هفته چهاردهم نوزادی(هفته دوم چهار ماهگی نوزاد)

در هفته سیزدهم نوزادی بیشتر درباره رشد زبانی کودک حرف زدیم. به این موضوع اشاره کردیم که ارتباط بین دست و چشم نوزاد از هفته سیزدهم برقرار میشه و میتونه اشیا رو تو دستش بگیره. حالا تو هفته چهاردهم نوزادی یا هفته دوم چهار ماهگی این موضوع بیشتر نمود پیدا میکنه. یعنی کوچولو علاقه داره که به اسباب بازی هاش دست بزنه. لمس کردن هم برای نوزاد سیزده هفته ای شما خیلی مهمه. کوچولو عاشق اینه که شما اونو در آغوش بگیرید و یه ماساژ کوچیک بدید. در این هفته همچین وضعیت بدنی و هیکل شما بعد از تولد نوزاد و سیستم ایمنی فرزندتون صحبت میکنیم. خُب دیگه بهتره بریم سراغ این هفته و اتفاقات ریز و درشتی که توش رخ میده.
برقراری ارتباط بین دست و چشم
همونطور که در اول این مقاله هم گفتیم، نوزاد شما در هفته چهاردهم میتونه بین دست و چشماش ارتباط برقرار کنه. اما یه کار دیگه هم انجام میده. اون الان میتونه دست و پاهاش رو تکون بده و مفصل ران و زانوش هم انعطاف بیشتری پیدا میکنه. در نتیجه با قدرت بیشتری لگد میزنه.
کوچولو همچنین میتونه دستاش رو به هم نزدیک کرده و انگشتاشو باز و بسته کنه . شما میتونید به این ارتباط بیشتر کمک کنید. چجوری؟ الان میگیم. یه اسباب بازی بالای گهواره اش بذارید تا ببینید میتونه بهش دست بزنه یا نه. آره درسته دست زدن به اسباب بازی یکی از نقاط عطف رشد کودک هستش. فقط مراقب باشید که این اسباب بازی دور از دسترس نوزاد باشه چون میتونه در مدت کوتاهی خرابش میکنه.
حسِ فوق العاده لمس کردن
خیلی ساده است. بچه ها عاشق این هستن که شما لمسشون کنید. در واقع این کار تاثیر بسیار زیادی روی رشدشون داره. همه این تماس هایی که از بدن شما به نوزاد برقرار میشه هم به رشدش کمک میکنه و هم باعث میشه که پیوند عمیقی بین شما دو تا ایجاد بشه. تازه، در آروم کردن نوزاد هم معجزه میکنه.
اما چجوری این تماس رو بیشتر کنیم؟ با کارهای خیلی کوچیکی میشه این کار رو انجام داد. مثلاً همون ماساژ دادن یا در آغوش گرفتن نوزاد میتونن خیلی موثر باشن. بینی اش رو ببوسید یا اینکه خیلی آروم صورتش رو فوت کنید. این کارهای خیلی ساده میتونن کمک زیادی به آرامش فرزندتون بکنه.
یه چیز جالب تر: این کار حتی باعث میشه که نوزاد برای مدت زمان بیشتری بتونه به یک موضوع توجه کنه.
چگونه حس لامسه نوزاد را پرورش دهیم؟
فرزند شما اگه بتونه مواد مختلف مثل پارچه های پشمی، حوله ای رو احساس کنه، حس لامسه اش بهتر میشه. کوچولو همچنین دوست داره که هر چیز دَمِ دستش میاد رو تو دهنش بذاره. بنابراین مراقب باشید که چیزهای کوچیک رو تو دهنش نذاره و هیچ اون رو با این وسایل تنها نذارید.
یه کار دیگه هم میتونید انجام بدید. یه سری کتاب ها تو بازار وجود دارن که عکس های برجسته دارن. با خوندن این دسته از کتابها، خوندن کتاب براش به یک تجربه قابل لمس تبدیل میشه.
ماساژ نوزاد
برای ماساژ نوزاد اول یه جای گرم و نرم پیدا کنید که نوزاد رو روش قرار بدید. قرار دادن یه پتوی نرم روی زمین هم ایده خوبیه. یه مقدار روغن بچه روی دستاتون بریزید و اونا رو به هم بمالید تا خوب گرم بشه. به کوچولو نگاه کنید و در حالی که این کار رو انجام میدید، براش آهنگ بخونید.
همزمان به واکنش نوزاد توجه کنید: اگه احساس کردید که از این کار لذت نمیبره، اونو آروم یا محکم تر ماساژ بدید(بستگی به این داره که از اول چجوری ماساژ می دادید). در نهایت هم که میتونید دست از این کار بکشید و دیگه ماساژش ندید. همه چیز به واکنش کوچولوی شما بستگی داره.
وضعیت جسمانی شما بعد از تولد نوزاد
به دنیا آوردن بچه یه مرحله است که بدن و کل زندگی فرد رو تحت تاثیر قرار میده. کمر و باسن شما پهن تر میشه و شکمی نرم خواهید داشت. تقریباً نه ماه طول میکشه تا به وضعیتی که قبل از به دنیا آوردن فرزندتون داشتید، برگردید. خیلی از خانم ها متوجه میشن که به وضعیت قبل از حاملگی خودشون برنمیگردن و این کاملاً اوکی هست.

اگه شما در حال حاضر به فرزندتون از سینه خودتون شیر میدید، به هیچ عنوان در رژیم خودتون محدودیت ایجاد نکنید. در واقع به جای اینکه روی کاهش وزن و ورزش سنگین تمرکز کنید، به این فکر کنید که چه غذایی میخورید و سعی کنید بدنتون رو با غذای سالم تغذیه کنید. چند نکته که به شما در انجام این کار کمک میکنه رو در زیر آوردیم:
اگه قصد دارید رژیم بگیرید، این کار رو آروم انجام بدید
بیشتر خانم ها به 1500 تا 2200 کالری انرژی غذایی در طول روز نیاز دارن تا بتونن از تغییرات هورمونی زیادشون جلوگیری کنن. در صورتی که خودتون به نوزاد شیر میدید، به 2000 تا 27000 کالری انرژی نیاز دارید تا انرژی مورد نیاز فرزندتون به همراه شما فراهم بشه.
در هر وعده غذایی مقدار کمی غذا بخورید
بیشتر مامانای دوست داشتنی میدونن که خوردن 5 تا 6 وعده غذایی سبک و میان وعده های مغذی از خودرن سه وعده غذایی سنگین بهتره. اینجوری هم سیر میشن و هم برنامه منظمی دارن.
آب بنوشید
اونایی که هیکل متناسب و بدن سالمی دارن، همیشه یه بطری آب همراهشون هست و مدام آب میخورن. به هیچ عنوان اجازه ندید که بدنتون دچار کم آبی بشه بخصوص اگه به فرزندتون شیر میدید.
ورزش رو شروع کنید
درسته که ما اولش به شما گفتیم نباید ورزش سنگین انجام بدید. اما حواستون هست دیگه، اون ورزش سنگین بود. اما این فرایند رو به آرامی انجام بدید. اگه قصد دارید به دوران قبل از حاملگی تون برگردید، این کار رو به کندی انجام بدید.
برنامه ایمنی نوزاد

اگه فرزندتون یکی از واکسن های سه گانه رو به دلایل مختلف مثل بیماری نزده، نگران نباشید. پزشک نوزاد زمانبندی واکسن رو دوباره انجام میده و احتمالا واکسن مربوطه رو در چکاب بعدی تزریق میکنه.
ممکنه دکتر برای شما در بین چکاب نوزاد قرار ویزیت بذاره و پرستار نوزاد شما رو چک کنه. مراقب باشید که به پزشکتون یادآوری کنید کدوم واکسن ها رو نزده. درسته که مطب دکتر سوابق بیمار رو نگه میداره اما خوبه که شما هم بهشون یه یادآوری کرده باشید.
چه زمانی نباید به نوزاد واکسن بزنیم؟
- حتی زمانی که نوزاد تب و یا سرماخوردگی خفیف داره هم میشه واکسن رو تزریق کرد. اما با این وجود بهتره با توجه به توصیه در این موارد از زدن واکسن خودداری کنید:
- تب شدید و بیماری جدید
- اختلال و ضعف در سیستم ایمنی بدن و یا داروهایی که باعث ضعف در ایمنی بدن میشن.
- بیماری صرع
- سابقه تشنج
- تزریق بالای استروید در سه ماه گذشته به مدت دو هفته
- واکنش منفی شدیدی نسبت به تزریق قبلی مثل بالا رفتن دمای بدن در 40.5 درجه سلسیوس یا بالاتر، تشنج و گریه مداوم
اگه نوزاد من نارس باشه چی؟
نوزادان نارس و نوزادانی که در هنگام تولد وزن پایینی کمتر از 2.5 کیلوگرم داشتن، باید از همان زمان بندی استفاده کنن که نوزادان دیگه دارن. مگر اینکه دکتر شما چیزی غیر از این رو به شما توصیه کنه.
همه بچهها منحصر به فرد هستن و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشدشون میرسن. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد میگیم، جزئیاتی درباره این مراحل بهتون میگه و اینکه ممکنه چه اتفاقی رخ بده. اگر الان رخ نداده باشه، در آینده این اتفاق میافته. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. بهتون توصیه میکنیم که هر گونه و نگرانی و سوال خود رو با پزشکان اطفال در میان بذارید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.