هفته دوم دوازده ماهگی را اینطور آغاز می کنیم: با وجود آن که فرزندتان از همه نظر در حال رشد است، اما وابستگی اش به شما هنوز پابرجاست. تازه بیشتر هم شده! بنابراین همانطور که احتمالاً درست حدس زدید، یکی از موضوعات این هفته به اضطراب جدایی اختصاص دارد. موضوعی که بر جنبه های مختلف زندگی شما از جمله شغل، تفریحات و تنهایی اثرگذار است.
در ادامه به طور مفصل میگوییم چطور با این قضیه برخورد کنید. درباره از شیر گرفتن هم خواهیم گفت.
اضطراب جدایی کودک
لحظه سخت جدایی و خداحافظی در چند ماه گذشته همیشه فرزندتان را آزار میداده است. اما این طبیعی است. طبییعتاً چون هر روز به شما وابسته تر از قبل می شود، اضطراب او همچنان پابرجاست و میتوان گفت که در دوران اوج خود قرار دارد. یادتان میآید در حدود هفت ماهگی نوزاد به شما گفتیم دیگر وقت معرفی نوزاد به دیگران فرارسیده؟ این روزها را می دیدیم که آن توصیه را کردیم. اگر تا کنون او را با کسی آشنا نکرده باشید، به شما وابسته تر میشود.
اما ممکن است فرزندتان را به کسی دیگر مثلا پرستار معرفی کرده باشید. با این وجود دوباره و در زمان خداحافظی گریه خواهد کرد. کودک دوست ندارد از شما و آغوش گرمتان دور شود. راهکار پیشنهادی ما کوتاه کردن زمان خداحافظی است که البته این را در هفتههای قبل هم گفته بودیم.
دلیلش آن است که خداحافظی طولانی تر هم شما و هم فرزندتان را آزار می دهد. هیچ مادری دوست ندارد گریه فرزندش را ببینید ولی در کمال تعجب، کودک بعد از خداحافظی کمکم آرام میشود چون پرستارش را میشناسد و به او نیز اعتماد دارد. برای ایجاد اعتماد بیشتر بین پرستار و کودک، زمان خاصی را در کنار او بگذرانید.
اضطراب کودک را اینگونه کاهش دهید:
سعی نکنید مثل پروانه به دورش به چرخید. البته فرزندتان هنوز نیاز دارد بداند که کنارش هستید و می تواند به شما تکیه کند. اگر فرزندتان به اتاق دیگر میرود، چند دقیقه صبر کنید و بعد به دنبالش بروید. همچنین وقتی در یک بخش دیگر از خانه مثلاً اتاق خودتان هستید به فرزندتان سر بزنید ولی اینطور نباشد که با هر گریه و صدای بلندش دوان دوان به اتاق بروید.
تولد یک سالگی نزدیک است، چه کار کردهاید؟
تصورش سخت است؛ اما بچه شما به تولد یک سالگی خود نزدیک شده است. همیشه در این روزها خیلی از ما آرزو میکنیم ای کاش بچه ها دیرتر بزرگ شوند و دوست داریم دوباره بچه شوند. بگذریم! دیگر چه میتوان کرد؟ بالاخره که باید بزرگ شوند.
امروزه تولد یک سالگی کودک به یک رسم رایج در میان مردم کشورمان تبدیل شده است. معمولا میبینیم که مادران برای تولد یک سالگی کودک خودشان را به آب و آتش میزنند. درک میکنیم که دوست دارید روزی رویایی برای فرزندتان بسازید و به شما حق میدهیم. دلتان میخواهد برایش سنگ تمام بگذارید اما به یک نکته توجه داشته باشید.
حافظه بلندمدت فرزندتان هنوز شکل نگرفته و او هیچ کدام از این تدارکات را به یاد نمی آورد. مگر اینکه از لحظه به لحظه مراسم فیلم بگیرید. چه میخواهیم بگوییم؟ خلاصه کلام ما این است که حتما نیازی نیست خودتان را خیلی به خرج بیاندازید. با وجود تمام این ها بر هیچ کسی پوشیده نیست که هر پدر و مادری دوست دارد اولین تولد فرزندش خاص باشد. به همین جهت برای تان یک سورپرایز داریم.
ایده های تربیت گرام برای تولد یک سالگی نوزاد
- مهمانی را در خانه خودتان برگزار کنید
فرزندتان بیش از همه چیز به خانه خودتان تعلق خاطر دارد. تعداد مهمان ها را هم زیاد نکنید. به حضور دوستان صمیمی و اعضای نزدیک خانواده بسنده کنید.
- مهمانی تان خانوادگی باشد!
اعضای بسیار نزدیک خانواده را به صرف ناهار یا شام دعوت کنید. فرزند شما عاشق دیدن کسانی است که هر کاری می کنند تا او را بخندانند. کسانی که میداند واقعا دوستش دارند. در این فضا می توانید عکس های زیادی بگیرید و مطمئن باشید که فرزندتان از بودن در کنار کسانی که دوستش دارند، احساس رضایت میکند.
- میتوانید به پارک یا شهربازی رفته و یک پیک نیک ساده برگزار کنید.
- تولدش را با بچه های دیگر بگیرید
اگر کسانی را می شناسید که تولد فرزندانشان با تولد کوچولوی شما همزمان است مهمانی را با هم برگزار کنید. فقط یادتان باشد که تعداد اعضای مهمانی آنقدر زیاد نباشد که فرزندتان را نگران و مضطرب کند. بقیه رسم و رسومات مهمانی که همان عکس گرفتن و رفتن به آتلیه عکاسی است را شما بهتر از ما می دانید و دربارهاش چیز زیادی نمی گوییم.
از شیر گرفتن کودک
اگر در ماه های گذشته وقتی وزن فرزندتان ۸ کیلو بود، شیر شب کودک را قطع کرده باشید، الان زمانش رسیده که به طور کلی او را از شیر خودتان بگیرید. از شیر گرفتن کودک فرایندی تدریجی بوده و کاملاً به خود شما بستگی دارد که تصمیم بگیرید این کار را انجام دهید.
مراحل از شیر گرفتن کودک
- این فرایند یک روزه اتفاق نمی افتد و تدریجی است.
- مدت زمان کمتری به نوزاد شیر دهید می توانید سینه خود را از قبل خالی کرده و مقدار کمتری شیر داشته باشید.
- فاصله زمانی شیر دادن را افزایش دهید. مثلاً اگر الان هر دو ساعت یکبار به او شیر می دهید آن را به هر ۴ ساعت یکبار تبدیل کنید.
- اگر به او از شیشه شیر می دهید، آن را با آب قاطی کنید.
- اگر بهانه جویی کرد برای آرام کردنش به جای شیر دادن حواسش رو با چیز دیگری پرت کنید.
- اگر این نکات را رعایت کنید بدون شک می توانید با سختی و زحمت کمتری شیر را از او بگیرید.
نکته مهم: از آنجایی که اضطراب جدایی کودک در 12 ماهگی در اوج خود قرار دارد، حتما در این مدت کنار فرزندتان باشید. اگر به دلایلی نمی توانید سر کار نروید، حتما یک نفر که فرزندتان را می شناسد، به صورت 24 ساعته کنارش باشد. گرفتن شیر از کودک در 12 ماهگی و اضطراب جدایی به طور همزمان زمینه را برای لجبازی او در آینده فراهم میسازد.
همه بچهها منحصر به فرد هستند و در مدت زمان مشخصی به نقاط عطف رشد خود میرسند. این مقالاتی که ما درباره رشد هفته به هفته نوزاد مینویسیم، جزئیاتی درباره این مراحل به شما میگوید و اینکه ممکن است چه اتفاقی رخ دهد. اگر الان رخ نداده باشد، در آینده این اتفاق میافتد. اگر نوزاد شما نارس بوده، توجه داشته باشید که نوزادان نارس برای رسیدن به مراحل خاصی از رشد به زمان بیشتری نیاز دارند. به شما توصیه میکنیم که هر گونه نگرانی و سوال خود را با پزشکان اطفال در میان بگذارید.