رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

هفته دوم پانزده ماهگی؛یادگیری کلمات

هفته دوم پانزده ماهگی نوزاد

در هفته دوم پانزده ماهگی کودک کلمات بسار زیادی را می داند اما نمی‌تواند آن را بیان کند. در واقع آنها را با زبان بدن و ژست‌های حرکتی نشان داده و از این طریق ارتباط برقرار می‌کند. هر چقدر بیشتر با او صحبت کنید و فرزندتان هر چقدر بیشتر بشنود، برایش بهتر است. در این سن کودک 15 ماهه شما مانند یک ضبط صوتی است که اتفاقات محیط اطرافش را ضبط می‌کند. کلید یادگیری کودک در هفته دوم پانزده ماهگی تکرار کلمات است. کلمات را آنقدر برایش تکرار کنید تا ملکه ذهنش شود.

آهنگ های ریتمیک و همچنین خواندن کتاب از جمله مواردی هستند که به غنی کردن گنجینه واژگانش کمک می‌کنند. فکر کنم دیگر معلوم شد که در این هفته می‌خواهیم درباره چه چیزی صحبت کنیم. بله درست حدس زدید! رشد زبانی کودک.

رشد زبانی کودک؛ یادگیری کلمات

کودک 15 ماهه شما در این هفته کلمات بسیار زیادی را متوجه می‌شود. شاید نتواند آن ها را به زبان آورد ولی معنی آن را می‌فهمد. کلماتی که فرزندتان در هفته دوم از ماه پانزدهم می‌گوید، شامل ماما، بابا، صدای حیوانات و آب می‌شوند اما او هر روز کلمات جدیدی را یاد می‌گیرد.

وقتی می‌خواهد کلمات جدیدی را به گنجینه واژگانش اضافه کند، می‌بیند که می‌خواهد آن را در موقعیت‌های مختلف امتحان کند. مثلا به محضی که کلمه سگ را یاد گرفت، به دنبال سگ در کتاب ها، برنامه کودک و یا پارک ها می‌گردد. برای اینکه بتواند به آن ها اشاره کرده و بارها و بارها آن را تکرار کند تا معنی‌اش را یاد بگیرد.

چگونه کودک را به یادگیری کلمات تشویق کنم؟

آهنگ‌های با ریتم شاد و قصه‌های کودکانه برای او در این سن بسیار جذاب است. اگر کودک 15 ماهه شما چند کلمه بلد است، با خواندن آهنگ‌های کوکانه بسیار ساده او را به یادگیری کلمات بیشتر تشویق کنید. همین که با آن کلمات آشنا شد، بر روی یک کلمه‌ای که یاد گرفته می‎‌ماند و تا به خودتان بیایید، می‌بینید که کل آهنگ را با شما می‌خواند.

اما اگر کودک در هفته دوم پانزده ماهگی کلمات زیادی بلد نبود، چکار باید کرد؟ همچنان به شما پیشنهاد می‌کنیم که با او زیاد حرف بزنید. با این تفاوت که این بار وقتی کلمات را به او میگویید، تن صدایتان را تغییر داده و آن را با صورت و دستتان نشان دهید. این کار به فهم کلمات توسط کودک کمک می‌کند.

وقتی با او صحبت می‌کنید، ارتباط چشمی‌تان را حفظ کنید تا یاد بگیرد به شما گوش دهد. برای به زبان آوردن کلمات نیز عجله‌ای نداشته باشید. صبور باشید و وقتی با او حرف می‌زنید، به چشم هایش نگاه کنید.

حالا که کودک 15 ماهه شما می‌تواند نیازهایش را نشان دهد و چند کلمه بلد است، خواسته‌هایش را با زبان بدن بیان می‌کند. مثلا لباسش را می‌آورد تا بگوید دلش می‌خواهد بیرون برود. یا اینکه وقتی خسته است، پیراهن شما را می‌کشد که یعنی خسته شدم و می‌خواهم از اینجا برویم. او بدین شکل خواسته‌هایش از شما را بیان می‌کند.

نکته آخری که می‌خواهیم بگوییم این است:

احتمالا از این هفته به بعد کودک شما کلماتی که می‌گویید را تکرار می‌کند. بنابراین از الان باید مراقب باشید چه می‌گویید چرا که ضبط صوت کوچک شما بدون اینکه معانی کلمات را بداند، آن ها را به زبان می‌آورد.

وقتی دنیا ترسناک می شود…

در این هفته متوجه می‌شوید فرزندتان از چیزهایی که قبلا نمی‎‌ترسید، وحشت دارد. مثلا جاروبرقی یا سگ بامزه کوچولویی که در پارک می‌بیند، در نگاهش مانند یک هیولا می‌شود. آیا می‌دانستید این ترس‌ها به مرور زمان و وقتی کودک با محیط اطرافش آشنا شد و احساس امنیت کرد، از بین می‌رود؟ چگونه؟ الان می‌گوییم.

فرض کنید فرزند 15 ماهه شما از وان حمام می‌ترسد. ابتدا چند روزی او را با آب و اسفنج حمام کنید. سپس به او اجازه دهید که در وان حمام خالی بنشیند و به جای ریختن آب از پارچه حوله‌ای استفاده کنید. ممکن است تا زمان از بین رفتن ترس کودک، از شامپو استفاده نکنید.

ترس از حمام در برخی از کودکان وجود دارد و می‌توان آن را با کارهای بامزه کاهش داد. مثلا می‌توانید اسباب بازی‌های آبی و یا کتاب‌هایی که مربوط به حمام هستند را به فرزندتان معرفی کرده و یا خودتان همراهش به درون وان بروید تا امنیت لازم را به دست آورد.

بازی قایم باشک

بازی قایم باشک که از قدیم وجود داشته و بسیاری از ما با آن خاطره‌های خوبی داریم. پیشرفت تکنولوژی هم باعث نشده که این بازی برای بچه‌ها از رونق بیفتد. اصلا بچه ها مگر می‌دانند تکنولوژی چیست؟ تا زمانی که ما خودمان به آن‌ها معرفی‌اش کنیم. برای بچه‌ها قایم باشک یکی از بهترین و سرگرم کننده‌ترین بازی‌هاست. به خصوص اگر قرار باشد خودش نقش پیدا کردن را داشته باشد.

اجازه دهید برایتان مثالی بزنیم. یکی از اسباب بازی‌هایش را در کیفتان مخفی کنید و از او بپرسید که : اسباب بازی ات کو؟ در پانزده ماهگی او به این درک رسیده که آن اسباب بازی مخفی شده و از بین نرفته است. بنابراین در کیف شما، در جیب و یا کوله پشتی به دنبالش میگردد. دیدن این صحنه آنقدر جذاب است که هم خودتان و هم کودک از آن لذت می‌برید و دوست دارید بارها آن را انجام دهید.

بهترین دارو برای ویروس سرماخوردگی

بهترین دارو برای درمان سرماخوردگی وجود ندارد. از آنجایی که سرماخوردگی یک ویروس است، هیچ گونه آنتی بیوتیکی برای آن موثر نیست و برای درمان آن فقط باید مایعات زیادی مصرف کرد تا بدن هیدراته باقی بماند و از طریق ادرار این ویروس دفع شود. به شما اکیدا توصیه می‌کنیم که بدون تجویز پزشک به کودک دارو ندهید و بهترین کار این است که اول از همه با یک دکتر موضع را در میان بگذارید.

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید