رمز عبور به ایمیل شما ارسال می شود

هفته چهارم دوازده ماهگی

هفته اول دوازده ماهگی کودک

 هفته چهارم دوازده ماهگی از راه رسید و فرزند شما وارد دوران نوپایی می‌شود. تبریک می‌گوییم. تا اینجا اگر با ما همراه بوده باشید، کار بسیار بزرگی را انجام داده اید. در تربیتگرام ما بچه‌ها را پرورش می‌دهیم و با جمله «بچه خودش بزرگ میشه» به شدت مخالفیم. این یک سالی که با هم به صورت هفته به هفته گذراندیم، دارد به پایان خود نزدیک می شود. چه دوران لذت بخشی بود. موجودی را از نطفه خودت بزرگش کنی. این ها را درک می‌کنیم.

بعد از این مقدمه احساسی به سراغ اتفاقات هفته چهارم ۱۲ ماهگی می‌رویم. هفته‌ای که فرزندتان برای راه رفتن تلاش بسیار زیادی می‌کند. این هفته دیگر زمانش رسیده که پستانک را از فرزند ۱۲ ماهه تان بگیرید. اگر شک به دلتان راه داده و فکر می‌کنید که پدر و مادر خوبی نیستید، حتما این هفته را با ما باشید. حرف های زیادی برای گفتن داریم. در انتها به بیماری آبله مرغان خواهیم پرداخت. به شما قول می دهیم که از خواندن ادامه این مطلب ضرر نخواهید کرد.

 راه رفتن کودک نوپا

 فرزندتان در هفته‌های گذشته با کمک مبل و دیگر وسایل راه می رفت. اما احتمالاً در هفته چهارم دوازده ماهگی خودش به تنهایی این کار را انجام میدهد. در صورتی که این کار را انجام نداد، نگران نشوید. بسیاری از بچه ها که اتفاقاً رشدی طبیعی دارند، تا قبل از ۱۵ ماهگی شروع به راه رفتن نمیکنند.  برای اینکه فرزندتان را به این کار تشویق کنید، این گونه عمل نمایید. دست هایتان را دراز کرده و از او بخواهید به طرفتان بیاید.
همچنین میتوانید دستش را گرفته و خودتان در راه رفتن کمکش کنید. کودک نوپای شما اگر رفتاری شبیه بچه‌های دیگر داشته باشد، به شکلی راه می‌رود که دستانش باز بوده، آرنجها خم، پا به سمت بیرون و شکمش به سمت جلو باشد. همیشه یادتان باشد که محیط خانه را برایش امن سازید تا این مهارت به خوبی پرورش پیدا کند.

 چه زمانی از فرزندم پستانک بگیرم؟

پاسخ کوتاه به این سوال همین الان است یعنی در ۱۲ ماهگی. چرا باید از کودک پستانک را گرفت؟ دلیل برای این کار وجود دارد. یکی اینکه هر چه قدر زمان بیشتری بگذرد، جدا کردن آن از کودک دشوارتر میشود. دلیل دوم به نظر من مهمتر  می آید. کودک نوپایی که همیشه پستانک در دهان دارد، کِی می‌تواند  حرف بزند؟بله درست حدس زدید. به دلیل رشد زبانی کودک هم که شده باید هر چه زودتر  پستانک را قطع کنید.

گرفتن پستانک از بچه کار دشواری است و آن را باید به صورت تدریجی انجام داد. ابتدا میزان استفاده در شب را محدود کنید. بعد از آن کاری کنید که در شب از آن استفاده نکند. پس از آن سر پستانک را پیدا کرده تا لذت استفاده از آن برایش کم شود و خودش پستانک را پس بزند.

پای حرفهای مادران دیگر که می‌نشینید می‌گویند بچه گناه دارد و مهم نیست تا چه سنی  پستانک بخورد. ولی نکته ای ظریف وجود دارد. بچه‌ها در دوازده ماهگی کم کم شروع به گفتن کلمات می کنند. اگر پستانک در دهانش باشد، دیگر نمیتواند چیزهایی که در ذهنش وجود دارد را به زبان بیاورد.

تغییر شکل بازی کردن کودک

 در هفته چهارم از ماه دوازدهم بازی کردن کودک کمی تغییر میکند. فرزند شما از مهارتهای حرکتی ظریف یعنی برداشتن اشیا به سمت استفاده از ماهیچه های بزرگتر تغییر جهت میدهد. در سن ۱۲ ماهگی محدوده توجهی به اندازه ۲ تا ۵ دقیقه برای فعالیت های آرام دارند. اگرچه ممکن است بازی مورد علاقه خیلی هم بی سر و صدا نباشد. برای فرزند ۱۲ ماهه شما پرت کردن انداختن و خراب کردن اشیا سرگرم کننده است.

وسایل را همانگونه که از شما می‌گیرد، تحویل می دهد و همچنین عاشق این است که یک سطل در اختیارش قرار دهید تا آن را با اسباب بازی و  و ماهیتابه پر و خالی نماید. صدایی که از قرار گرفتن ماهیتابه ها روی هم ایجاد می شود را هیجان زده می کند. این کار به منزله یک آزمایش برای یادگیری است. هیچ و فکر نکنید قصد دارد شما را اذیت کند. دانستن این نکته خیلی مهم است و به خویشتن داری شما کمک می کند.

 آیا پدر و مادر خوبی هستم

 هیچ قانون نانوشته ای وجود ندارد که مشخص کند شما پدر و مادر خوبی هستید یا نه! با این وجود، بسیاری از والدین در این باره به خودشان شک دارند و نمیدانند که آیا روش درستی را انتخاب کرده‌اند. فرزندپروری نیاز به آموزش و آگاهی دارد در واقع با یادگیری مهارتهای فرزند پروری است که اعتماد به نفس لازم برای انجام این کار به دست میاید. همه اشتباه میکنند. مبادا دنبال کمال و بی نقص بودن باشید. در واقع از همین اشتباهات یادگیری پدید می‌آید. اگر درباره چیزی اطلاع ندارید، درباره آن تحقیق کنید، بخوانید و از دیگران بپرسید.

کتاب خواندن یکی از بهترین راه‌ها است به مرور زمان و وقتی شما آگاه‌تر شدید، اعتماد به نفستان بیشتر شده و نیازهای فرزندتان را تشخیص میدهید. مهمترین بخش پدر و مادر بودن این است که از نظر احساسی قابل دسترس باشید. اگر بدانید شما تنها پدر و مادری نیستید که این نگرانی‌ها را دارند، خیالتان کمی راحت تر می شود. به همین دلیل است که عضویت در گروههای پدر و مادران دیگر اینقدر محبوبیت زیادی دارند.

 آبله مرغان

 اگرچه در این سن احتمالش کم است، ولی فرزندتان ممکن است آبله مرغان بگیرد. بنابراین خالی از لطف نیست. اگر درباره علائم آن کمی بیشتر بدانید.

  •  اگر فرزندتان به تازگی با بچه ای که آبله مرغان دارد ارتباط داشته بدنش از نظر دانه های قرمز بررسی کنید.

نکته : بین 10 تا ۲۱ روز طول میکشد که علائم آبله مرغان مشخص شود.

  • وجود جوش های ریز و قرمز رنگی که ابتدا به تاولی صورتی و سپس به زخم های خشک قهوه ای رنگ تبدیل می شود. این ویروس ابتدا  بالا تنه فرد را آلوده کرده و سپس به کف سر صورت آرنج و پاها سرایت میکند. نوزادی که به آبله مرغان مبتلا می شود احساس خستگی شدید تب با درجه پایین و کاهش اشتها دارد.
  • اگر فکر می کنید که فرزندتان آبله مرغان دارد حتماً با پزشک مشورت کنید زیرا حتی اگر فرزندتان در حال حاضر سالم باشد بیماری روند طبیعی خود را طی خواهد کرد.

  •  اگر می خواهید از عفونت و زخم پوست جلوگیری کنید ناخنهای فرزندتان را کوتاه کرده تا نتوانید به دانه های قرمز دست بزند و آن را زخم کند.


 برخی از والدین برای جلوگیری از این کار به استفاده از دستکش کتان یا نخی نیز متوسل می شوند. برای جلوگیری از خارش پوست نیز لوسیون ضد خارش بسیار مناسب است برای پایین آوردن تب نوزاد نیز از استامینوفن استفاده کنید.
 هشدار: به هیچ عنوان از آسپرین استفاده نکنید.

در چه صورت با دکتر تماس بگیرم؟

  •  علائم بیماری مثل وجود ویروس در دهان و چشم بیشتر شود.
  •  برای مدت چند روز تب داشته باشد
  • پوستش متورم و پر از دانه های قرمز باشد.

پیشگیری و درمان آبله مرغان

 بهترین راه برای پیشگیری از آبله مرغان واکسیناسیون است آکادمی پزشکان اطفال آمریکا توصیه می کنند که واکسیناسیون آبله مرغان در دو نوبت تزریق شود یکی بین ۱۲ تا ۱۵ ماه دی و نوبت دوم بین ۴ تا ۶ سالگی.

واکسن آبله مرغان عوارض جانبی بسیار کمی داشته و حدود ۹۵ درصد از بیمار شدن جدی کودکان جلوگیری می کند.
 درصورتی که فرزندتان دارای مشکلات زیر است تزریق واکسن توصیه نمی شود:
•  حساسیت دارویی
•  واکنش آلرژیک به ژلاتین آنتی بیوتیک نئومایسین
•  دوز واکسن قبل
 ولی اگر موارد زیر در فرزندتان وجود داشته باشد پزشک تشخیص میدهد که آیا تزریق واکسن مجاز است یا خیر؟

•  اخیرا انتقال خون داشته باشد
•  مصرف دوز بالای استروئید دهانی
•  بیماری سرطان یا بیماری که سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند.

همه بچه‌ها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود می‌رسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد می‌نویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما می‌گوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق می‌افتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه می‌کنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.

احمدرضا کرمی

احمدرضا کرمی

مهندس الکترونیکی هستم که بعد از فارغ التحصیلی و به صورت کاملا اتفاقی وارد حوزه محتوا شدم. از قدیم عاشق ادبیات و زبان فارسی و دلباخته زبان انگلیسی بودم اما به دلیل برخی مسائل نتوانستم طعم شیرین وصال را بچشم. از همان ابتدا نوشته‌های من به صورت تحلیلی و کاربر محور بوده که ناشی از مدل ذهنی ارزش آفرینم و همچنین تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک است. پس از آشنایی با بازاریابی محتوایی و علم مارکتینک، تکنیک‌های نویسندگی اثربخش را چاشنی کارم کردم. دیگران مرا کارشناس بازاریابی محتوایی می‌خوانند. خودم اما فکر میکنم نویسنده‌ای هستم که دغدغه ارزش آفرینی دارد و استفاده از علم بازاریابی در این راه به من کمک می‌کند. هدف غایی من این است که همچنان که خودم از نوشته‌هایم لذت می‌برم، باری هر چند کوچک از دوش خوانندگان مطالبم بردارم.

پرسشی دارید؟ پاسختان را خواهیم داد ...

دیدگاهتان را بنویسید