رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

راهنمای جامع از شیر گرفتن کودک

از شیر گرفتن کودک

از شیر گرفتن کودک برای هر دو مادر و کودک فرایند دردناکی است. کودکی که تا دیروز در آغوش مادر بوده و به بوی بدن و شیر مادر عادت کرده، سخت می تواند باور کند که دیگر نمی تواند شیر بخورد. حقیقتش را بخواهید نسخه ای قطعی برای شیر گرفتن کودک وجود ندارد و نمی توان زمان قطعی معین کرد. مادر در صورتی که تمایل داشته باشد می تواند تا سال ها به شیر دادن ادامه دهد. اما از یک سنی به بعد کودک نیاز دارد که منابع دیگر تغذیه کند و خوردن یا نخوردن شیر مادر به حال او تفاوت نمی کند. در این مقاله از وبسایت تربیتگرام به این موضوع حساس و مهم پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

چه فصلی برای از شیر گرفتن کودک مناسب است؟

بهترین زمانی که مادران می‌توانند بچه را از شیر بگیرند، در فصل پاییز یا اواخر زمستان است و یا به اصطلاح فصلی است که انار دارد. کودک باید تا دو سال به طور کامل شیر مادر بخورد. اما زمانی که مادر می‌خواهد بچه را از شیر بگیرد باید به فصل‌های سرد سال ختم شود. چون در این فصل‌ها اگر کودک دچار بیماری‌های ویروسی و اسهال و استفراغ شود و آب بدنش را از دست بدهد، مادر دوباره می‌تواند شیردهی را از سر بگیرد. در صورتی که در تابستان و فصل گرم سینه‌های مادر زود خشک می شوند و راه برگشتی نخواهد بود.

عوارض زود از شیر گرفتن کودک

از شیر گرفتن کودک باید خیلی آهسته و به تدریج انجام شود. در غیر این صورت اگر غذایی دیگر را قبول نکند، دچار سوء تغذیه می شود و این مشکل را در اولین سال از زندگی اش تجربه می کند. قطعا هیچ کدام از شما مادران دوست ندارید که این اتفاق برای فرزند دلبندتان رخ دهد. بنابراین این کار را به تدریج و طبق فرایند زیر انجام دهید.

از کجا بفهمیم که کودک برای از شیر گرفته شدن آمادگی دارد؟

معمولا کودک شما برای اینکه فرایند رشد را طی کند بایستی از شیر مادر بخورد. اما از هشت ماهگی به بعد باید به فکر گرفتن شیر کودک خود باشید. در چهارده ماهگی نیز باید فرایند از شیر گرفتن کودک به اتمام برسد. توصیه مهمی که به شما داریم این است که فرایند گرفتن شیر از کودک را بین دو تا شش هفته انجام دهید. اما گاهی این کار به آن قدر ها هم ساد نیست. در واقع با وجود اینکه در اغلب مواقع مادر قبل از کودک آماده از شیر گرفتن است، ولی بعضی وقت ها نیز وجود دارد که کودک علائمی برای از شیر گرفته شدن از خود نشان می دهد. مثلا اگر کودک شما تمایل دارد که کمتر از شیر شما بخورد و یا اینکه نوک سینه تان را گاز می گیرد و می جود، نشان می دهد که آماده از شیر گرفته شدن است.

فرایند از شیر گرفتن کودک

همین اول به شما بگوییم که فرایند پیش رو برای گرفتن شیر از کودک راهکاری است که توسط دکتر فرهنگ هلاکویی ارائه شده است. طبق توضیح دکتر هلاکویی در 95 درصد موارد اگر فرزند شما مراحل طبیعی رشد را طی کند، این راهکار موثر خواهد بود. در غیر اینصورت بهتر است که با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید و یا اینکه عجله ای در انجام این کار نداشته باشید. بالاخره کودک شما روزی عادت به شیر خوردن را ترک میکند. 

برای از شیر گرفتن کودک اول او را با غذاهای دیگر آشنا کنید!

اولین کاری که باید انجام دهید این است که او را با غذاهای دیگر آشنا کنید. از حدود شش ماهگی مواد غذایی دیگر را به او بدهید تا آمادگی استفاده از شیری بجز شیر شما را داشته باشد. البته اصلا نیازی نیست که در انجام این کار عجله کنید زیرا ممکن است کودکتان متوجه این موضوع شود و از خوردن آن غذا امتناع کند. اندکی صبر سحر نزدیک است. شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که چگونه این کار را انجام دهیم؟ از شیر خود استفاده کنید. غذایی که می خواهید به کودک بدهید را با شیر خود مخلوط کنید تا کم کم کودک شما با مزه و بوهای دیگر آشنایی پیدا کند.

دوم: از شیر خشک در کنار شیر مادر استفاده کنید! اما چگونه؟

از آنجایی که همه دوست داریم شیر به عنوان یکی از مهم ترین منابع تغذیه کودک برای سال های متوالی باقی بماند، بهتر است کم کم به غذای او آهسته آهسته شیر خشک اضافه کنید. اما چگونه آن را انجام دهید؟ سعی کنید تعداد وعده هایی که به کودک شیر می دهید را کم کنید. همچنین میتوانید شیر خود را بدوشید و شیر و غذاهای دیگری را به کودک خود بدهید. کار دیگری که می توانید انجام دهید این است که در طول روز شیر خود را بدوشید و به فرزندتان شیر ندهید. در عوض می توانید در هنگام شب به او شیر بدید.

از شیر گرفتن نوزاد

نکته

مراقب باشید که فرایند از شیر گرفتن کودک را بسیار آهسته انجام دهید. در صورت قطع کردن فوری، شیر اضافه در سینه شما مانده و ممکن است مشکلاتی مانند ورم کردن و درد سینه را برایتان به همراه داشته باشد. در واقع به همین دلیل است که می گوییم فرایند آن باید آهسته باشد. البته جای نگرانی نیست زیرا ظرف ده تا 14 روز از شیر گرفتن کودک چشمه شیر خشک می شود و درد و ورم سینه نیز از بین می رود.

اما مراقب باشید که روزی نیز باید شیر خشک را نیز از کودک خود بگیرید. قرار نیست کودک به خوردن شیر خشک عادت کند. گرفتن کودک از شیر خشک موضوعی است که در ادامه به آن به طور کامل خواهیم پرداخت و مراحلش را برایتان شرح می دهیم.

از شیر گرفتن کودکی که با شیر خشک تغذیه شده است

اگر کودک شما علاوه بر شیر مادر، از شیر خشک نیز تغذیه می کرده است، زمان تقریبی گرفتن شیر از او کمی متفاوت خواهد بود. در واقع بهترین کار این است که به جای 8 تا 14 ماهگی از 10 تا 12 و یا حتی 14 ماهگی این فرایند را آغاز کنید. به شما توصیه می کنیم که فرایند آن را نیز همانند از شیر مادر گرفتن باید به آهستگی انجام داده و باید برای این موضوع دو کار بکنید.

 اول: کم کم به شیر آب اضافه کنید!

عجله نکنید! از قدیم گفته اند که عجله کار شیطان است. روز اولی که خواستید این کار انجام دهید، به شیشه شیر پنج درصد آب اضافه کنید. در روزهای بعد نیز این کار را ادامه دهید و هر دفعه پنج درصد آب اضافه کنید. اتفاقی که می افتد این است که کودک بعد از حدود 20 روز فقط آب می نوشد و دیگر شیری در کار نیست. البته ممکن است که کودک در انجام این کار مقاومت کند، بنابراین می توانید این را حداکثر در 40 روز با موفقیت به انجام برسانید.

دوم: استفاده از لیوان را در دستور کار خود قرار دهید!

بله تعجب نکنید! کودک شما از حدود 10 ماهگی آمادگی خوردن شیر و آب را در لیوان دارد. البته بهتر است که لیوان قطر کوچکی داشته و رنگی رنگی باشد. کودک ممکن است در برابر این کار از خود واکنش هایی نشان دهد. مثلا ممکن است سرش را کنار کشیده و از خوردن شیر یا آب در لیوان خودداری کند. حتی در صورتی که مقداری آب بخورد و بقیه را بیرون بریزد، جای نگرانی وجود ندارد. به فرزند خود فرصت دهید تا آرام آرام و به میل خود شیشه شیر را کنار بگذارد. هنگامی که مشاهده کردید کودکتان با شیشه شیر بازی می کند، یعنی آمادگی کنار گذاشتن آن را دارد. بنابراین کمی حوصله به خرج داده و بگذارید فرایند آن به صورت اختیاری توسط کودک انجام شود.

گرفتن شیر از کودک

همانطور که دیدید، فرایند گرفتن شیر از کودک باید به صورت تدریجی و طی چند مرحله انجام شود. هر کاری انجام می دهید، تلاشتان بر این اساس باشد که با پایان 14 ماهگی دیگر کودک از شیر مادر نخورد و همچنین از شیشه شیر استفاده نکند. اگر هم احیانا از شیشه شیر استفاده کردید، در آن سوراخ گشادی ایجاد کنید تا کودک نتواند بیش از یک دقیقه شیر بخورد. به طور کلی تا قبل از 18 ماهگی نباید از شیشه شیر بخورد زیرا ممکن است دچار تثبیت دهانی شود.

جمع بندی؛ سخنی با شما  

ما در این مقاله سعی کردیم راه حل جامعی برای از شیر گرفتن کودک ارائه دهیم. اگر از این مطلب خوشتان آمد، لطفا آن را با دوستان خود از طریق آیکون های زیر در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید. همچنین اگر تجربه ای در این زمینه دارید، خوشحال می شویم آن را بخش نظرات بیان کنید تا دیگران نیز بتوانند از تجربیات شما بهره مند شوند.

کتاب تولد تا سه سالگی دکتر هلاکویی

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید