رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

هفته چهارم شش ماهگی نوزاد

کنترل دست نوزاد در شش ماهگی

در هفته چهارم شش ماهگی نوزاد یک اتفاق خوب می افتد. فرزند شما حالا میتواند اشیا را در دستش بگیرد. این یک خبر فوق العاده است. در ادامه دلیلش را به شما گفته و کمکتان میکنیم که این مهارت را تکمیل کنید. اما این هفته دستخوش اتفاقات دیگری نیز بوده که ممکن است برایتان جالب باشد. مثلا احتمال دارد فرزندتان قان و قون کند. همچنین به موارد بسیار مهمی چون دندان درآوردن نوزاد،واکسن زدن و کمبود خواب شما میپردازیم و راه حل های مناسبی را هم ارائه میدهیم. با ما همراه باشید.

کنترل دو دَست توسط نوزاد شش ماهه

یادگیری مهارتِ گرفتن اشیا با دست اهمیت زیادی دارد؛ آنقدر مهم که فقط با تمرین و تلاش زیاد به دست می‌آید. تا پایان هفته چهارم شش ماهگی ، فرزند شما کنترل خوبی بر روی دستش دارد. اگر چه برخی دیرتر به این مهارت می‌رسند. در واقع به کمک این مهارت است که میتواند اشیا را به سمت خودش کشیده و بردارد. البته شاید همین الان نتواند این کار را به تنهایی انجام دهد. اینجاست که کار شما به عنوان پدر و مادر شروع می‌شود. اسباب بازی عروسکی را نزدیکش قرار داده تا به آن دسترسی داشته باشد و بتواند آن را به طرف خود بکشد. با کسب مهارت در این کار، فرزند شما بعد از شش ماهگی و در ماه های آینده یاد میگیرد که چیزهای بزرگتر را در دستانش گرفته و از یک دست به دست دیگر انتقال دهد.

یک عروسک کوچک به فرزندتان داده و به او کمک کنید تا اسباب بازی را حرکت دهد. پس از آن کمک کنید که بتواند آن را از یک دست در دست دیگرش قرار دهد. سپس دوباره به سمت دست اصلی برگردانده و همین روند را ادامه دهید. با این کار فرزندتان یاد میگیرد که از دو دستش استفاده کند. پس از آن دنیای او تغییر کرده و برایش رنگ دیگری می‌گیرد.

قان و قون کردن نوزاد

هفته چهارم شش ماهگی؛ قان و قون کردن نوزاد

یکی از خوبی های سپری کردن هفته چهارم شش ماهگی نوزاد این است که فرزندتان از راه قان و قون کرن با شما ارتباط برقرار میکند. علتش این است که او دنیا را شبیه شما میبیند و مهارت های ارتباطی اش به سرعت در حال رشد هستند. به نوعی میتوان گفت که مهارتش را با ایجاد صدا و قان و قون کردن نشان میدهد.

قان و قون کردن چیست و چطور به رشد زبانی و حرف زدن کودک کمک میکند؟

در شش ماهگی ، نیمی از نوزادان کلمات یک بخشی مثل «بَ، با، ما و عَم» را مدام تکرار میکنند. برخی که تعدادشان خیلی زیاد نیست، یک یا دو بخش دیگر هم اضافه کرده که باعث میشود حرف زدنشان واقعا پیچیده به نظر برسد.

اینجا هم نقش شما به عنوان پدر و مادر بسیار پر رنگ است. برای اینکه فرزندتان بتواند این کلمات را بهتر ادا کند، با او یک بازی مثلا بازی صدای حیوانات انجام بدید.

از فرزندتون بپرسید:

بع بعی میگه: بع بع

گاوه میگه: ما…

اگر زمانی چیزی گفت که متوجه نشدید، با اشتیاق زیاد جواب بدید: آره مامان اونی که اونجاست ماشینه. ببین چه رنگ قرمز خوشگلی داره! فرزندتان از نحوه تشویق شما خیلی خوشش می‌آید.

بچه ها کی برای اولین بار دندان در می آورند؟

علائم دندان درآوردن نوزاد

در بیشتر نوزادان اولین دندان در بین شش ماهگی تا ده ماهگی پدیدار میشود. بخش میانی و پایین دهان اولین جایی است که نوزاد صاحب دندان میشود.برای برخی نیز این اتفاق در سه ماهگی یا زودتر می‌افتد. بسیار کم اتفاق می افتد که فرزند شما در زمان تولد دندان داشته باشد!!!. یک استثنا دیگر نیز وجود دارد. ممکن است فرزند شما تا قبل از یک سالگی هم دندان نداشته باشد.

 در زمان دندان درآوردن، دهان نوزاد ممکن است متورم و قرمز شود. همچنین امکان بد خلقی فرزندتان وجود داشته و احتمال دارد که به دلیل درد زیاد، گریه کرده و نتواند بخوابد. به طور کلی زمان دندان درآوردن برای نوزاد و شما دوران سختی است. اما اگر راهکارهایی که در ادامه می‌گوییم را انجام دهید، به آرام شدن فرزندتان کمک زیادی میکند.

چند راهکار برای آرام کردن درد دندان

کاهش دندان درد

به فرزندتان چیزی شبیه حلقه ای پلاستیکی و یا یک پارچه حوله ای سرد که از قبل در فرزیزر گذاشتید، داده تا آن را در دهانش بگذارد. مراقب باشید که به او گردنبند مخصوص دندان درآوردن ندهید زیرا ممکن است باعث خفگی او شود.

میتوانید دست‌هایتان که از قبل شسته و تمیز هستند را در دهان نوزاد قرار داده و روی لثه اش حرکت دهید. به این شکل میتوانید دردش را به طور موقت آرام کنید.

اگر نوزاد غذای کمکی میخورد، به او غذاهای سرد مثل ماست و پوره سیب بدهید.

اگه سنش به حدی رسیده که بتواند غذاهای انگشتی بخورد، به او بیسکوئیت های مخصوص دندان درآوردن نوزاد بدهید. فقط مراقب باشید که در گلویش گیر نکند.

اما بهترین راهکار استفاده از داروی مخصوص درد دندان نوزاد است. با خوردن این دارو که به صورت قرص، ژل و مایع خوراکی مورد استفاده بوده، میتوانید تا حد بسیار زیادی درد دندان نوزاد را آرام کنید.

توجه کنید که از راهکارهای دارویی و طبیعی به صورت همزمان استفاده کرده و بدون تجویز پزشک، به هیچ عنوان این دارو را مصرف نکنید.

برای کمبود خوابم چکار کنم؟

هفته چهارم شش ماهگی

در هفته چهارم شش ماهگی و بعد از اینکه شش ماه بی خوابی، خیلی سخت است که بدنتان عملکردی مثل قبل داشته باشد. دوستان، همکاران و کسانی که دغدغه بچه داشتن را ندارند، طبعاً درک پایینی از میزان بی خوابی و خستگی شما دارند.

شما باید سه کار مهم که در ادامه به شما میگوییم را انجام بدید:

1- کاری کنید فرزندتان بیشتر بخوابد!

در شش ماهگی معمولا نوزادان تا حداکثر شش ساعت به طور پیوسته در شب می خوابند. اگه فرزند شما کمتر از این مقدار میخوابد، متدهای آموزش خواب به کودکان را در نظر بگیرید و موردی که برای شما مناسب است را انتخاب کنید.

2- خودتان بیشتر بخوابید

کمبود خواب مادر در شش ماه اول

برای اینکه بیشتر بخوابید، این چند تکنیکی که میگوییم را با ندای جان قبول کرده و امتحان کنید:

  • در وقت استراحت کاری و یا چُرت نوزاد، شما هم کمی بخوابید و چُرت بزنید.
  • برخی از کارهای روزانه را ساده کرده و یا به دیگران واگذار کنید تا بتوانید کمی استراحت کنید.
  • زودتر به رختخواب بروید و اجازه دهید همسرتان کودک را به رختخواب ببرد.

3- خواب با کیفیتی را تجربه کنید

برخی از پیشنهادهای ما برای داشتن خواب با کیفیت تر :

اگر مشکل خواب دارید، با پزشکتان در این باره صحبت کنید تا اگر لازم بود، به شما دارو بدهد. بعضی وقت ها با چند شب خوب خوابیدن این مشکل حل می‌شود و به خوردن دارو نیازی نیست.

محیطی عالی برای خوابیدن بسازید

کارهاتون، کتاب خوندن و موبایل را به رختخواب نیاورید. تختخواب فقط محیطی برای خواب باکیفیت و داشتن رابطه جنسی و عاطفی با همسرتان است. این را هیج وقت فراموش نکنید. از تشک با کیفیتی استفاده کنید که باعث نشود بدن درد بگیرید. اگر به مدت هفت یا هشت سال است که بر روی این تشک میخوابید، وقتش رسیده که آن را تغییر دهید.

نور، صدا و دمای اتاق را برای خواب راحت تنظیم کنید. هر چه نور و صدا کمتر باشد، خواب بهتری را تجربه میکنید. دمای اتاق هم تاثیر بسیار زیادی در میزان خستگی شما دارد. هوای خیلی سرد شما را دچار بدن درد کرده و هوای گرم هم به طور کلی نمیگذارد بخوابید.بنابراین ضروری است که تهویه مناسبی برای اتاق خود در نظر بگیرید.

روتین خواب داشته باشید

مثل کوچولو برای خودتان هم یک روتین خواب در نظر بگیرید و قبل از خواب ریلکس کنید. میتوانید یک لیوان شیر آب گرم بخورید، مدیتیشن کنید و با حرکات کششی ماهیچه هاتون رو ریلکس کنید. حمام کردن و ماساژ هم تا حد زیادی به ریلکس شدن جسم و ذهن شما کمک میکند.

تغذیه سالم فراموش نشود!

از خودتان به روش های دیگر مراقبت کنید. غذای پر چرب نخورید. بعد از ظهرها از خوردن چای، قهوه و غذای کافئین دار خورداری کرده و به طور مرتب ورزش کنید. کارهای مهم و با اولویت بالا را در اول روز انجام دهید و کارهای سبک تر را به آخر روز موکول کنید. این ها همه روش هایی بودند که به کیفیت خواب شما کمک زیادی میکنند.

واکسیناسیون نوزاد

در چکاب شش ماهگی نوزاد، دکتر به شما توصیه میکند که واکسن‌های HepB,Dtap,PCV,Hibو روتا ویروس را تزریق کنید.

 واکسن HepB از بدن در مقابل ویروس های هپاتیت ب محافظت میکند. واکسن Dtap برای مقابله با ویروس های دیفتری،کزاز و سیاه سرفه ساخته شده است.

واکسن PCV فرزند شش ماهه شما را در برابر ویروس های مننژیت،پنومونیا و عفونت گوش ایمن نگه میدارد.

اما واکسن Hib از فرزندتون در برابر باکتری هموفیلوس آنفولانزا نوع ب، مننژیت، پنومونیا و اپی گولیت محافظت میکند.

در پایان این بخش باید به واکسن روتاویروس اشاره کنیم که از بدن در برابر آنفولانزا معده محافظت میکند. اگر شانس با شما یار بود و در فصل آنفولانزا باید به دکتر مراجعه کنید، فرزندتون باید واکسن آنفولانزا را همراه با دیگر واکسن ها تزریق کند.

چکار کنم که واکسن برای فرزندم درد کمتری داشته باشد؟

  • از خودتان بپرسید که آیا میتوانید به جای خواباندن کودک روی تخت، او را بر روی پاهاتون بذارید.
  • آرامشتان رو حفظ کرده و با فرزندتان به شکلی که همیشه صحبت میکنید و باعث آرامشش می‌شوید، حرف بزنید.
  • به فرزندتون شیشه شیر، پستانک و سینه خودتان بدهید تا بتواند مک بزند و آرام شود.
  • مشاهدات و تحقیقات نشان داده‌اند که شیر دادن به نوزاد از طریق سینه در هنگام واکسن زدن باعث می شو کمتر گریه کند.
  • با وجود تمام مواردی که گفتیم، به نظر میرسد که تزریق واکسن بیشتر برای والدین دردناک است تا بچه ها!

فرزندم هم خوب رشد کرده و هم سالمه،واقعا لازمه که واکسن بزنم؟

ببینید واکسن هایی که فرزندتان تا قبل از شش ماهگی زده، او را به کامل در برابر ویروس ها مقاوم نمیکند. خیلی از واکسن ها (از جمله واکسن کرونا)در چند نوبت باید زده شوند تا بتوان گفت ایمنی ایجاد میکنند. این واکسن ها از فرزندتان در برابر باکتری ها و ویروس‌هایی محافظت میکند که سالها پیش هزاران کودک را کشته یا فلج کرده.

بنابراین ریسک واکسن نزدن خیلی بیشتر از زدنِ واکسن که با کمی عوارض مثل بدخلقی، تب،قرمزی و گریه همراه می‌شود، است.

عوراض دیگر مثل واکنش های آلرژیک و حساسیت به واکسن بسیار نادر بوده و احتمال بسیار پایینی دارد. اگر خیلی نگران هستید، به شما پیشنهاد میکنیم که بعد از زدن واکسن، عوارض آن را در کودک‌تان نگاه کرده و اگر متوجه چیز مشکوکی شدید، به پزشک مراجعه کنید.

همه بچه‌ها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود می‌رسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد می‌نویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما می‌گوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق می‌افتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه می‌کنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.

`هفته اول هفت ماهگی نوزاد

برچسب ها

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید