در هفته اول 22 ماهگی بعد از آنکه کودک به خوبی و با اعتماد بنفس راه رفت، میخواهد مهارتهای حرکتی دیگر از جمله بالا رفتن و تعادل را توسعه دهد. در ادامه میگوییم که چگونه با انجام بازیهایی این مهارت را در فرزندتان شکوفا کنید. از قدرت نمایی کودک برای انجام کارها میگوییم و در نهایت به سراغ تفاوت بین کابوس و وحشت شبانه میرویم و راهکار مواجه با هرکدام را شرح میدهیم. همراه ما باشید.
بالارفتن و تمرین تعادل
در هفته اول 22 ماهگی پس از آنکه فرزندتان توانست به خوبی راه برود، نوبت به رشد مهارتهای دیگر میرسد. نظاره گر تلاش فرزندتان برای رشد این مهارتها باشید. میبینید که او وضعیتهای چالش برانگیزی را امتحان میکند. مثلا سعی میکند بر روی یک پایش راه برود تا تعادل خود را به رخ بکشد و از هر چیزی که او را بلندتر نشان میدهد، بالا میرود.
کودکان بسیار زیادی به بالا رفتن از وسایل علاقه دارند و تعدادی محدود از چیزهایی بالا میروند که شما را شوکه میکند. با وجود اینکه به حق نگران فرزندتان هستید، این میل را در آنها سرکوب نکنید. در عوض محیط امنی برای تلاش کودک ایجاد کنید. تمرین تعادل و بالا رفتن برای خالی کردن انرژی کودک بوده و باعث توسعه مهارتهای فیزیکیاش میشود.
توانایی کودک در انجام کارها و میل او به استقلال داشتن را به وضوح میتوانید در این هفتهها ببینید. او قدرت و توانایی خود را انجام کارهایی مثل مرتب کردن صندلی، بالا رفتن از گهواره و حمل جعبه اسباب بازی نشان میدهد.
برای رشد این مهارت ها چکار باید کرد؟
علاوه بر تشویق کودک به انجام این کارها، فراهم کردن شرایط مناسب نیز اهمیت زیادی دارد. رفتن به پارک و بازی سرسره برای مهارت بالا رفتن از وسایل به او کمک زیادی میکند. برای تعادلش نیز پیشنهاد میکنیم چند عدد بالشت یا هر چیز صاف، مسطح و باریکی را در فاصله نزدیک قرار داده و کودک را به راه رفتن بر روی آن تشویق کنید. علاوه بر اینها بالا و پایین پریدن از مت پلاستیکی برای کودک بسیار سرگرم کننده است. با خرید یک سرسره کوچک میتوانید فرزندتان را ساعتها سرگرم کنید و او همزمان حداکثر پتانسیل و انرژیاش را آزاد کند.
حتما لازم نیست برایش سرسره بخرید تا او این تواناییها را توسعه دهد. با چند بالشت نیز میتوان این کار را انجام داد. چند بالشت بر روی کف زمین قرار دهید و با کودک بازی بالا پایین انجام دهید. در حین آن نیز قصه ای بگویید تا نسبت به آن بیشتر ترغیب شود. خب یکی بود یکی نبود. یه پادشاه بود که هزاران سرباز داشت. اونا روزا از تبه میرفتن بالا و بعدش می اومدن پایین. میرفتن بالا و می اومدن پایین. هر قصه ای که به ذهنتان میرسد، بگویید. فقط به یک نکته توجه کنید. مراقب باشید که بالشتها از مبل یا وسایل دیگر فاصله داشته باشن. اگر هوا مساعد باشد، میتوانید به کودک اجازه دهید بر لبه جوی راه برود البته حتما دستش را بگیرید که نیفتد.
قدرت نمایی
کودکان نوپا مسائل را به گونه ای که خودشان میخواهند، دوست دارند. در واقع علاوه بر بهانه گیری و پرخاش، لجاجت و لجبازی نیز از دیگر ویژگیهای این دوره است. به علایق و ترجیحات کودک احترام بگذارید و اجازه دهید بعضی از کارها را به میل خودش انجام دهد. مثلا نوع مربایی که میخورد و لباسی که میخواهد بپوشد را خودش انتخاب کند. خط قرمزتان نیز امنیت کودک باشد. یعنی کارها و رفتارهایی که میدانید برایش خطر دارند را محدود کنید و به او اجازه ندهید.
کابوس و وحشت شبانه
بیدار شدن در طول شب با جیغ زدن کودک نگران کننده است. کودکان نوپا اغلب نسبت به بچههای بزرگتر از خوشان بسیار کمتر کابوس میبیند. اگر فرزندتان یک شب با دیدن کابوس از خواب بیدار شد، به احتمال زیاد مدتی طول میکشد تا دوباره خوابش ببرد. او را بغل بگیرید و پشتش را ماساژ دهید. او ممکن ترسیده باشد و مضطرب شود. در این شرایط به فرزندتان پتو و عروسک مورد علاقهاش را بدهید تا آرام شود.
ممکن است وسوسه شوید که در این مواقع کودک را در تخت خودتان بخوابانید. اما پیشنهاد میکنیم که به هیچ عنوان این کار را انجام ندهید چون برایش به یک عادت تبدیل میشود. برای بیشتر بچهها همان ماساژ دادن و وجود مادر کافی است و روز بعد اصلا روحشان از کابوسی که دیده اند نیز خبر ندارد.
وحشت شبانه با کابوس فرق میکند. در طول وحشت شبانه ممکن است چشمهای کودک باز باشد و او گریه کند و حتی جیغ بزند. وحشت شبانه در کودکان 22 ماهه امری رایج نیست و اوج آن در کودکان 3.5 ساله رخ میدهد. اگر کودک 22 ماهه شما وحشت شبانه دارد، ممکن بسیار ترسناک باشد.
معمولا شما نمیتوانید کودکتان را بیدار کنید و او حضور شما در کنار خود را احساس نمیکند. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید، امن کردن محیط خواب برای کودک است. اما نگران نباشید زیرا وحشت شبانه خطرناک نیست. اگر فکر میکنید که کودک با بودن شما آرام میشود، این کار را انجام دهید. البته قویا توصیه میکنیم که او را به زور بیدار نکنید. به زودی او به حالت خواب آرام خود برمیگردد.
مسواک زدن کودک
بر اساس توصیه آکادمی پزشکان آمریکا کودک نوپای شما بهتر حداقل یک بار در شبانه روز مسواک بزند. اگر کودک شما فقط یک بار در طول روز مسواک میزند، برای جلوگیری از تجمع باکتریها در دهان حتما آن را شب انجام دهید. از حالا تا چند سال آینده کودک به کمک شما برای مسواک زدن نیاز دارد. زیرا مدتی طول میکشد تا او بتواند با تمرکز دندانهایش را مسواک بزند.