رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

هفته اول یازده ماهگی؛ حرف زدن با نوزاد

هفته اول یازده ماهگی؛ حرف زدن کودک

در هفته اول یازده ماهگی نوزاد همچنان بر روی مراحل راه رفتن تمرکز می‌کند. در واقع شما می‌بینید که فرزندتان برای ایستادن تلاش کرده و در این راه از هر وسیله‌ای از جمله مبل کمک میگیرد. به جز راه رفتن، موضوع دیگری در هفته‌های اخیر فرزندتان بر روی آن کار می‌کند حرف زدن است. از قان و قون گرفته تا حرکات صورت و بدن با کلمات به کودک واکنش نشان دهید و با اشاره کردن در رشد زبانی فرزندتان سهیم شوید. هفته اول یازده ماهگی نوزاد اتفاقات دیگری را نیز به همراه دارد. به شما درباره خفگی در هنگام خواب و نحوه حمل کردن او نیز خواهیم گفت.

از چه زمانی بچه ها راه می روند؟

در بین ۹ تا ۱۲ ماهگی است که بیشتر نوزادان اولین قدم هایشان را برمیدارند. راه رفتن کامل و صحیح آنها نیز تا ۱۴ ماهگی رخ نمی دهد. البته ممکن است موارد استثنایی نیز وجود داشته باشند که دلیل دارد. می دانید دلیلش چیست؟ واقعیت آن است که در ۱۲ ماه اول، بدن نوزاد شما بیشتر از نظر ارتباط بین اعضای مختلف و همچنین تقویت آنها رشد می کند. به همین دلیل است که قبل از راه رفتن، ابتدا نشستن را یاد می گیرد. سپس می چرخد و بعد از آن شروع به خزیدن و چهار دست و پا راه رفتن  کرده و در نهایت می ایستد.

حرف زدن

 در هفته اول یازده ماهگی که حرف زدن کودک وارد مرحله تازه‌ای از رشد خود می شود. در این روزها فرزند شما عبارات و کلمه‌های ساده را می‌فهمد. بنابراین حتماً مفید است که با او حرف زدنتان را ادامه دهید.

 پیشنهاد تربیتگرام

 همه مادرها به نوعی می فهمند که فرزندشان چه میگوید. حتی وقتی قان و قون میکند، میدانند چه منظوری دارد. پیشنهاد ما این است که هرچه نوزاد گفت، آن را با کلمات قابل فهم برگردانید. مثلاً اگر گفت آ  شما بگویید: مامان آب می خوای؟ با وجود این که  به شکلی بچه گانه حرف زدن خیلی بامزه است، اما ما به شما توصیه می کنیم که کلمات را به صورت کامل برایش تلفظ کنید زیرا به شنیدن آن نیاز دارد.

چرا باید به حرف زدن با فرزندم ادامه دهم؟

شاید بگویید این کار کمی احمقانه به نظر می رسد. فرزندمان متوجه نمی شود که ما چه می گوییم. درک میکنیم اما از شما میخواهیم به ما اعتماد کرده و این کار را انجام دهید چون به رشد زبانی او کمک بسیار زیادی می کند. از این هم فراتر بروید. اگر دیدید که فرزندتان به زبان خودش با شما صحبت می‌کند، مکالمه را ادامه داده و با او حرف بزنید.

در آینده نزدیک با تکرار این کار، فرزندتان بعضی از کلمات و دیگر شکل های برقراری ارتباط مثل اشاره کردن را متوجه می شود. در هفته‌های قبل گفتیم فرزندتان را بغل گرفته و اشیا مختلف را به او نشان دهید. در این حالت بر روی اشیا اسم بگذارید و آنها را به اسم صدا بزنید. همانطور که می‌دانید قبلا هم گفتیم که با این کار دامنه لغات ش بزرگتر میشود.

به شکل دیگری نیز می توانید به رشد زبانی فرزندتان کمک کنید. مثلا وقتی به او شیر می دهید، آواز بخوانید یا موقع خداحافظی دست تکان داده و بگویید : بای بای و کارهای دیگری که احتمالاً شما بهتر از ما میدانید.

 انتظار برای حرف زدن کودک زیاد طول نخواهد کشید. به زودی می بینیم که او با شما ارتباط برقرار کرده و دست هایش را به هم میزند. احتمال دارد زمانی که به مادر و پدرش نگاه می‌کند نیز کلمه ماما و بابا را بگوید. با وجود تمام این ها احتمال دارد که هنوز کلمه بابا ماما را به صورت مشخص نگوید.

 نکات حمل کردن نوزاد یازده ماهه

 در ماه یازدهم چون نوزاد از نظر بدنی رشد کرده و به طور طبیعی وزن بیشتری دارد، باید دقت زیادی در انجام این کار به خرج دهید. زیرا ریسک کشیدگی عضلات نیز بالاست. بهتر است خیلی مراقب باشید. شاید این موضوع شما را  کمی وحشت زده کند. اما نگران نباشید. اگر کمی هوشیاری به خرج دهید، میتوانید از کشیدگی عضلات فرزندتان جلوگیری کنید.

  • وقتی می خواهید فرزندتان را حمل کنید، همیشه مثل یک وزنه بردار از روی زانو خم شوید و کمرتان را خم نکنید.
  • زمانی که در حالت نشسته میخواهید فرزندتان را بر روی پاهایتان قرار دهید، حتما به یک صندلی راحتی تکیه داده که بتوانید دست هایتان را بر روی آن بگذارید. برای راحتی بیشتر نیز پیشنهاد می‌کنیم بالشتی در پشت خود قرار دهید.
  • برای مواقعی که نیاز دارید با فرزندتان جایی بروید، حتماً از آغوشی نوزاد استفاده کنید. به لطفِ آغوشی نوزاد، وزن فرزندتان تقسیم شده و به کمر و گردن شما به فشار نمی آید. پیشنهاد ما این است که حتما از مدلهای کمربند دار خریداری کنید.
  • اگر میخواهید از درد کمر جلوگیری کنید، هر چند دقیقه دستتان را عوض کنید. اگر میدانید که امکان دارد کمر درد بگیرید و همچنین سابقه کمردرد دارید، از یک آرنج بند استفاده کنید.
  • حمل نوزاد آن هم به مدت طولانی فرصت خوبی است که وقت گذاشته و عضلات پشتتان را به کمک تمرینات کششی قدرتمند سازید.
  • اگر عضلات گردن و کمرتان دچار شد، یک دوش آب گرم یا ماساژ نیز بسیار کمک کننده است.

  خفگی در هنگام خواب

 خفگی در خواب نوعی اختلال بوده که نوزاد چند بار به صورت مداوم تنفسش قطع می‌شود و برمیگردد.

  •  چند دلیل برای این کار وجود دارد:
  •  بزرگ شدن آدنوئید ها و لوزه
  •  بیماریهای آلرژیک متعدد
  •  شکاف سقف دهان و یا عدم پرورش سیستم عصبی

 از کجا بفهمم که فرزندم اختلال خفگی در خواب دارد؟

 نوزادی که به این اختلال مبتلاست، در طول خواب با صدای بلند خروپف میکند، تنفس کندی دارد و خیلی زیاد سرفه میکند. همچنین ممکن است همیشه خسته به نظر برسد.

نکته

خروپف کردن نوزاد به خودی خود دلیلی بر داشتن این اختلال نیست. عوامل دیگر نیز دخالت دارند. نوزادی که این اختلال را دارد، ممکن است در طول شب چندین بار بیدار شده و روزها خسته به نظر برسد. این اختلال باعث مشکلات دیگری در لوزه شده و  نوزاد به راحتی وزن نمی‌گیرد.

 اگر فرزند اختلال خفگی در خواب داشت چه کار کنم؟

 با پزشک نوزاد صحبت کنید. ممکن است به شما توصیه کند که به دکتر متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید. اگر دلیل این مشکل آدنوئیدها یا لوزه باشد، احتمالاً باید لوزه را عمل کنید. اگر این اختلال را درمان نکنید، مشکلاتی در سیستم قلبی و عروقی، یادگیری و رفتار نوزاد ایجاد می کند. بنابراین نهایتاً دکتر به شما توصیه میکند که آزمایش تست خواب در شب یا پلی سومنوگرافی انجام دهید.  

همه بچه‌ها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود می‌رسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد می‌نویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما می‌گوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق می‌افتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه می‌کنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید