حالا که به هفته اول هفده ماهگی رسیدهایم، احتمالا کمی خلق و خوی کودک را بیشتر شناختهاید، اینطور نیست؟ اگر بدانید چه چیزی باعث بدخلقی فرزندتان میشود، میتوانید تا حدی به او کمک کنید تا با آن کنار بیاید. برای کودک 17 ماهه صداهای بلند ترسناک است. بنابراین آماده باشید تا در این شرایط او را آرام کنید. به سراغ حرف زدن کودک میرویم. فرزندتان در هفته اول هفده ماهگی باید قادر باشد حداقل هفت کلمه را بگوید. اگر چه او منظورش را بیشتر به کمک اشاره کردن و ژست های حرکتی میرساند. در واقع او هنوز بیشتر از آنچه به زبان میآورد، درباره دنیای اطرافش میداند. کافی است یک شنونده خوب باشید، شکل صحیح کلمات را به او بگویید و اشیا اطراف را به او نشان دهید و بر روی آن ها اسم بگذارید.
خلق و خوی کودک و ترس از صدای بلند
سرنخهای رفتاری کودک 17 ماههتان که از روز اول جمع کردهاید، حالا بدرد میخورد. این سرنخ ها اطلاعات زیادی درباره نحوه برقراری ارتباط کودک با دنیای اطرافش میدهد. بنابراین به احتمال زیاد شما میدانید در مواجه با شرایط مختلف، افراد و مکانها چه واکنشی دارد.
صفر و یکی نباشید. فرزند شما ممکن است یک کودک انعطاف پذیر باشد و به تغییرات محیط پرامون به راحتی سازگار شود. برعکس آن نیز امکان پذیر است. یعنی فرزند شما به یک برنامه قابل پیشبینی در محیط امن خود نیاز دارد تا بتواند این تغییر را به خوبی انجام دهد.
وقتی خلق و خوی کودک را در گوشه ذهنتان داشته باشید، گاهی اوقات میتوانید محیط کودک را به شکلی تغییر دهید که از فروپاشی احساسی او جلوگیری کنید. مثلا اگر همیشه بعد از ظهر چرت میزند و بعد از آن خلق و خوی خوبی دارد، مطمئن شوید که همیشه چرت بعد از ظهرش را داشته باشد. یا اگر به خانه افراد فامیل میروید، او را مجبور نکنید هر کسی را که میبیند، بغل کند. اجازه دهید کمی زمان بگذرد و وقتی یخش آب شد، خلق و خویش به حالت عادی برمیگردد. او به کمک شما برای کنار آمدن با شرایط جدید نیاز دارد. با پاسخگویی مناسب به نیازهایش میتوانید به او کمک کنید با جهان اطرافش چگونه تعامل کند.
نکته:
قرار نیست فرزند شما در زندگیاش هیچ نا امیدی نداشته باشد و هیشه خوشحال باشد! در واقع فارغ از خواست و اراده شما گاهی اوقات او گریه کرده و لجباز میشود. این بخشی از رشد طبیعی احساسات اوست. بنابراین آن را به خودتان نگیرید و احساس گناه نداشته باشید.
با ترس کودک از صدای بلند چکار کنم؟
به جای آن در این مواقع احساساتش را تایید کنید. یعنی چی؟ یعنی اگر ناراحت و عصبانی است، بگویید: من دارم میبینم چقدر عصبانی و ناراحتی. اشکال نداره اگه الان ناراحتی. من میفهمم. من اینجام تا بهت کمک کنم آروم بشی. جملاتی مثل: گریه نکن، برای چی داری گریه میکنی و چیزی برای گریه کردن وجود نداره، نه تنها کمک کننده نیست، بلکه ممکن است به کودک 17 ماهه شما از نظر احساسی آسیب برساند.
ترس از صداهای بلند نیز عامل دیگری است که ممکن است باعث گریه و بدخلقی کودکتان شود. فرزند شما ممکن از صدای جاروبرقی، طوفان، آتش بازی و چیزهای دیگر وحشت کند.
در این مواقع او را آرام کنید. یک آغوش و تایید احساساتش با بیان این جمله که وای چه سورپرایز ترسناکی بود! دیدی؟ احتمالا کافی است. به او نشان دهید در این مواقع چگونه باید دست بر گوشهایش بگیرد تا این صدای بلند را کمتر احساس کند. به مرور زمان و وقتی او آگاهی بیشتری درباره این صداها پیدا کرد و فهمید که بی خطر هستند، ترسش کمتر شده و از بین میرود.
درک کلمات، گسترش دامنه لغات و خواندن!
در هفتههای قبل دیدهاید که کودک نشانههای استقلال شخصیتی از خود نشان میدهد. با این وجود متخصصان میگوید به محض اینکه کودک توانست به راحتی حرف بزند، خود را یک شخص مستقل میبیند. کودک 17 ماهه شما کاملا میداند که در دنیا چه میگذرد و کلمات بسیار زیادی را درک میکند.
چالش اصلی او به زبان آوردن کلمات است که ناشی از ناتوانی در برقرای ارتباط بین لب، زبان و نفس هایش است. به همین دلیل است که شاید هنوز به سختی 10 کلمه را بلد باشد. اما همانطور که گفتیم کلمات بسیار زیادی را درک میکند و زبان اصلی او اشاره کردن و زبان بدن است. در هفتههای قبل از اهمیت نقطه عطف اشاره کردن نوزاد گفته بودیم.
اگر باورتان نمیشود، به رفتار او توجه کنید. مثلا وقتی میپرسید کلیدتان را کجا گذاشته اید، فرزنداتان به مکان قرارگیری آن اشاره میکند. یا اگر از او بخواهید کفش ها را از کمد بیاورد، میرود و این کار را انجام میدهد. اشتباه نکنید او از تصوراتش کمک نمیگیرد بلکه کاملا در جریان است که از او چه میخواهید. تنها نمیتواند آن را به زبان بیاورد.
چگونه به فرزندم کمک کنم؟
حال شاید بپرسید که چگونه میتوانید به او کمک کنید؟ توانایی او در درک کلمات در مقایسه با ارتباط برقرار کردن نشان میدهد که تکرار کلمات به صورت واضح و مشخص چقدر برای فرزند 17 ماه تان اهمیت دارد.
احتمالا دیگر مانند دوران نوزادی برایش آهنگ نمیخوانید! هیچ اشکالی ندارد. الان باید از کلمات و عبارات ساده استفاده کنید تا توجهاش جلب شود. بیان کلمات به صورت واضح و مشخص و اسم گذاشتن بر روی اشیا او را از گیجی در میآورد. گوش دادن به کودک نیز بسیار ضروری است. کودکی که شنیده میشود، به شنونده بهتری تبدیل شده و در مهارت های زبانی اش نیز تاثیر بسزایی دارد.
حرف زدن با کودک درباره اینکه او چیزی را تجربه میکند، نقش مهمی در ساخت دامنه لغاتش دارد. وقتی بیرون هستید، بر روی صداهایی که میشنود، اسم بگذارید. مثلا: صدای اون پرنده رو میشنوی؟ صدای اون آب پاش رو میشنوی که به چمنها آب میده؟ یک کار دیگر هم میتوانید برای کمک به فرزندتان انجام دهید. از او بخواهید اشیا مشخصی را برای شما بیاورد. بهم کمک کن تا یه سنگ نرم رو پیدا کنم. مشاهده، گوش دادن و جستجو به کودک 17 ماهه شما کمک میکند که مهارت های حسی اش را توسعه دهد.
کتاب خواندن
اگر در هفته اول هفده ماهگی کودک نوپای شما یک جا بند نمیشود، ولی به گونهای نشان میدهد که علاقه دارد برایش کتاب بخوانید. اگر به جای گوش دادن، به تصاویر کتاب اشاره کرده از شما درباره آن میپرسد، نا امید نشوید. یکی از علایق اصلی کودک هنگام کتاب خواندن این است که به تصاویری از جمله سگ، گربه، توپ و … اشاره کند و بارها آن را بگوید. علاوه بر آن اگر از کودک بخواهید برایتان سگ، گربه یا ماشین موجود در کتاب را پیدا کند، با اشتیاق سعی میکند آن را به شما بگوید. او همچین در این باره خیلی مشتاق است که استقلالش را به شما نشان داده و میخواهد صفحات کتاب را به کمک شما ورق بزند.
بازی کردن کودک به کمک احساسات
زندگی روزمره برای کودک 17 ماهه شما مانند ماجراجویی است. بخصوص که الان راه میرود، میدود و بالا پایین میپرد. در طول ماههای گذشته شما شاهد لمس کردن، بوییدن، جست و جو کردن کودک بودهاید. همچنین دیدهاید که تقریبا هر چیزی را پیدا میکند، دوست دارد مزه کند. با جستجوی کلمات به این شکل کودک میتواند تفاوت بین اشیا و کیفیت چیزهای مختلف را تشخیص دهد. برای او احتمالا ابزاری مانند همزن در آشپزخانه یا حشراتی که در خانه وجود دارند، به یک اندازه هیجان انگیز است و میخواهد درباره آنها بیشتر بداند.