هفته سوم 23 ماهگی را با شب بیداری کودک، روتین خواب و خطراتی که این کار دارد شروع میکنیم. پس از ارائه راهکارهایی عملی در این باره به سراغ رفتار جدید و جالب کودک یعنی حس مهربانی و همکاری میرویم و از استثنائات این رفتار نیز میگوییم. در نهایت چند پیشنهاد برای زمانی که کودک میخواهد غذای جدید بخورد نیز داریم. پس بدون شک خواندن این مقاله به شما در موارد زیادی کمک میکند و احتمالا به پاسخ برخی از سوالات خود میرسید.
بیدار شدن در طول شب
اگر در هفته سوم 23 ماهگی فرزندتان شبها بیدار میشود، یکی از دلایلش آن است که خواب بعد از ظهر طولانی دارد. پیشنهاد میکنیم خواب بعد از ناهار کودک را بررسی کنید تا اگر طولانی باشد، بتوانید آن را محدود کنید.
علاوه بر آن اهمیت روتین خواب که بارها در هفتههای قبل گفتیم، چشم پوشی نکنید. وقتی فرزندتان روتینی برای خواب داشته باشد، زمانش که برسد خودش میداند الان وقت خواب است. برای روتین خواب هر کسی کارهای مخصوصی انجام میدهد. ما نیز پیشنهاد میکنیم بعد از حمام کردن و مسواک زدن، برایش کتاب بخوانید تا زمانی که بخوابد.
همانطور که گفتیم روتین خواب برای هر کودک و خانواده ای متفاوت است. فقط یادتان باشد که کارها را به ترتیب انجام دهید. چرا روتین خواب اینقدر اهمیت دارد؟ چون بچههایی که خودشان به خواب میروند و نیازی به بودن کسی در کنارشان ندارند، راحت تر به رختخواب برمیگردند.
گاهی اوقات در بین 18 تا 24 ماهگی کودکانی که هنوز در گهواره میخوابند، یاد میگیرند که از آن بالا بروند. این کار حتی در صورتی که ارتفاع کم باشید نیز بسیار خطرناک است و ممکن باعث شکستگی استخوان و آسیب مغزی شود. این آسیب زمانی که اتاق فرش نباشد نیز افزایش مییابد. این کار کودک گفتن شب بخیر را نیز برای شما سخت تر میکند. اما حتی اگر کودک 23 ماهه شما میتواند از گهواره خارج شود نیز لزما به معنی آن نیست که برای خوابیدن در تخت آماده است.
پس چکار کنیم؟
بسته به اینکه کودکتان چقدر بزرگ شده و اراده دارد، با انداختن یک تشک در کف گهواره میتوانید او را در گهواره نگه دارید. حداقل برای الان ممکن است موثر باشد.
هرگونه پتو، اسباب بازی که میدانید ممکن است به کمک آن از گهواره بالا برود را از جلوی چشمانش دور کنید.
اگر این راهکار نیز موثر نبود میتوانید از یک محافظ توری مانند بر روی گهواره استفاده کنید.
اصلا همه اینها را ول کنید. شاید وقتش رسیده او را به تخت کودکان نوپا دارای نرده و یا کف زمین و بر روی یک تشک منتقل کنید. احتمالا در اوایل کار کودک با این موضوع سخت کنار میآید. اما به محضی که تازگی و ناشناختگی این شیوه جدید خوابیدن کم رنگ شد، اوضاع بهتر میشود.
برخی از کارهای کودک در این هفته که نشان از حس مهربانی او دارد، شما را شگفت زده میکند. مثلا میبینید که به خواست خودش شما را بغل میگیرد و میبوسد. احتمالا او نمیداند که این کار چه معنایی دارد ولی متوجه میشود که باعث خوشحالی شما میشود. حس همکاری کردن در کودک نیز از جمله موضوعات جالب توجه این هفته است. بنابراین وقتی از او میخواهید در برداشتن اسباب بازی و کتابها کمکتان کند، به احتمال زیاد این کار را انجام میدهد.
البته همه بچهها به اینگونه رفتار نمیکنند و برخی از آنها در حالتی قرار دارند که رفتارشان سرد و خشک به نظر میرسد. اگر فرزند شما نیز اینگونه رفتار میکند، صبور باشید. به خاطر آورید که این زمان برای کودک کمی گیج کننده است. آنها احساسات بسیار زیادی دارند که از بیان کردن آن با کلمات عاجزند.
اگر کودک نوپای شما از بغل گرفتن و آغوش شما خودداری کرده و نمیخواهد همکاری کند، احتمالا برای کار خود دلیل دارد. حالا ما از شما چند سوال میپرسیم؟ آیا به تازگی فرزند دوم شما به دنیا آمده؟ آیا تا دیر وقت کار میکنید و مدام مسافرت میروید؟ کودک ممکن است به همین دلایل از نظر احساسی از هم بپاشد ولی نمیتواند آن را بیان کند. پیشنهاد میکنیم از او درباره احساساتش بپرسید. مثلا: آیا از بابا عصبانی هستی؟ پرستار جدیدت رو دوست نداری؟ دوست داری با من بیشتر وقت بگذرونی؟ حتی اگر پاسخش به این سوالات آزار دهنده بود، او میخواهد متناسب با احساساتش باشد.
امتحان کردن غذای جدید
فکر میکنید بهترین راه برای ترغیب کودک 23 ماهه تان به غذا خوردن چیست؟ بله احتمالا درست حدس زدید! اینکه غذای متنوعی به او بدهید. حتی اگر او لب به غذا نمیزند و حتی به آن نگاه نمیکند نیز پیشنهاد میکنیم این کار را تکرار کنید. متخصصان تغذیه میگویند یک کودک 23 ماهه حداقل باید بین 10 تا 20 بار در معرض غذای جدید قرار بگیرد تا موافقت کند آن را بخورد.
چند راهکار برای اینکه او تمایل بیشتری به غذای جدید داشته باشد، وجود دارد. غذاها را به قسمتهای کوچک تقسیم کنید زیرا اینگونه کودک از آن ترس کمتری دارد. آن ماده غذایی را به شکلهای مختلف استفاده کنید. هیچ وقت او را مجبور نکنید که غذایی بخورد و یا اینکه بشقاب را خالی کند. هدف شما توسعه همکاری با کودک در هنگام غذا خوردن است نه اینکه او را مجبور به خوردن کنید. تازه، هیچ کس هر غذایی را دوست ندارد. غیر ممکن است. انتظار نداشته باشید که کودک آداب غذا خوردن را رعایت کند. بوییدن، با دست غذا خوردن و مالیدن از جمله راههایی است که کودک به واسطه آن با غذای جدید آشنا میشود.