رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

هفته دوم نوزادی

رشد نوزاد در هفته اول

هفته دوم نوزادی مثل هفته اول که اتفاقً خیلی پر ماجرا بود، دستخوش حوادث زیادی است. خیلی زود توجه نوزادتان به حرکات شما جلب شده و او از شما یاد می‌گیرد. در هفته دوم، نوزاد را به صورتتان نزدیک بگیرید تا بتواند شما را به صورت واضح ببیند. هر روز زمانی را برایش اختصاص دهید که رو به شکم بخوابد. اینگونه ماهیچه‌های گردنش قوی می‌شود.

در این هفته همچنین باید راجع به مسائل دیگری مثل شکل مدفوع نوزاد، زمان سیر شدن و نشانه‌های یرقان یاد بگیرید. در نهایت اگر به فرزندتان شیر می‌دهید، بهتر است بدانید که درد ناشی از شیر دادن به نوزاد در سینه طبیعی بوده و به مرور زمان رفع می‌شود.

خب به نظر میرسد که چیزهای زیادی برای یاد گرفتن داریم. در ادامه به طور کامل درباره رشد نوزاد در هفته دوم برایتان می‌گوییم. با ما همراه باشید.

در هفته دوم، نوزاد چشمش فقط به شماست

نگاه کردن نوزاد به مادر در هفته اول

بینایی نوزاد در هفته دوم هنوز آنقدر خوب نیست و محیط اطرافش را به صورت تار میبیند. این موضوع طبیعی است زیرا به طور کلی نوزادان نزدیک بین هستند. دلیلش هم آن است که قرار است بتواند اشیایی که در فاصله 30 سانتی متری‌اش قرار دارند، به بهترین شکل ممکن ببیند.

اگر فرزندتان تنها به چشم‌های شما نگاه می‌کند، نگران نباشید. نوزاد شما در هفته دوم دوست دارد بیشتر به ابروها، مو و دهن شما نگاه کند. می‌دانید چرا؟ چون در یک ماه اول، نوزاد می‌خواهد شما را بیشتر بشناسد و به همین دلیل ارتباط چشمی بیشتری برقرار می‌کند. همچنین تحقیقات نشان داده که نوزاد تازه متولد شده چهره را به تمام چیزهای رنگی دیگر ترجیح می‌دهد.

پیشنهاد تربیتگرام

در طول روز(زمان بیداری نوزاد) چهره تان را به فرزندتان نزدیک کنید. زمانی هم که خودتان یا همسرتان نوزاد را بغل کردید، به آرامی سرتان را به طرفین برگردانید تا ببینید که آیا صورت شما را دنبال می‌کند یا نه؟ می‌خواهید بدانید فایده این کار چیست؟ چون به رشد ماهیچه‌های چشم فرزندتان کمک می‌کند.

توجه

اگر چشم‌های فرزندتان انحراف دارد، وحشت نکنید. این کاملاً طبیعی است که فرزند شما در ماه اول یا پس از آن نیز چشمانش انحراف داشته باشد. پس خواهش میکینم هول نکنید.

تقلید حرکات بدن

تقلید نوزاد از مادر

اجازه دهید نکته ای جالب را به شما بگوییم. بین خودمان بماند ولی فرزند شما با وجود اینکه خیلی کوچک است، می‌تواند چهره‌ها و حرکات بدن را تشخیص دهد. حتی بعضی مواقع می‌تواند ادای آن حرکات رو درآورد. صورتتان را به فرزندتان نزدیک کنید و زبانتان را برایش دربیاورید یا ابروهایتان را چند بار بالا بیاورید. بعد از آن به نوزاد فرصت دهید که حرکات شما را تقلید کند.

اگر نوزاد به این کارهای شما واکنش نشان نداد هم باز به این کار ادامه دهید. فکر کنید یک بازی است. به ما اعتماد کنید، نوزادتان این حرکات را در گوشه ای از ذهنش ذخیره کرده و آن را یاد می‌گیرد. اگر دوست دارید با فرزندتان ارتباط برقرا کنید و او عکس العمل نشان نمی‌دهد، نگران نباشید. احتمال دارد خوابش بیاد یا اینکه خیلی خسته باشد.

چه زمانی نوزاد به خوابیدن نیاز دارد؟

کمک نیاز دارید؟ اگر دیدید نوزاد دارد خمیازه میکشد، پشتش را بلند می‌کند، چشمانش رو میبندد یا گریه می‌کند، وقتش رسیده که بخوابد.

وزن نوزاد؛ به چه مواردی در هفته دوم نوزادی توجه کنیم؟

اولین موردی که احتمالاً دوست دارید در موردش بدانید، این است که چه زمانی نوزاد به اندازه کافی شیر خورده است. بخصوص اگر به نظر میرسد که همیشه گرسنه است.

آیا جوابی برا این پرسش شما وجود دارد؟ بله، فقط یادتان باشد که نوزاد بعد از چند ساعت شیر خوردن، آن را هضم می‌کند.

از کجا متوجه شوم نوزاد به اندازه کافی شیر خورده است؟

نوزاد یک هفته ای به اندازه کافی شیر نخورده
  • سینه‌های شما از شیر خالی شده و بعد از شیر دادن احساس می‌کنید سبک تر شده.
  • در حین مک زدن سینه‌هایتان وقتی متوجه شدید که نوزاد شیر را قورت می‌دهد، به احتمال زیاد دیگر برایش کافی است. 
  • رنگ صورتش باز شده و پوست صورتش سفت می‌شود. به طوری که وقتی فشارش می‌دهید، برمیگردد.
  •  ازنظر قد و وزن به صورت همزمان رشد می‌کند
  • مدفوعی زرد رنگ به صورت خردلی یا تیره دارد.
  • در طول روز حداق 5 بار پوشکش را خیس کند.

از کجا بفهمم نوزادم خوب وزن میگیرد؟

نوزاد وزن نمیگیره

یکی از بزرگترین دغدغه‌های مادران این است که آیا فرزندشان خوب وزن گرفته است یا خیر؟

راستش را بخواهید نمی‌توان به این سوال جواب قطعی داد. تفاوتی ندارد شما از سینه خودتان به نوزاد شیر می‌دهید یا اینکه از شیر خشک استفاده می‌کنید. در هرصورت بهتر است یادتان باشد که مراحل رشد در همه نوزادان باهم یکی نیست و رشد نوزاد ممکن است در زمان‌های مشخصی کُند شود. علاوه بر آن اگر نوزاد شما در هنگام تولد بزرگ بوده، به همان اندازه و خیلی سریع رشد نمی‌کند. اما در زمان پیشبینی شده به آن میزان رشدی که نیاز دارد، میرسد.

اگر نوزاد شما نقاط عطف رشدش را به موقع سپری کرده و به نظرچهره شاداب و سالمی دارد، به احتمال زیاد شرایط مناسبی دارد. اما به هیچ عنوان دلیل نمی‌شود که وزن کودک را بررسی نکنید. مراحل رشد نوزاد باید به صورت مرتب زیر نظر یک پزشک متخصص قرار گیرد.

اولین مدفوع نوزاد

در هفته دوم نوزادی، اولین مدفوع فرزند شما به دلیل وجود مکونیوم در روده‌اش رنگی مایل به سبز تیره دارد. موکونیوم ماده‌ای است که نوزاد در رحم مادر از آن تغذیه میکرده است. وقتی شروع به شیر خوردن می‌کند، اثر مکونیوم از بدنش پاک شده و مدفوعش متمایل به رنگ زرد می‌شود.

توجه کنید که رنگ مدفوع فرزندتان ممکن است به صورت روزانه تغییر کند. یکی از دلایلش رژیم غذایی شماست و همچنین مقدار شیری که از سینه خودتان یا به صورت شیر خشک به نوزاد می‌دهید. این را هم بدانید که اگر به نوزاد ازسینه خودتان شیر می‌دهید، مدفوعش نرم است.

به طور معمول فرزند شما در هفته دوم احتمالاً بین 8 تا 12 بار باید مدفوع کند. اما اگر کمتر از این شد هم اشکالی ندارد. در واقع اگر حداقل یک بار مدفوع کند، حالش خوب است و مشکلی ندارد.

مزایای به شکم خوابیدن نوزاد

همانطور که می‌دانید، نوزادان وقتی به دنیا می‌آیند، تقریبا در بیشتر اوقات خواب هستند؛ و برای اینکه ریسک مرگ فرزندتان را کم کنید، باید او را به پشت بخوابانید. اما وقتی بیدار است، اوضاع فرق می‌کند. بهتر است در این مواقع فرزندتان را به شکم بخوابانید. این کار به تقویت ماهیچه‌های شکمش کمک می‌کند. بنابراین از همین امروز و عادت کنید که هر روز او را به شکم بخوابانید.

شیر دادن به نوزاد در هفته دوم رشد

حدود دو تا چهار روز بعد از اینکه نوزاد متولد می‌شود، شیر به درون سینه شما سرازیر می‌شود و سینه تان را پر می‌کند. همین اتفاق باعث می‌شود نوک سینه‌هایتان درد گرفته و شیر دادن با درد همراه شود. (تا قبل از این اتفاق، نوزاد شیری به نام آغوز میخورد).

اگر برای اولین بار است که بچه دار می‌شوید، این تغییر مهم باعث می‌شود که در ابتدای شیر دادن به نوزاد در سینه تان درد داشته باشید. دلیلش آن است که سطح هورمون‌های شما افت می‌کند. همچنین شما هنوز با حس مکیدن سینه توسط فرزندتان آشنا نیستید.

درد سینه در روزهای اول

در روزهای اولیه ممکن است سینه‌هاتان سفت شود و احساس گرما و درد داشته باشید. با این وجود دلیل نمی‌شود که نباید به نوزادتان شیر دهید. این درد زمان زیادی طول نمی‌کشد و به مرور زمان وقتی بدنتان به شیر دادن عادت کرد، از بین می‌رود.

یرقان نوزاد

یرقان و زردی حالتی است که صورت و سفیدی چشمان فرزندتان زرد می‌شود. اگر شما انگشتتان را به بینی یا سینه نوزاد فشار دهید، رنگ زرد را  میبینید. اگر فرزندتان پوست تیره ای دارد، همچنین می‌توانید رنگ زرد را در سفیدی چشم نوزادتان ببینید.

رایج ترین نوع یرقان در روزهای دوم یا سوم زندگی نوزاد رخ می‌دهد. در این زمان، شما از بیمارستان مرخص شده‌ و در خانه هستید. بنابراین خیلی مهم است که به آن توجه کنید. در بیشتر موارد این نوع یرقان که یرقان فیزیولوژیک نامی‌ده می‌شود، خود به خود بعد از دو هفته ناپدید می‌شود.

اما احتمالاً بعد از این مدت پزشک به شما توصیه می‌کند که نوزادتان آزمایش بیروبیلین یا زردی بدهد. معمولا در این آزمایش کمی خون از پاشنه پا فرزندتان می‌گیرند.

در موارد بسیار نادری از یرقان، پزشک متخصص تشخیص می‌دهد که باید عکس درمانی یا نور درمانی انجام شود. نور درمانی فرایندی است که در آن فرزند شما به صورت برهنه زیر دستگاهی قرار داده می‌شود. پس از آن نوری آبی به بدنش تابیده می‌شود تا زردی بدنش از بین برود. این کار معمولا در بیمارستان انجام می‌شود.

جمع بندی

این همه ما از اتفاقاتی که در هفته دوم می افتد، گفتیم. حالا نوبت شماست که تجربه هایتان را با ما به اشتراک بگذارید.

رشد نوزاد در هفته سوم

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید