدانند.
در این مواقع خیلی ساده لجبازی او را نادیده بگیرید. میدانیم، در برخی مواقع انجام آن کار حضرت فیل است. اما کودک به سرعت متوجه میشود که با لجبازی کردن نمیتواند شما را احساساتی کرده و به خواستهاش برسد و احتمالش وجود دارد که رفتار لجباز گونهاش را ادامه ندهد. اگر در مکانی عمومی مثل فروشگاه و یا رستوران بودید، بهترین استراتژی آن است که محل را با او ترک کنید تا زمانی که آرام شود.
اگر بدانید چه چیزی باعث لجبازی کودک میشود، تا حدی میتوانید از بروز آن جلوگیری کنید. در هجده ماهگی کودک نوپا احتمالا تمایل دارد سوار بر دوچرخه خواهر یا برادر بزرگترش شود، غذا را با قاشق بخورد و پنج بلوک بر روی یکدیگر قرار دهد. وقتی موفق به انجام این کار نمیشود، احساس ناامیدی میکند.
لجبازی بیشتر زمانی رخ میدهد که کودک خسته، بی حوصله، گرسنه و یا بیش از حد هیجان زده است. گاهی اوقات کودک توجه شما را میخواهد و لجبازی میکند. در این مواقع یک آغوش آرامش بخش از جانب شما و توجه ممکن است باعث آرام شدن او شود.
دوران لجبازی برای بسیاری از پدر و مادران اصلا آسان نیست. بدون شک هیچ پدر و مادری نمیخواهد فرزندش زیاد گریه کند و یا اینکه عصبانی شود. اما درک این موضوع که لجبازی بخشی طبیعی از رشد کودکان نوپاست، پذیرش آن را آسان تر میکند.