رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

هفته اول چهار ماهگی نوزاد

هفته سیزدهم نوزادی

خب در هفته اول چهار ماهگی، فرزند شما کم کم بزرگ شده و دوست دارد با شما ارتباط بیشتری داشته باشد. فرزندتان را به آرزویی که دارد، برسانید و به او توجه زیادی نشان دهید. درباره دنیای خودتان و اینکه چه اتفاقاتی در محیط اطرافتان می‌گذرد، با او صحبت کنید. خلاصه اینکه حسابی با او حرف بزنید و به او توجه کنید. این کار به توسعه زبان و رشد زبانی اش کمک می‌کند و باعث می‌شود با شما احساس نزدیکی بیشتری کند.

فکر کنم دیگر معلوم شد که در هفته سیزدهم نوزاد قرار است راجع به چه چیزی حرف بزنیم. اما صبر کنید. در این هفته اتفاقات دیگری هم رخ می‌دهد که مهم‌ترین آن حساسیت نوزاد به پوشک و ساییدگی ران پایش می‌شود که در ادامه به طور مفصل به آن می‌پردازیم و به شما خواهیم گفت که چکار باید بکنید.

تمایل نوزاد برای شناخت دنیای مادر

با وجود اینکه فرزندتان از چند روز اول شما را می‌شونداخته اما الان وضعیت فرق می‌کند. می‌دانید چرا؟ قبلاً مثل الان مشخص نبود که شما را می‌شناسد. نه تنها نوزاد شما بلکه نیمی از نوزادان وفتی 12 هفته دارند، به پدر و مادرشان نشان می‌دهند که: آره من شما را می‌شناسم.

البته به احتمال بسیار زیاد هنوز به افراد غریبه‌ای که به او نگاه می‌کنند، لبخند می‌زند. اما می‌داند که چه کسی بیشترین نقش را در زندگی‌اش دارد و بدون شک شما، همسرتان و اعضا نزدیک خانواده‌تان (مثل پدربزرگ و مادربزرگ) را به افراد غریبه ترجیح می‌دهد.

لبخند نوزاد به مادر در هفته سیزدهم

اجازه دهید یک داستان برایتان تعریف کنیم. بعد از اینکه شب با کلی دردسر خوابیدید و فرزندتان دو سه بار بیدارتان کرده، صبح می‌روید که از خواب بیدارش کنید و او به شما لبخند می‌زند و دستانش را تکان می‌دهد. می‌دانید این یعنی چه ؟ یعنی از دیدن شما هیجان زده می‌شود. جالب تر اینکه حتی بوی شما آرامش می‌کند. یک حس ناب که بعدا آن را بارها تجربه میکنید.

در هفته سیزدهم نوزاد یک تغییر بزرگ دیگر در رشد مغز فرزندتان رخ می‌دهد که باعث تغییر رفتارش می‌شود. نوزاد دوازده هفته ای شما به دنیای خارج و تغییراتی که در اطرافش رخ می‌دهد حساس است. همچنین قسمتی از مغز که ارتباط بین دست و چشم را برقرار می‌کند و باعث می‌شود فرزندتان بتواند اشیا را در دستش بگیرد، به سرعت رشد می‌کند. کاری که شما باید انجام دهید این است که با این رشد همراه شوید.

شنوایی، حرف زدن و حس بویایی نوزاد 12 هفته ای شما هم فعال تر شده. این روزها حتی می‌بینید که وقتی فرزندتان صدای شما را می‌شنود، به طور مستقیم نگاهتان می‌کند و سعی می‌کند که به زبان خودش به شما جواب دهد.

توسعه رشد زبانی

دوست دارید فرزند باهوشی داشته باشید؟ تا می‌توانید با فرزندتانتان حرف بزنید. تحقیقات نشان می‌دهند پدر و مادرانی که با فرزندشان زیاد حرف می‌زنند، باعث می‌شوند که بچه شان در آینده باهوش و خوش سَر و زَبان تر شود. بنابراین قدرت حرف زدن زیاد با فرزندتان را به هیچ عنوان دست کم نگیرید. برای این کار باید مُدام فرزندتان را در معرض کلمات جدید قرار دهید. در زیر چند تکنیک باحال به شما می‌گوییم.

وقتی با فرزندتان به پیاده روی یا خرید می‌روید، چیزهایی که می‌بینید را به او نشان دهید و معرفی کنید. شاید الان بگوییدنوزاد دوازده هفته‌ای که این چیزها را متوجه نمی‌شود! این اشتباهی است که اکثر والدین انجام می‌دهند و بعداً نتیجه‌اش را می‌بینند. از شما می‌خواهیم جزو آن دسته از پدر و مادرها نباشید.

رفتن به خرید همراه نوزاد

یک پدر و مادر آگاه زمانی که می‌داند با این کار فرزند باهوش تری دارد، حتماً انجامش می‌دهد. درست است که فرزندتان هنوز نمی‌تواند این چیزها را به زبان بیاورد ولی همه این اطلاعات را در حافظه‌اش ذخیره نموده و بعداً شما را شگفت زده می‌کند.

خانواده هایی که چند فرهنگی هستند و به دو زبان صحبت می‌کنند، چکار کنند؟

گفتیم که از هفته سیزدهم نوزاد تا می‌توانید با فرزندتان صحبت کرده و کلمات جدید به او یاد دهید. اما همیشه یکی از نگرانی‌های بزرگ پدر و مادرهایی که در یک کشور دیگر زندگی می‌کنند این است که بچه‌شان نمی‌تواند همزمان دو زبان یاد بگیرد. در این زمینه روانشناسان توصیه می‌کنند که تا زمان یادگیری زبان اول که معمولا زبان مادری نوزاد است، صبر کنید. در غیر اینصورت نوزاد ممکن است هیچ کدام از زبان‌ها را به صورت کامل یاد نگیرد.

افسردگی پس از زایمان

اخیراً احساس اضطراب و نگرانی داشتید؟ خلق و خو تان مدام عوض می‌شود؟ اگر جوابتان مثبت است، شما هم جزو میلیون مادری هستید که بعد از تولید اولین فرزندشان دچار افسردگی پس از زایمان می‌شوند. این حالت روحی که اتفاقاً خیلی هم رایج است یک سری علائم دارد.

ناگهان می‌بینید که بدون دلیل گریه می‌کنید، مدام خلق و خوی تان تغییر می‌کند، احساس می‌کنید خوشبخت نیستید، نمی‌توانید تمرکز کنید و کلاً احساس چندان خوشایندی ندارید. اگر هر کدام از این علائم را داشتید و باعث شده در کارهای روزانه‌تان اختلال بوجود بیاید، احتمال دارد که دچار افسردگی پس از زایمان شده باشید. در اینصورت به شما پیشنهاد می‌کنیم که در اولین فرصت با پزشکتان صحبت کنید.

بهتر است بدانید شما تنها کسی نیستید که به این حالت دچار می‌شود و بین 10 تا 15 درصد از مادران با این موضوع دست و پنجه نرم می‌کنند. حتی دیده شده که در مواردی(هر چند خیلی محدود) باباهای دوست داشتنی هم به افسردگی دچار می‌شوند. درمانی که برایی این موضوع معمولاً وجود دارد این است که با یک تراپیست یا همان روانشناس صحبت کنید و یا اینکه داروی ضد افسردگی مصرف کنید تا این حالت کم کم از بین برود.

حساسیت پوستی به پوشک

جوش های ریز و آزار دهنده‌ای که به خاطر حساسیت نوزاد به پوشک ایجاد می‌شود، دل هر پدر و مادری را ریش ریش می‌کند. اما چرا این حالت بوجود می‌آید؟

حساسیت به پوشک در هفته سیزدهم

این حالت معمولاً به دلیل رطوبت و ساییدگی پوست ایجاد می‌شود. اگر ادرار یا مدفوع نوزاد برای مدت زیادی در پوشک بماند، باعث سوزش و رشد باکتری یا قارچ می‌شود. بعضی وقت‌ها هم باعث می‌شود که اگزما و درماتیت ایجاد شود. در موارد بسیار نادری هم خود پوشک، پد پاک کننده و مواد شیمیایی داخلش باعث سوزش می‌شوند که در این موراد اولین کار تعویض پوشک است. بهتر است پوشکی خریداری کنید که فاقد رایحه و لوسیون باشد تا ببینید مشکل حل می‌شود یا نه!

برای درمان حساسیت به پوشک چکار کنیم؟

راه های مقابله با حساسیت به پوشک نوزاد

بهترین درمان برایی جوش های حاصل از پوشک این است که محیط خشک ایجاد کنید. برای این موضوع باید چند انجام دهید.

  • اولین کار این است که به طور مداوم پوشک فرزندتان را عوض کنید. وقتی خودش را کثیف می‌کند، اجازه ندهید پوشکش برای مدت طولانی پُر باقی بماند.
  • از یک کرم مخصوص که شامل اکسید روی است، استفاده کنید تا حائلی بین پوست نوزاد و مواد پلاستیکی که عفونت ایجاد می‌کنند، بوجود بیاید. چرا به شما توصیه می‌کنیم از کرم حاوی اکسید روی استفاده کنید؟ دلیلش این است که این ماده برای مدت بیشتری بر روی سطح پوست باقی می‌ماند، محافظت بیشتری ایجاد می‌کند و هر بار که می‌خواهید پوشک را عوض کنید، دیگر نیازی به برداشتن آن از پوست نوزاد وجود ندارد.
  • به جای اینکه با دستمال پاهای نوزاد را پاک کنید، از آب گرم استفاده کنید. وقتی پاهای فرزندتان باید بیشتر تمیز شوند، از یک پارچه نرم، پد کتان استفاده کنید و آرام اطراف پوشک را به طور کامل تمیز کنید.
  • شما حتی می‌توانید از یک صابون که مواد شیمیایی و افزوده هم ندارد استفاده کنید. پس از آن اجازه دهید که پوستش خشک شود.

یک راه حل دیگر:

اجازه دهید فرزندتان برای یک مدت طولانی وقتی در گهواره یا محیط خانه است، بدون لباس باشد. شما می‌توانید از یک پد ضد آب برای جلوگیری از کثیف شدن محیط استفاده کنید. در مواردی که جوش‌های بسیار زیادی به دلیل وجود قارچ ایجاد می‌شود، می‌توانید از یک کرم ضد قارچ استفاده کنید. اما بهتر است که اول با پزشک نوزاد تماس گرفته و موضوع را به او بگویید. در مواردی هم که این جوش بعد از چند روز خوب نمی‌شود و سوزش بیشتر می‌شود، بهترین کار این است که به پزشک مراجعه کنید.

همه بچه‌ها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود می‌رسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد می‌نویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما می‌گوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق می‌افتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه می‌کنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.

هفته دوم چهار ماهگی را می‌توانید در اینجا ببینید

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید