رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

هفته اول نه ماهگی

هفته اول نه ماهگی؛ خزیدن

مدت زمان تخمینی مطالعه: 8 دقیقه

در هفته اول نه ماهگی نوزاد شما یک جا بَند نمی‌شود. او به شکل های مختلف مثل چرخیدن، لیز خوردن و یا حتی خزیدن در محیط خانه حرکت میکند. شما نیز نمیتوانید در این باره کاری انجام دهید و اصلن قرار هم نیست جلویش را بگیرید. پیشنهاد ما این است که تا جای ممکن خانه را امن کنید. در ادامه به شما راه و روشش را میگوییم. از دیگر موضوعاتی که در این هفته اهمیت دارد، ارتباط با همسرتان است. از آنجایی که حضور نوزاد تا حدی شما را از شریک زندگی تان دور کرده، بهتر است به فکر نزدیک کردن رابطه تان باشید. اتفاقا در این باره نیز پیشنهادهای بسیار جذابی برایتان داریم. کمی هم درباره تاخییر در رشد نوزاد میگویم. موضوعی که اگر به آن توجه نکنید، گربیان گیرتان می‌شود.

کِی نوزاد شروع به خزیدن می‌کند؟

احتمالا شما هم با دیدن کلمه «خزیدن» ناخودآگاه به یاد خزندگان افتادید. بله باورش سخت است اما انسان هم روزی از خزیدن شروع میکند. بگذریم! بیشتر نوزادان در بین شش تا ده ماهگی شروع به خزیدن میکنند. اگر چه برخی از نوزادان هیچ وقت نمی خزند و از راه های دیگر در محیط خانه جابجا می‌شوند. ممکن است الان مشاهده کنید که فرزندتان خود را بر روی شکم و یا پشت حرکت میکند که همان خزیدن است. در هفته اول نه ماهگی به محض اینکه نوزاد توانست بخزد، همزمان یاد می‌گیرد که چطور بر روی پاها و زانویش بایستد.

دقیقن بعد از آن است که این توانایی را به دست می‌آورد که چگونه بر روی زانویش به سمت جلو یا عقب حرکت کند. خزیدن و دیگر راه‌هایی که نوزاد شما از آن برای حرکت در محیط به کار میگیرد، ماهیچه های مورد نیاز برای راه رفتن را قوی میکند. مرحله های بعد از خزیدن هم که شامل فشار دادن به سمت بالا، ایستادن و راه رفتن به کمک تکیه کردن به مبل است.

امن کردن محیط خانه برای نوزاد

توانایی جدید نوزاد به معنی خطرات بیشتر برای او و زمین خوردن است. به همین خاطر باید تا جایی که امکان دارد، مکانی امن برایش بسازید. این بخشی از دوران نوزادی است و شما نباید فرزندتان را به خاطر اینکه شاید خطری برایش داشته باشد، محدود کنید. اجازه دهید او محدویت‌هایش را پیدا کرده و محیط اطرافش را کشف کند. قبول داریم شما در هر لحظه دل توی دلتان نیست که شاید اتفاقی برای جگرگوشه تان داشته باشد. اما این بخشی از زندگی اوست و برایش لازم است.

شما نمیتوانید فرزندتان را در شیشه نگه دارید و تلاش کنید که اتفاقی برایش رخ ندهد. یک راه مناسب برای امن ساختن محیط خانه این است که خودتان را در سطح نوزاد نه ماهه تان پایین آورده و ببینید چه چیزهایی برایش جذابیت دارد. جذابیتی که بدون شک برایش بی خطر هم نخواهد بود.

پیشنهاد تربیتگرام

کارهایی که به نظر ما بهتر است انجام دهید تا خانه امن شود.

  • مبل ها را به دیوار چسبانده و بر روی گوشه های تیز آن پدی قرار دهید.
  • گیاهان خطرناک را در ارتفاع بالاتری از سطح زمین قرار دهید.
  • مواد و داروهای سمی را از دسترس نوزاد خارج کرده و پریز برق را با چیزی بپوشانید.
  • در آخر نیز به شما پیشنهاد میکنیم که اگر خانه تان به سمت بالا پله میخورد، هر کدام از پاگردها را با حفاظی ایمن سازید.

چرا باید وقت بیشتری را با همسرتان بگذرانید؟

خیلی از کسانی که به تازگی پدر و مادر می‌شوند، در هفته اول نه ماهگی نوزاد به ما میگویند بعد از اینکه تازگی ورود نوزاد به خانه از بین رفت، احساس میکنند که از همسرشان دور شده اند و دیگر آن احساس نزدیکی را به یکدیگر ندارند. الان دلیلش را به شما میگوییم. پس خوب به چیزهایی که میگوییم، دقت کنید. بچه داشتن مثل آن است که در خانه شما زلزله آمده باشد. یعنی در این حد زندگی شما و همسرتان را تغییر میدهد. به دلیل آنکه فشار و سختی کارهای نوزاد بر دوش یکی از والدین (معمولا مادر) می‌افتد، تعجبی ندارد که دلسرد شوید.

دلیل دیگری نیز وجود دارد. اگر شما تا هشت ماهگی نوزاد وظیفه خود را عالی انجام داده باشید، فرزندتان حس امنیت و اعتماد را در خود توسعه می‌دهد. اما شاید با وجود احساس دلسردی دیگر رمقی برایتان باقی نمانده باشد که مثل قبل رفتار کنید. توجه داشته باشید که نوزاد احساساتش را از رفتار شما برداشت میکند. بنابراین هر گونه حس اعتماد و امنیتی که در هشت ماه اول به دست آورده، کاهش می‌یابد.

پذیرش این احساس برای شما و همسرتان اولین مرحله برای این است که بدانید در این باره چکار باید بکنید. یعنی اول شما باید این احساس را بپذیرید که مثل قبل نیستید و بعد درباره آن اقدامی کنید. حالا به شما میگوییم که چه اقداماتی باید انجام دهید.

چند تکنیک برای بهبود رابطه پس از بچه دار شدن

بهبود رابطه با همسر

اول از همه به یاد دوران نامزدی و حتی قبل از بچه دار شدن بگویید که چقدر دلتنگ یکدیگر شده اید. همان رابطه عشقولانه ای که قبل بچه دار شدن داشتید. بچه آوردن دلیل بر این نیست که خودتان را فراموش کنید. به محض اینکه به همسرتان گفتید چقدر دلتنگش شده‌اید، او نیز دلتنگی اش را به شما ابراز کرده و احساس راحتی میکند که او تنها کسی نیست که دلتنگ شده. گاهی اوقات ما احساسی داریم ولی به خاطر اینکه فکر میکنیم دیگران چنین حسی ندارند، آن را بیان نمیکنیم و در دل خودمان نگه می‌داریم. بالاخره باید یک نفر این شجاعت را داشته باشد که احساسش را بیان کند. هیچ اشکالی ندارد که آن یک نفر شما باشید.

برای اینکه باهم باشید، برنامه های خاصی بریزید. به این فکر کنید که دلتنگ کدام کارهایی هستید که قبلا با هم انجام میدادید. این کارها اولویت شما برای وقت گذراندن با همسرتان است.

برای اینکه باهم باشید، برنامه ریزی کنید. میتوانید به یک قرار شبانه مثلا رستوران یا مراسم خاصی بروید.

ممکن است برنامه ریزی کنید و قرار شبانه هم بگذارید ولی باز فکر و ذکرتان فرزند نه ماهه تان باشد. بیاید از الان و قبل از اینکه بیرون بروید، با همسرتان قراری بگذارید. قرار بگذارید که هر کدام از شما خواست درباره خانه یا نوزاد صحبت کند، دیگری حق دارد حرفش را قطع کند. درک میکنیم که نگران فرزندتان هستید اما باید به فکر خودتان هم باشید. این زمان ها برای شما و همسرتان است یعنی مخصوص شماست. این برنامه‌ها به شما فرصت دوباره‌ای میدهد که احساس سرزندگی و شادابی کنید.

پیشنهاد تربیتگرام

به کارهایتان نگاه کنید و ببینید چطور میتوانید کارهای نوزاد را با همسرتان شریک شوید. این موضوع نه تنها حجم کاری شما را کم میکند، بلکه وقت بیشتری را در اختیارتان میگذارد که با همسرتان باشید. با این کار شما میبینید که مثل یک تیم شده اید و کارها را با کمک همدیگر انجام میدهید. این به معنی نزدیکی به همسرتان است، همان چیزی که از اول به دنبالش می‌گشتید.

تاخیر در رشد

تاخیر در رشد زمانی رخ میدهد که فرزندتان نسبت به الگوی معمول رشد و نقاط عطفی از جمله نشستن، خزیدن، راه رفتن و حرف زدن عقب می‌افتد. برای نوزادان نارس جدول زمانی رشد بر اساس سن تطبیقی آن‌هاست.

قبلا هم گفتیم که الگوی رشد هر نوزادی منحصر به خودش است. اگر چه ترتیب این نقاط بر اساس همان الگوی رشد بوده و تفاوتی ندارند. یعنی به طور کلی نوزادان به همان ترتیب بچه های دیگر اما در زمانی متفاوت به نقاط عطف رشدشان می‌رسند. تعدادی از نوزادان ممکن است برخی از مهارت های حرکتی درشت مثل نوشتن را زودتر در خودشان رشد دهند؛ در صورتی که برخی دیگر، مهارت های حرکتی ظریف مثل برداشتن اشیا را زودتر انجام میدهند.

هفته اول نه ماهگی نوزاد و تاخییر در رشد

درباره مهارت های حرکتی درشت و ظریف در هفته های قبل صحبت کردیم. برخی از نوزادان دیرتر حرکت میکنند اما مهارت های زبانی شان زودتر توسعه پیدا میکند. تنها چیزی که بیشتر از همه اهمیت دارد این است که فرزند شما مراحل طبیعی و پیچیده رشد فیزیکی و روانی‌اش را طی کند.

شما همیشه میتوانید درباره بدست آوردن مهارت های زبانی و رشد فیزیکی و هشدارهای تاخیر بیشتر یاد بگیرید . اگر متوجه تاخیر در هر کدام از حوزه ها شدید، بهتر است بدانید که فرزند نه ماهه شما بر روی مهارت خاصی به طور موقت تمرکز کرده است.

اگر فکر میکنید که فرزندتان تاخیر دارد، هر چیزی که میبینید و مشاهده کرده اید را نوشته و به پزشک نوزاد خبر دهید. اگر موضوع جدی باشد و دکتر به شما درباره آن هشدار دهد، بهتر است با یک متخصص اطفال که در زمینه رشد کودک فعالیت میکند، مشورت کرده و از او مشاوره بگیرید. به غریزه مادرانه تان اعتماد کرده و نگرانی تان را دست کم نگیرید. مداخله به موقع شما میتواند رشد نوزاد را به روند طبیعی خود برگرداند.

جمع بندی؛ تاخیر در رشد نوزاد

نوزادان برای رشد سالم نیاز دارند که روزانه مدت زیادی را با خواندن کتاب، آواز خواندن، بازی کردن و ارتباط با شما بگذرانند. اگر فرزندتان در زمینه خاصی از رشد تاخیر دارد، بر روی آن حوزه ها و پرورشش به روش های سرگرم کننده کار کنید. شما و همسرتان نقش فعالی در رشد نوزادتان دارید و نباید به طور منفعلانه فقط به بزرگ شدنش نگاه کنید.

همه بچه‌ها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود می‌رسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد می‌نویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما می‌گوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق می‌افتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه می‌کنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.

هفته دوم نه ماهگی

برچسب ها

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید