رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

هفته سوم پانزده ماهگی کودک؛ اضطراب افراد غریبه

هفته سوم پانزده ماهگی و اضطراب افراد غریبه

در هفته سوم پانزده ماهگی بیشتر درباره بازی کردن کودک صحبت می‌کنیم. حتی تصور اینکه بازی کردن چقدر برای رشد کودک مفید است نیز بسیار دشوار است، چه برسد به آنکه بتوان آن را باور کرد! با بازی کردن است که کودک محیط اطراف خود را کشف می‌کند و هر چقدر بیشتر بازی کند، به سودش است.

بازی های پایه ( نه بازی‌های پیچیده‌ای که با فلش کارت انجام می‌شود)، کودک پانزده ماهه شما  را از نظر مهارت‌های فیزیکی، شناختی،اجتماعی و احساسی قدرتمند می‌سازد. البته او دوست دارد تنهایی و حداکثر در کنار بچه های دیگر بازی کند و برای برقراری ارتباط با بچه های دیگر هنوز خیلی زود است.

بازی کردن به تنهایی

در هفته سوم پانزده ماهگی فرزند شما دوست دارد خودش به تنهایی بازی کند و دغدغه‌اش این نیست که با دیگر بچه ها ارتباط برقرار کند. فرض کنید روزی به پارک می‌روید و بچه های زیادی را می‌بینید که به تنهایی بازی می‌کنند.

 پیش خودتان می‌گویید آیا این بچه ها اجتماعی نیستند؟ دقیقا نکته همین جاست. آن‌ها دوست دارند به پارک بروند و بازی بچه‌های دیگر را ببیند. دوست دارند در پارک کنار بچه‌های دیگر بازی کنند. ولی دلشان نمی‌خواهد با دیگر بچه‌ها ارتباط برقرار کنند، مگر اینکه از اسباب بازی خاصی خوشش بیاید.

در هفته سوم از ماه پانزدهم کودک نوپای شما بچه های دیگر را به شکل دوست و یا آدم نمی‌بیند. فکر می‌کند آن‌ها اشیایی هستند که می‌تواند بگیرد، بکشد و به آن ها ضربه بزند. درست شبیه کاری که با اسباب بازی ها انجام می‌دهد.

دلیلش آن است که او فکر می‎‌کند دنیا حول خودش می‌چرخد و تنها خواسته‌های او هستند که اهمیت دارند. از کودک 15 ماهه‌تان خرده نگیرید و این کار او را دلیلی بر خودخواهی‌اش نبینید. او مانند هر کودک دیگری در 15 ماهگی دنیا را به این شکل میبیند و این جزوی از رشد اوست.

دفعه دیگر که همراه فرزندتان به شهربازی رفتید و او دارد با ماسه بازی می‌کند. به فرزندتان بگویید که بچه‌های دیگر هم ماسه بازی می‌کنند و به آن ها اشاره کنید. همچنین می‌توانید کاری که فرزندتان انجام می‌دهد را بازگویی کنید و کاری که کودک کناری او نیز انجام میدهد را بگویید.

به این مثال توجه کنید:

تو الان داری ماسه ها رو تو کامیون میذاری. آرش هم داره الان لیوانش رو پر از ماسه میکنه. تو و آرش هر دو دارید ماسه بازی میکنید.

فرزند شما از طریق بازی کردن یاد می‌گیرد

احتمالا تا به حال یک سگ را دیده اید که میدود، هر چیزی که میبیند را بو میکشد و هر چیزی که به او نزدیک میشود را لیس میزند. این سگ بامزه اگر چه بازی میکند، از این طریق با محیط اطرافش نیز آشنا میشود. کودکان نوپا نیز چنین هستند و از راه بازی کردن چیزهای زیادی یاد میگیرند.

اهمیت بازی کردن را به هیچ عنوان دست کم نگیرید. بازی کردن از هر ابراز یادگیری دیگر از قبیل فلش کارت، ویدئوهای آموزشی، بازی های کامپیوتری و مانند این ها مهم تر است. با بازی کردن کودک شما درباره شکل، رنگ، محیط اطرافش، ارتباط با بچه های دیگر و یا خواهرش یاد می‌گیرد.

آن ها از راه بازی کردن با عروسک ها مهارت های تعاملی را تمرین میکنند. همچین کلمات جدیدی مثل بالا، پایین، تاب و من یاد می‌گیرند. یاد میگیرند تصور کنند و احساساتی که هنوز به زبان نیاورده اند را تجربه کنند. مثلا وقتی از چیزی بالا می‌روند، احساس ترسیدن میکنند و زمانی که از سرسره پایین می‌آیند، هیجان زده می‌شوند.

کنترل شلوغ بازی کودک

کودک 15 ماهه به راحتی آب خوردن توجه‌اش منحرف می‌شود. ممکن است در این لحظه یک اسباب بازی خاص را دوست داشته باشد و چند دقیقه بعد چیز دیگری توجه اش را جلب نماید. اینجاست که ممکن است همه اسباب بازی‌هایش را بریزد بیرون و کلی شلوغ بازی دربیاورد.

 راهکاری که می‌شود برای جلوگیری از چنین وضعیتی متصور بود، کم کردن اسباب بازیهای فرزندتان است. نیازی نیست تمام اسباب بازی‌هایش را بیرون بیاورید. حداقل برای مدتی تعدادی از آن ها را دور از چشمش قرار دهید و دوباره اسباب بازی‌ها را عوض کنید.

اما وقتی می‌خواهید اسباب بازی‌هایش را جمع کنید، چکار باید کرد؟ در این مواقع کودک را با خودتان همراه کنید. به او بگویید: خب مامانی بیا با هم خونه بازی ها رو تو سبد آبی بریزیم. این جمله خیلی بهتر از آن است که بگویید: مامان بیا با هم اینجا رو تمیز کنیم. کمی موسیقی چاشنی کارتان کنید. آهنگی بگذارید و آن را برای کودک سرگرم کننده کنید. 

اضطراب افراد غریبه

آیا فرزند شما هنوز بجز پدر و مادرش از دیگران می‌ترسد؟ خب شاید بتوان هنوز این امر را طبیعی دانست زیرا در کودکان نوپای زیادی مشاهده می‌شود. آیا ترسیدن از افراد غریبه بد است؟ نه اتفاقا این موضوع به امنیت کودک شما کمک می‌کند.

اما آیا هر فرد غریبه‌ای برای کودک شما بد است؟ پاسخ منفی است. اگر افراد غریبه شامل اعضای خانواده و دوستان نزدیک باشد، خوب نیست و باید برای آن کاری انجام داد. به مرور زمان و وقتی کودک در محیط قرار گرفت، ترسش از افراد غریبه کمتر می‌شود.

برای اینکه فرزند 15 ماهه تان را در این شرایط آرام کنید، به دو نکته زیر توجه کنید:

  • فرزندتان را در مجاورت افراد غریبه در آغوش بگیرید. آغوش شما به این احساس امنیت و راحتی را می‌دهد که در مکان امنی قرار دارد.
  • هیچ وقت او را مجبور نکنید؛ اگر عمه، عمو، خاله و یا دایی مهربانش را نمی‌شناسد، او را مجبور نکنید که به آغوش آن‌ها برود. حتی اگر احساسات آن ها جریحه دار شوند. اگر به جای اجبار او را آرام کنید، احساس امنیت بیشتری خواهد داشت. همچنین به او کمک می‌کنید تا در مواقع خطرناک به غریزه‌اش اعتماد کند.

 عفونت گوش در کودک 15 ماهه

تا قبل از دو سالگی حدود دو سوم کودکان حداقل یک بار دچار عفونت گوش می‌شوند. حداقل در 70 درصد موارد عفونت گوش با سرماخوردگی همراه است. زیرا سیستم ایمنی بدن فرزندتان توانایی در اثر مبارزه با باکتری ها ضعیف شده است.

کودکان کم سال و سال  به دلیل اینکه سیستم ایمنی بدن هنوز  به طور کامل توسعه پیدا نکرده، در مقابل عفونت گوش آسیب پذیری بیشتری دارند.

جالب اینجاست که استفاده از پستانک نیز به عفونت گوش کودک کمک می‌کند. در تحقیقی ثابت شد کودکانی که از پستانک استفاده نمی‌کنند، 33 درصد کمتر از بچه های دیگر دچار عفونت گوش می‌شوند. اگر فکر می‌کنید فرزندتان عفونت گوش دارد، حتما با پزشک تماس بگیرید.

 البته انتظار نداشته باشید که همان اول و وقتی علائم شدید نیست، به شما آنتی بیوتیک دهد. زیرا بیشتر موارد عفونت به گوش خود بخود درمان می‌شوند. گایدلاین های پزشکی توصیه کرده‌اند که قبل از درمان دارویی بهتر است بین 48 تا 72 ساعت منتظر ماند.

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید