رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

هفته اول پنج ماهگی نوزاد (هفته هفدهم)

هفته اول پنج ماهگی نوزاد

فرزند شما که الان در هفته اول پنج ماهگی خودش است، احتمالاً شروع به ادای حروف صدا دار و بی صدا می‌کند. حتی ممکن است ماما و بابا هم بگوید. بهترین کار این است که شما با تکرار این کلمه تشویقش کنید.

از دیگر موضوعاتی که یکی از دغدغه‌های اصلی پدر و مادران است، می‌توانیم به زمان مناسب برای دادن غذای کمکی اشاره کنیم. اگر چه نوزاد برای این کار آماده است، ولی در ادامه به شما می‌گوییم که چرا نباید این کار را الان انجام دهید و در مورد مزایا و معایبش هم توضیح می‌دهیم.

همچنین به شما نکاتی درباره عفونت گوش نوزاد می‌گوییم. در پایان هم این مژده رو به شما می‌دهیم که در این هفته می‌توانید به باشگاه ورزشی و کلاً ورزش کردن برگردید. فقط باید نکاتی را رعایت کنید که آسیب نبینید. قرار است با یکدیگر اتفاقات هفته اول پنج ماهگی نوزاد را بررسی کنیم و مطالب مفید زیادی یاد بگیریم.

نوزادان کِی شروع به حرف زدن می‌کنند؟

معولاً بین 4 تا 6 ماهگی را زمانی می‌دانند که نوزاد باید شروع به گفتن کلمات کند. فرزند شما با ترکیب حرف صدا دار و بی صدا کلماتی مثل بابا رو ادا می‌کند. حتی ممکن است کلماتی از جمله ماما و دَدَ هم بشنوید.

البته متخصصان رشد نوزاد زیاد با این مساله موافق نیستند. این افراد باور دارند که هنوز برای اتصال کلمات به هم خیلی زود است. با این وجود، از شدت هیجان انگیز بودنش به هیچ وجه کم نمی‌کند.

حالا آنقدر مهم نیست که نوزاد کِی شروع به حرف زدن می‌کند. ما باید اجازه دهیم که نوزاد فرایند رشدش را به خوبی طی کند.

حرف زدن کودک در پنج ماهگی

پیشنهاد می‌کنیم که اصلاً حرف زدن با فرزندتان را قطع نکنید و سعی داشته باشید که کلمات را درست شبیه نوزاد ادا کنید. انگار که دارید از او تقلید میکنید. فرزندتان هم ممکن است الان از شما تقلید کند. به او بگویید: با، در جواب ممکن است سعی کند که این کلمه را بگوید.

واکنش نشان دادن به صداهایی که نوزاد ایجاد می‌کند، دو فایده خیلی مهم دارد. اول اینکه اهیمت حرف زدن را درک می‌کند. دلیل دوم هم اینکه عزت نفسش هم افزایش پیدا می‌کند. با خودش می‌گوید: چیزی که من دارم میگم، انگار برا بابا و مامانم مهمه که بهم گوش میدن.

بیایید با هم یک قرار بگذاریم که اگر فرزند پنج ماهه شما بخشی از یک کلمه را ادا کرد، شما کاملش کنید. مثلا اگر گفت: با، شما بگویید بابا! آره بابا اومد خونه. خیلی زود این «با» به «بابا» تبدیل می‌شود.

کِی به فرزندم غذای کمکی دهم؟

در شش ماه اول تولد، فرزند شما تمام مواد مغذی مورد نیازش را از شیر مادر یا شیر خشک دریافت می‌کند. با وجود این، هنوز تعدادی از پدر و مادرهای گُل وجود دارند که همین الان به فرزندشان غذای کمکی می‌دهند.

می‌توانید چند دلیل برای این کار داشته باشید. دلیل اول این است که دستگاه هاضمه نوزاد مثل دیگر اعضای بدنش رشد کرده. دلیل دوم و بسیار مهم شما نیز به رفلکس برون اندازی نوزاد مربوط می‌شود.

رفلکس برون اندازی نوزاد که تا چهار ماهگی ادامه دارد، باعث می‌شود که نوزاد بجز نوک سینه مادر هر چیزی به دهنش بخورد، با تف کردن به بیرون بندازد.

اما در هفته اول پنج ماهگی رفلکس برون اندازی‌اش از بین می‌رود و شما احتمالاً می‌توانید به او غذای کمکی بدهید.

با وجود تمام این دلایل که اتفاقاً منطقی هم به نظر می‌رسند، به شما پیشنهاد میکنیم صبر کنید.

بد غذا شدن کودک در پنج ماهگی

وقتی شما دادن غذای کمکی به فرزندتان را به تاخیر می‌اندازید، مطمئن می‌شوید که شیر مادر یا شیر خشک از رژیم غذایی فرزندتان حذف نمی‌شود.

اگر فکر می‌کنید این کار باعث می‌شود نوزاد شب‌ها به صورت کامل بخوابد، بهتر است کمی دست نگه دارید. تحقیقات علمی نشان داده‌اند که شما نمی‌توانید چنین نتیجه ای از دادن غذای کمکی بگیرید.

اما از کجا بفهمیم که کی نوزاد آماده خوردن غذای کمکی است؟

چند نشانه وجود دارد که به شما ثابت می‌کند فرزند پنج ماهه‌تان در هفته اول پنج ماهگی آماده این کار است. یکی از نشانه‌ها وقتی است که شما می‌بینید کودک می‌تواند بر روی صندلی بنشیند و کنترل خوبی بر روی سرش داشته باشه باشد. این مهارت در اوایل شش ماهگی توسعه پیدا می‌کند.

یکی دیگر از نشانه های آمادگی کودک برای خوردن غذای کمکی هم به زمانی مربوط می‌شود که فرزندتان به غذا خوردن شما علاقه مند می‌شود. مثلا دستش را دراز می‌کند که قاشق شما را بردارد.

چگونه به عنوان مادر ورزش کنیم؟

در هفته اول پنج ماهگی بدن شما آمادگی این را دارد که دوباره ورزش را از سَر بگیرید. دست و جیغ و هورا! یعنی شما می‌توانید دوباره ورزش کنید، مگر اینکه پزشکتان توصیه دیگری داشته باشه.

با وجود اینکه گفتیم بدنتان آماده است، هنوز مفاصل و لیگامنت شما به دلیل اثرات جانبی حاملگی ضعیف هستند. بنابراین به هیچ عنوان در اوایل کار به خودتان سخت نگیرید و می‌توانید در خونه به صورت آنلاین ورزش کنید.

ورزش کردن مادر در هفته اول پنج ماهگی نوزاد

اگر به فرزندتان از سینه خودتان شیر می‌دهید هم نگران نباشید. ورزش کردن هیچ گونه اثر منفی بر روی توانایی شیر دادن و یا تغییر ترکیب شیر مادر ندارد. اما برای راحتی خودتان هم که شده، بهتر است قبل از انجام ورزش های سنگینی مثل دویدن، شیر را از سینه پامپ کرده و سوتینی که متناسب با این ورزش ها باشد، بپوشید.

راهکارهای جایگزین برای ورزش کردن

نوزاد را در گهواره بگذارید و با همدیگر به پیاده روی، دوچرخه سواری و کلاس یوگا مخصوص والدین بروید.

اگر خیلی اهل ورزش باشید، راهش را پیدا میکنید. اپلیکیشن‌های خیلی زیادی وجود دارند که به کمک آن ها می‌توانید وقتی نوزاد خواب است، ورزش کنید.

راهکار جایگزین ورزش کردن

اگر با ماشین به سر کار می‌روید، او را کمی دورتر از محل کار پارک کنید. با کمی پیاده روی می‌توانید در هوای آزاد نفس بکشید.

همانطور که گفتیم در اوایل کار اصلا به خودتان سخت نگیرید. هر چه انجام کار ساده تر باشد، باعث می‌شود بیشتر به او عادت کنید.

نکته مهم

زیاد به خودتان سخت نگیرید. با وجود این که خیلی مفید است به بدنتان اهمیت دهید، باید بدانید که تناسب اندام زمان می‌برد. در ضمن، اگر مُدام برای تناسب اندام و ورزش کردن استرس داشته باشید، دیگر حالِ خوبی از ورزش کردن دریافت نمی‌کنید. به بدنتان افتخار کنید. شما یک مادر هستید و همین چند ماه پیش یک موجود به این دنیا اضافه کردید.

عفونت گوش نوزاد چگونه ایجاد میشود؟

وقتی ویروس یا باکتری در پشت پرده گوش جمع می‌شود، عفونت ایجاد می‌کند. معمولاً این عفونت باعث می‌شود نوزاد گوش درد بگیرد و تَب کند. عفونت گوش در نوزادان بسیار رایج بوده و بیش از نیمی از نوزادان تا تولد یک سالگی حداقل یک بار دچار این عفونت می‌شوند.

علائم عفونت گوش چیست؟

عفونت گوش نوزاد
  • کاهش اشتهای مشهود: عفونت گوش، غذا خوردن و بلعیدن را دردناک می‌کند.
  • نوزاد مُدام دستش را بر روی گوشش می‌گیرد: البته گاهی اوقات هم این کار را بدون هیچ دلیلی انجام می‌دهد.
  • تب کردن با دمای 37 تا 40 درجه سانتی گراد
  • تغییرات ناگهانی در خلق و خو بعد از سرماخوردگی.
  • وجود فشار در گوش واقعا درد دارد. بخصوص وقتی که نوزاد پنج ماهه شما در حال شیر خوردن است. حتی زمانی که می‌خواهید نوزاد را بخوابانید، این درد آزاردهنده‌تر هم می‌شود. 
  • خشکی گوش که به صورت مواد سفید، زرد یا کمی خونی باشد.
  • اسهال: عفونت گوش به وسیله ویروسی ایجاد می‌شود که اغلب دستگاه هاضمه را نیز تحت تاثیر خودش قرار می‌دهد.

چگونه عفونت گوش درمان می‌شود؟

عفونت گوش معمولاً با گذشت زمان، خودش خوب می‌شود. با این وجود برا اینکه عفونت بدتر نشود و نوزاد زودتر خوب شود، آنتی بیوتیک تجویز می‌شود.

پزشک نوزاد شما ممکن است برای نوزاد استامینوفن هم تجویز کند تا تب و درد نوزاد کم شود. معمولاً بعد از دو روز مصرف استامینوفن، این عفونت از بین می‌رود. البته باز ممکن است که عفونت برگردد.

اما برای این کار چکار باید کرد؟ این موضوعی است که در پایان این مقاله می‌خواهیم به آن اشاره کنیم.

چگونه از عفونت مکرر گوش نوزاد جلوگیری کنیم؟

  • فرزندتان را از دود سیگار و قلیان دور نگه دارید. اگر خودتان یا همسرتان سیگار یا قلیان میکشید، حتماً به فکر ترک آن باشید چون سیستم ایمنی بدن نوزاد را ضعیف می‌کند.
  • اگر به نوزاد پنج ماهه تان از سینه شیر می‌دهید، این کار را همچنان ادامه دهید. تحقیقات نشان داده نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، کمتر در معرض عفونت گوش قرار میگیرند.
  • دقت کنید که فرزندتان واکسن های ضروری‌اش بخصوص آنفولانزا و سینه پهلو را زده باشد. بر اساس تحقیقات علمی، واکسینه شدن در برابر این بیماری ها، ریسک ابتلا به عفونت گوش را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.
  • استفاده از پستانک را برای نوزاد به خواب شب محدود کنید. بعضی از تحقیقات ثابت کردند که استفاده بیش از حد میتواند خطر ابتلا به عفونت گوش را افزایش دهد.

همه بچه‌ها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود می‌رسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد می‌نویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما می‌گوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق می‌افتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه می‌کنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.

هفته دوم پنج ماهگی نوزاد

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید